Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Az ember, mint isteni csoda
Az Isten nyomában című NatGeo-sorozatról

story_of_god_morgan_freeman.jpg

Utazás a hit, a nagy világvallások, kis- és nagy mítoszok körül Morgan Freeman vezetésével. Ezt kínálta a National Geographic, és ezt a kettős ajándékot nem lehetett visszautasítani. Napjaink egyik legnagyszerűbb színésze, aki nem csupán kifejezetten szép, nemes arc vonású, méltóságteljes ember, hanem minden alakításában hiteles, legyen Robin Hood barátja, Miss Daisy sofőrje, a Remény rabjai fegyence, vagy a Bakancslista bölcs, életigenlő halálos betege. Életem Párjával, akik mindketten hívők vagyunk a magunk módján, hat héten át izgalommal vártuk az ő kalauzolását az Isten nyomában című sorozatban amelynek eredeti címe: The Story of God, azaz Isten története talán kifejezőbb lett volna.

Miközben végigjártuk a spiritualizmus számos csodálatos helyét – köztük olyanokat, ahonnan mi magunk is felejthetetlen élményeket hoztunk, mint Egyiptom vagy Róma és olyanokat, ahová még el kellene mennünk, mint Jeruzsálem vagy India – ha nem is kaptunk választ sok kérdésünkre, de legalább elgondolkodtunk a hit mibenlétén, születésén, útjain és tévútjain, de mindenekelőtt az emberen, aki egyszerre teremtette a maga képére Istent, miközben maga is egy isteni csoda. És jól tudjuk, hogy „a kérdések sokszor fontosabbak, mint a válaszok”.

A sorozat egyetlen negatívuma, hogy a rendezők nem tudtak ellenállni az akciófilmekből elindult, manapság betegesen elharapózott hangos, hirtelen elzúgatott képi vágástól, amely nemcsak megtörte a filmek meditatív hangulatát, hanem teljesen felesleges hatásvadászat volt egy ilyen önmagában is izgalmas „népszerű-tudományos”  filmben. Morgan Freeman utazik, kutat, keres, kérdez, sokszor szinte gyermekien ártatlan kíváncsisággal, rácsodálkozik egyes, akár látványbeli, akár szellemi felfedezésekre és érződik, hogy ez nem szerep, őszintének hat minden pillanata a 13. századi kairói kórháztól Buddha fügefájáig, a Siratófaltól a római Mithrász-szentélyig, Miközben körbejárja a teremtés- és apokalipszis-történetek eredetét és hatását mindennapi életünkre, a haláltól való félelmünket és a halál utáni élet, menny és pokol titkait is boncolgatja. Néha kiszól hozzánk, de sosem szájbarágóan, meghagyja nekünk az elmélkedést, belső tisztán látásunk kialakulását.

Talán éppen a két utolsó rész indította el bennünk a legtöbb gondolatot. Az ötödik epizód témája a jó és a rossz harca, az embernek a rosszra való hajlama volt. Lehet-e az ember önmagától jó, vagy szüksége van-e hozzá hitre, esetleg Istentől való félelemre? Megváltozhat-e egy velejéig gonosz ember, ha olyan élmény éri, amely felfedi számára az élet szépségét? Vajon az eredendő bűn, vagy a testvérgyilkosság bibliai története nem csupán egy utólagos magyarázat, mintegy „mentség” az emberben benne élő rosszra?   És hová tegyük azt a rengeteg bűnt, amelyet az ember évezredek óta elkövetett és elkövet ma is a „hit nevében”? De maradjunk csak az egyéneknél: el kell fogadnunk azt, hogy mindegyikünkben benne alszik a Jó és a Rossz, és az már rajtunk (és csak másodsorban körülményeinken) múlik, hogy mikor melyiket, mennyire ébresztjük fel. És ha elég lelkierőnk van, akkor ez olyankor is érvényes, amikor valamilyen tömegpszichózis próbál minket a hatalmába keríteni.

A hatodik epizód a csoda hatalmáról szólt, amelyben Freeman vezetésével szinte észrevétlenül jutottunk el a misztikus csodáktól a mindennapi csodákig. Egy buddhista szerzetes mondja ki az egyik varázsmondatot: „A legnagyobb csoda, hogy képes vagy megváltoztatni lelkedet”. De elég-e ennyi? Egy felhőkarcolóban dolgozó ablakmosó túlélt egy 47 emeletes zuhanást, egy orvos, akinek hetei lehettek hátra egy elhatalmasodott nyirokmirigy-rák miatt, hirtelen javulásnak indult és meggyógyult. Szerencse? Isteni gondviselés? Vagy egyszerűen ezeknek az embereknek „volt még dolguk a Földön?”. Az orvos, aki azóta prédikátor lett, azt mondja, hogy amikor az orvosok már csak kötelességtudatból kezelték, közösségének imái gyógyították meg. Mindannyian tudunk olyan példákat életünkből, hogy egy embert körülvevő szeretet hihetetlen erőt tud adni egy betegnek, akár olyant, amelytől úgy érzi, hogy érdemes tovább élnie. Hogy ezt imádságnak nevezzük, vagy „pozitív energiának”, vagy „a gondolat teremtő erejének”, lényegében mindegy.

Az Isten nyomában azt sugallja, hogy hit nélkül nem tudunk élni, mi emberek, de egyben azt is, hogy ez a hit nem zárja ki, sőt, megköveteli, hogy ne csak önmagunk hitét tartsuk ébren, hanem arra is figyeljünk, hogy Isten, ha van, mennyire figyel és mikor ruházza ránk elháríthatatlanul a döntés jogát.   

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.13. 06:06:37

Nem nézem, mert számomra Freeman nem hiteles ember. Ő csak egy hollywoddi liberális papagáj sjaát véleményh nélkül.

furious ewok 2016.05.15. 11:02:32

Mr Freeman több ilyen ismeretterjesztő sorozatban is szerepel pl A féreglyukon át. Szerintem őt ez érdekli, azért csinálja, mi másért.

Ankacska 2016.05.15. 11:46:23

Birca nem csalodtunk Benned!!

sateurope 2016.05.15. 12:18:43

ez a cikk nem szól másról mint hogy egy hívő saját hitének megerősítését látja valamiben és ezt kifejezi. én és sok millió ember van aki nem vallásos, tehát nem igaz hogy hit nélkül nem lehet élni. nem kell képzeletbeli lényekben hinni ahhoz hogy teljes és boldog életet élj. Ráadásul sok vallás van amik nagyrészt ellentmondanak egymásnak de ez sem zavarja a cikkírót, sem a vallások önellentmondása. a kritikus gondolkodás feladása egy adott ponton számomra nem érték. bárki hihet amit akar ehhez joga van de azt nem várhatja el senki hogy a világnézetét tisztleletben tartsam vagy értéknek tekintsem akkor sem ha azt vallásos hitnek nevezik mert szerintem a vallásos hit a legnagyobb inzultus az emberi méltóságra.

Göbölyös N. László 2016.05.15. 17:16:17

@sateurope: Kedves Sateurope, kétségtelen, hogy a sorozat nyomán támadt saját gondolataimat írtam le, azt hiszem, ez önmagában teljesen normális jelenség. Ugyanakkor nem akarok semmilyen "hittérítő" szerepében tetszelegni, már csak azért sem, mert pontosan tudom, hogy mennyi ellentmondás van egyes vallásokon belül is. Viszont úgy érzem, hogy Te összekevered a hitet a vallással, holott a kettő nagyon nem ugyanaz. Egyetértek Veled abban, hogy a kritikus gondolkodás feladása egy adott ponton nem érték, de ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy az embernek szüksége van hitre az élethez, a mindennapokhoz. Hangsúlyozom: hitre, nem vallásra!

Leone_510 2016.05.15. 23:13:10

@sateurope: Netán az ateizmus nem vallás? A te mások világnézetének tiszteletben NEM tartása és ezzel való büszkélkedés mivel jobb érték mint az amit kritizálsz? Nem kis zavar van benned. :) De nem akarok soronként végigmenni a tévedéseden. Totálisan zavar van benned amit részben megértek, tudod az ateista is Isten után kiállt amikor bajban van , és ez jól van így. :) Eddig az ateistákat akarták megtéríteni de mintha manapság az lenne a trendi, hogy a nem hívők érzik az az elhivatottságot, hogy kritizálják a hívőket , vajon honnan kapják ehhez az erőt?

bukszindeksz 2016.05.16. 16:46:33

@dimitrisz: köszönjük. Beljebb vagyunk megint...

$pi$ 2016.05.16. 20:18:30

@Leone_510: "Netán az ateizmus nem vallás?"

Köztudomású, hogy az ateizmus nem vallás mint ahogyan a "nem bélyeggyűjtés" sem hobbi. Ezt sok vallásos ember képtelen felfogni.

"A te mások világnézetének tiszteletben NEM tartása és ezzel való büszkélkedés mivel jobb érték mint az amit kritizálsz?"

A világnézetet és a hitet nem szabad összekeverni.

Másrészt viszont meg a vallásos emberek sok száz más vallás hitvilágát nem tartják tiszteletben. Gondolom, hogy te sem állítod, hogy a Zeuszban vagy Horusban hívő embereknek pont annyira igazuk van mint mondjuk neked.

"Nem kis zavar van benned. :)"

Tisztelni másokat csak azért, mert hisznek egy vallásban elég gáz. Egyáltalán tisztelni valakit csak azért, mert olyan dolgokat hisz, amikre semmiféle racionális magyarázat nincs elég gáz.

@dimitrisz: "zuhanó repülőn nincsenek ateisták"

Közismert vallásos téveszme. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy az ateisták számottevő része vallásossá válna halálveszélyben. Sőt, igazából egyetlen ateistáról sem lehet tudni, hogy ilyet tett volna. Vannak viszont, akiről feljegyezték, hogy a haláluk előtt közvetlenül is ateista véleményen voltak.

Itt van például Hitchens utolsó beszéde:
www.youtube.com/watch?v=aFqIiddsoKM

Elmondhatjuk, hogy a "zuhanó repülőgépen" volt, pár nappal később rákban meghalt. Ateista volt végig.

$pi$ 2016.05.16. 20:25:00

@Leone_510: "tudod az ateista is Isten után kiállt amikor bajban van , és ez jól van így. :)"

Te magad sem hiszel egy csomó dologban. Nem hiszel például abban, hogy Síva teremtette a világot. Elképzelhetőnek tartod, hogy ha bajban lennél, akkor elkezdenél Sívához könyörögni? Vagy mondjuk elképzelhetőnek tartod, hogy a germán vagy kelta istenekhez fohászkodj? Jupiter?

Vagy mondjuk hirtelen úgy gondolnád, hogy Hine-Nui-Te-Pō, az alvilág istennője mégiscsak létezik ahogyan azt a Maorik gondolják és elkezdenél hozzá beszélni. :D Fura lenne ugye?

Nos, egy ateistának pont ilyen fura lenne Jahvéhoz folyamodni. :D

Chayenne 2016.05.17. 05:39:37

Sajnos a film felületes és fordítva nézi a dolgokat. Rossz sugallatokat ad, amik zsákutcába vezetnek, és rossz kérdéseket tesz fel. Ebben a témában ez egy populista, felszínes kis sorozat, semmi több. Freeman a kedvenc színészem......de ettől most el tudok vonatkoztatni.

sateurope 2016.05.18. 17:01:52

@Göbölyös N. László: igen de ez játék a szavakkal. ha felszállok egy buszra akkor elhiszem hogy a vezetője tudja vezetni.
ez igazolható hit. megvan az objektív módszertana. én hit alatt azt értem aminek igazolására nem létezik objektív módszertan. az ilyen hit káros és veszélyes.

Leone_510 2016.05.18. 19:56:05

@$pi$: "Köztudomású, hogy az ateizmus nem vallás mint ahogyan a "nem bélyeggyűjtés" sem hobbi. Ezt sok vallásos ember képtelen felfogni."

De vallás , hinni a nem létezőben... :P

"Tisztelni másokat csak azért, mert hisznek egy vallásban elég gáz. Egyáltalán tisztelni valakit csak azért, mert olyan dolgokat hisz, amikre semmiféle racionális magyarázat nincs elég gáz."

Büszkélkedni azzal, hogy azért nem tiszteli mert a másik hisz az a gáz (egyfajta lenézés, csak olvass a sorok között), én erre reagáltam, szerintem ezt félreértetted.

Leone_510 2016.05.18. 19:58:01

@$pi$: láttam ateistát haldokolni de nem szeretném ezt bővebben kifejteni , hidd el sokan megtérnek :) , te meg nem tudhatod önmagadról igaz én sem rólad, csak egy példát mondtam

Göbölyös N. László 2016.05.18. 20:02:09

@sateurope: Én a magam részéről azt értem hit alatt, hogy van valami, gondolat, eszme, ideál, amit magad számára fontosnak tartasz, ami erőt ad, amiből energiát meríthetsz. Hogy ez mi, és minek nevezed, teljesen mindegy.

sateurope 2016.05.19. 11:05:41

@Göbölyös N. László: hát igen, cvsak a valóság nem ez. a hit szubjektíbv, és ha valakinek az d energiátr és erőt hoghy megöli azt aki nem úgy gondolja ahogy ő az veszélyes. a vallásos hitből ez egyenesen következik. nem minden egyén szintjén, de a jelenség szintjén, a vallásos hit lényegéből fakadóan. de ha nem érted hagyjuk mert ennek kifejtése hosszú lenne.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kultúrtörténet (56) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása