Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

50 éves a Yesterday

beatles.jpg

Ötven éves lett a Yesterday. Az igazat megvallva, ez más dalokkal is megtörténik. A hallhatatlanság ajándéka addig tart, amíg meg lehet hallgatni. ünnepelni azonban azokat lehet, amelyek képesek becsapni az időt, és megszabadulnak minden szabálytól, anélkül, hogy megöregednének. 1965-ben, amikor Paul McCartney felvette a Yesterday-t, Bob Dylan megírta a Like A Rolling Stone-t, a Rolling Stones a Satisfaction-t, a The Who a My Generationt, számos más hallhatatlan dal született ebben az időben, amelyek szelleme és dallamai illettek a hosszú hajhoz, és behatoltak a fejekbe. egy zenei járvány volt, amely az idő múlásával sem halkult el.

A mindössze 2 perces Yesterday nem követett semmilyen szabályt. Előzetes bejelentés nélkül érkezett meg 1965 előtt egy, pontosan nem azonosított tegnapon. McCartney nem volt még 23 éves, amikor megálmodta a dallamot, és 50 évvel ezelőtt, június 14-én felvette. Barátnőjének, Jane Ashernek a családjánál aludt, egy londoni lakásban. A dallammal a fejében zilált frizurájával ébredt. A Beatles akkor már világhírű volt, a világ egy része a lábaik előtt hevert. Paul mezítláb szaladt le az alsó emeletre a zeneterembe, hogy lejátssza, mielőtt elszállna. A dallamok szelíden szálltak a londoni utcán. Az Asher-ház földszintjével szembeni házban alkotta meg John Lennon és Paul az I Want to Hold Your Hand-et. A Yesterday azonban egy éjszaka egészen a manzárdszobáig szállt, amely inkább csak egy fülke volt, ahol Paul és Jane aludtak.

Történetük öt évig tartott, amíg Jane nem találta az ágyban Pault Francine Schwarz-cal, (Franny) egy amerikai forgatókönyv íróval. Az esetet így mesélte el egy szomszéd:” Paul a saját lakásukba vitte az amerikai lányt. Nem sokkal később egy autó állt meg a ház előtt. Jane volt, aki a tervezettnél korábban érkezett haza bristoli útjáról. Belépett, majd néhány perccel később feldúltan láttam kijönni és gyorsan elmenni. Később az anyja jött el a dolgaiért.” Franny életrajza szerint azonban Jane előbb kopogott a hálószoba ajtaján mielőtt belépett és együtt találta őket az ágyban. Angolok…Mint ismert, mégsem Franny lett Macca végzete, hanem egy másik amerikai hölgy, Linda Eastman…

Ezek részletek a híres lányok életéből. A Yesterday mégis egy véget ért szerelemről szól. A Yesterday hirtelen született, a tegnap váratlanul jött el. Hónapok teltek el, és két album készült el, (Az A Hard Day’s Night és a Beatles For Sale) mielőtt a dalnak címe lett volna. A szöveget Paul csak hónapokkal később a dallam megálmodása után írta meg, és három évvel azelőtt, hogy Jane-t elhagyta.

A dal túlságosan tökéletes volt, McCartney maga sem tudta elhinni. Amikor a dallammal a fejében felébredt, attól félt, hogy valakinek a dalát plagizálta. „Körülbelül egy hónapig kérdezgettem mindenkit, hogy hallotta-e valaha ezt a dallamot. Olyan volt, mintha egy talált tárgyat vittem volna a rendőrségre. Miután senki sem reklamált, néhány hét után a magaménak tekintettem.” Amikor ebben biztos volt, kezdte el írni a szöveget. Az ideiglenes cím Scrambled Eggs (Tojásrántotta) a Beatles többi tagjának kedvenc hívó szava lett. A Help felvétele minden szünetében Paul azt énekelte: „Scrambled Eggs / Oh my baby how I love your legs”. George Harrison ideges lett: „A fenébe is, állandóan ezt mondogatod. Mintha Beethoven lennél”. Teltek a napok és a hónapok, míg a mából tegnap lett. John, George és szolidaritásból Ringo Starr úgy gondolták, hogy túl messze van az ő elképzelésüktől. „ Hónapokig tartott, amíg tökéletesítettük- mesélte Lennon-. Még tréfálkoztunk is magunk között: egy reggelen Paul felébredt és a dal és a cím ott voltak tökéletesen. Nekem nem nagyon tetszett, de sokat nevettünk.”

„Sokat töprengtem a szövegen – mondta Paul egy interjúban - Azután hirtelen elkezdett alakulni a gondolat és megszületett a Yesterday, ami működött. Minden gondom eltűnni látszott. Könnyű rímeket találni olyan szavakkal, mint a say, day, today, away.”

A szöveg egy múltbeli szerelemről mesél, inkább nosztalgiával, mint fájdalommal, egy kis sajnálkozással és kedvességgel. De ezek csak gondolatok, amelyek megszülettek és véget értek, abban a vétlen lehetetlenségben, hogy nem képes visszatérni az időben, a mából a tegnapba. A végleges szöveg, hosszú hónapok próbája után végül 1965. május 27-én Lisszabonban született meg, egy Jane-el ott töltött üdülés során, ahol Bruce Welch-nek a Shadows gitárosának vendégei voltak. Még Welch gitárját is kölcsönkérte, hogy ne veszítsen időt a repülőtérre menet. A szöveg így hangzott: „Miért kellett elmennie? Nem tudom, nem akarta megmondani. Valami rosszat mondtam. Azt szeretném, ha tegnap lenne.” Ezt érzést még sohasem élte át. Három évvel azelőtt, hogy Jane bekopogott az ajtón és Frannyvel találta. Akkor a tegnapjuk, még egy lehetséges ma volt.

Bár Paul egyedül írta, a Yesterday-t hivatalosan Lennon/Mc/Cartney jegyezte. Sir George Martin, a legendás producer később ezt mondta: „A Yesterday valójában nem Beatles-dal, s ezt megvitattam Brian Epsteinnel, aki azt mondta: bármit is teszünk, nem oszthatjuk meg a Beatlest”. Később ez már bevett gyakorlattá vált, 1966 után John és Paul alig-alig írtak közösen dalokat, zenei érdeklődésük egyre inkább távolodott egymástól, a Lennon-McCartney szerzőpáros azonban papíron végig megmaradt, a szerzői jogokat is egyszerűsítve.

A Yesterday felvétele 1965. június 14-én zajlott, Abbey Road stúdióban. Az első olyan dal volt, amelynek előadásában a Beatles-nek csak egyetlen tagja, Paul vett részt. Rajta kívül még Tony Gilbert, Sidney Sax, Kenneth Essex, Peter Halling és Francisco Gabarno voltak a zenekar tagjai. John, George és Ringo elhagyták a termet, amikor Paul és a többi zenész belépett. Azért a következő egy évben, amikor még koncerteztek, többször is előadták élőben, és akkor valamennyien játszották, szokásos két gitár, basszus, dob felállásukban.

Angliában 1965 augusztusában jelent meg, a Help! című albumon. Nem sokkal angliai megjelenése után Matt Moonro úgy jellemezte, mint az „aranyhangú ember dalát”, amely hamarosan bekerült a top 10-be. Érdelességként megemlíthető, hogy mielőtt a dalt a Beatles felvette volna, felajánlották Chris Farlowe-nak, aki azzal utasította el, hogy túlságosan gyengéd. Csupán rock-történeti érdekesség, hogy a dinamit orgánumú Farlowe, aki a fehér rhythm and blues máig utolérhetetlen csillaga lett, egy évvel később egy Rolling Stones-dallal, az Out Of Time-mal került a slágerlisták élére…

A Guiness Rekordok Könyve szerint az első 20 év alatt (1965-1985) több mint 1600-an adták elő a Yesterday-t, közöttük volt Joan Baez, Bob Dylan, Frank Sinatra, Elvis Presley, Ray Charles, Tom Jones, Placido Domingo, Sammy Davis jr., Mina, Claudio Villa, szimfonikus feldolgozásai is ismertek. A dal, amelyet Paul McCartney azóta is rendszeresen előad koncertjein, 2006-ban a Grammy-gálán a Linkin Parkkal játszotta közösen.

A Rolling Stone magazin minden idők legjobb rock-dalai között a 13. helyre rangsorolta a Yesterday-t, az MTV 1999-es szavazásán pedig a világ első számú pop-dala lett.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása