Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Egyetlen hatalmas hologram a világegyetem?

universopiatto.jpg

A hologramot leginkább a sci-fikből ismerjük a Supermantől az Űrszekerekig. Hozzászoktunk emberek, űrhajók, mindenféle földönkívüli hologramjához, de azt nem tudtuk volna elképzelni, hogy a világegyetem is egyetlen hatalmas hologram. Pedig erre a feltételezésre jutott újabban egy nemzetközi kutatócsoport.

Az eddigi álláspont szerint a világegyetem az ősrobbanásból keletkezett 14 milliárd évvel ezelőtt. A Big Bang után az univerzum elkezdett növekedni, míg elérte jelenlegi méretét. Csak azt nem tudjuk, miért „hízik” egyre gyorsabban. Az a modell, amelyet kísérleti adatok támasztanak alá, a látható és a sötét anyag kombinációjára, valamint a titokzatos sötét anyag tevékenységén alapul, amely a gyorsuló növekedés fő okozója lehet.

Az újabb kutatás szerint azonban a megfigyelések összhangban vannak egy alternatív holografikus modellel is.

„A feltételezés, hogy a világ úgy működik, mint egy hatalmas, bonyolult hologram, a 90-es évekből származik olyan tudósoktól, akik összeszedték a különböző elméleti evidenciákat az alapvető interakciók fizikájának egyes szektoraiból” – magyarázta a La Repubblicának Claudio Corianó, a salentói egyetem elméleti fizika professzora, a kutató csoport tagja.

Mit jelent a holografikus világegyetem? Az elképzelés egy különleges hologramból indul ki, amelyben a háromdimenziós kép egy kétdimenziós felületre van kodifikálva. A harmadik dimenzió látásának felépítésére a másik két dimenzió információiból kell kiindulni.

„Egy hologram elkészítéséhez egy fényes lézernyalábot ketté kell választani. Az egyiket egy távolabbra lévő tárgyra kell irányíani, amely visszatükröződik, a másikat azért kell elküldeni, hogy regisztrálni lehessen. Két koordinátára van szüksége a nyalábnak a tárgyra irányításához, annak teljes bejárásához, míg az interferencia a nyaláb és visszatükrözése között teszi lehetővé a kép rekonstruálását és a mélysége érzékeltetését” – magyarázta a professzor.

A kutatók a Planck európai műhold által szolgáltatott adatokat elemezték, ezek alapján állapították meg, hogy a világegyetem keletkezéséről szóló eddigi elmélet jobban megfelel ezeknek az adatoknak, de bizonyos körülmények között a holografikus modell adekvátabb. Remélik, hogy e feltételezés is segít a világegyetem mélyebb megértésében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.05. 15:58:14

"Az a modell, amelyet kísérleti adatok támasztanak alá, a látható és a sötét anyag kombinációjára, valamint a titokzatos sötét anyag tevékenységén alapul, amely a gyorsuló növekedés fő okozója lehet."

Te is kevered a sötét anyagot a sötét energiával. Az univerzum gyorsuló tágulását a sötét ENERGIA hatásának tulajdonítják - bár épp nemrég vált ismertté egy magyar részvétellel is készült tanulmány, amely szerint a gyorsuló tágulás megmagyarázható a sötét energia nélkül is. Eszerint ha figyelembe vesszük, hogy az anyag eloszlása nem homogén, hanem csomókban található (persze igen nagy léptékről van szó), akkor a gravitáció önmagában is adja a gyorsuló tágulást, amennyiben a soktest-mozgás korrekt módon számítják ki.

Az általad hivatkozott sötét ANYAG szerepe az, hogy megmagyarázza a galaxisokban a testek mozgását. Ugyanis a galaxismagtól távolabb eső testeknek kisebb sebességgel kellene mozogniuk, azonban nem így mozognak, ami csak akkor lehetséges, ha a galaxisokban többé-kevésbé egyenletesen eloszolva létezik egy láthatatlan, csak a gravitációs hatásában megmutatkozó anyagfajta is.

Senki A. 2017.03.05. 18:37:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Erről a sötét anyagról nekem a múlt század eleji, XIX. század végi éter jut eszembe. Az is megfigyelhetetlen volt, egyetlen tulajdonsága, hogy abban rezeg az elektromágneses hullám.

Aztán megfeledkeztünk róla, pedig cáfolni azt sem lehetett. Csak voltak egyszerűbb(nek tűnő) magyarázatok.

A sötét anyag is így fog járni.
Meg a sötét energia is.

2017.03.05. 19:03:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Az univerzum gyorsuló tágulását a sötét ENERGIA hatásának tulajdonítják - bár épp nemrég vált ismertté egy magyar részvétellel is készült tanulmány, amely szerint a gyorsuló tágulás megmagyarázható a sötét energia nélkül is."

Einstein most forog a sírjában.
Szerinte ugyanis a Világegyetem nemhogy nem gyorsulva tágul, hanem egyenesen statikus.
Az általános relativitás elmélet egyik alapköve a gravitációs hatás-ellenhatás is. Nem véletlen, hogy manapság már egyre többen megkérdőjelezik - főleg a kvantum mechanikai törvények miatt is - magát az elméletet, ami természetesen semmit sem von le Einstein zseniális munkásságából, de mint tudjuk, anno Newton törvényeit is kikezdhetetlennek gondolták, aztán hol tartunk most?

Ennyi.

TothLali 2017.03.05. 19:13:50

OK. De hol van a cikk?

Tisztességes Természettudomány 2017.03.05. 20:23:55

A cikk egy blöff, szerintem vitatkozni sem érdemes róla.
Állít valamit, de azt semmivel sem bizonyítja. A világegyetem egy hologram? Tényleg? Mi a bizonyíték?

Az, hogy "bizonyos körülmények között a holografikus modell adekvátabb", még nem bizonyítás, csak egy újabb állítás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.05. 20:25:10

@Senki A.:

A sötét anyagnak nevezett akármi először is sokféle ismeretlen anyag gyűjtőneve. Sötét anyagnak számít lényegében minden olyan anyag, ami nem sugároz ki olyan hullámokat, amelyeket a távcsöveinkkel meg tudunk figyelni: látható fényt, infravöröst vagy röntgent. Tehát a sötét anyag jelöli a nem sugárző "rendes" anyagot is, mint pl. a Föld vagy a Plútó. Ebben nincs semmi különleges.

De azt a hipotetikus anyagfajtát is sötét anyagnak nevezik, amely állítólag nem lép kölcsönhatásba a "rendes" anyaggal, csak a gravitációja alapján érzékeljük. Ez már eléggé egzotikus, simán kiderülhet róla, hogy igazából nem is létezik.

Senki A. 2017.03.05. 20:30:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Olyan "rendes" anyag nincs ami nem sugároz (legalábbis a jelenlegi tudásunk szerint). Ezt írja le a hőmérsékleti sugárzás (Planck féle sugárzási törvény).

Egyébként egyetértek.

6.Lenin 2017.03.05. 20:33:12

"Az eddigi álláspont szerint a világegyetem az ősrobbanásból keletkezett 14 milliárd évvel ezelőtt. A Big Bang után az univerzum elkezdett növekedni, míg elérte jelenlegi méretét. "

Mivel tegnap nagyon jó idő volt, 1 lavórban áztattam a lában, amikor is 1 hasonló jelenségre lettem figyelmes, tágult is rendesen, de aztán nem fért már el a lavórban. Másik meg nem volt a közelben.

Ekkor jött az 5let, elővettem a lézer mutogatómat és csináltam egy másik univerzumot, ez jobban is tetszik, és nem tágul, sokáig jó lesz.

„Egy hologram elkészítéséhez egy fényes lézernyalábot ketté kell választani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.05. 20:34:18

@Látens Inszinuáció:

"Az általános relativitás elmélet egyik alapköve a gravitációs hatás-ellenhatás is. Nem véletlen, hogy manapság már egyre többen megkérdőjelezik - főleg a kvantum mechanikai törvények miatt is - magát az elméletet, ami természetesen semmit sem von le Einstein zseniális munkásságából, "

Ott tartunk most, hogy a hétköznapi életben és a hétköznapi mérnöki munka során továbbra is Newton egyenleteit használjuk. :) Einstein nem írta felül Newtont, hanem csupán az relativitáselmélet speciális esetévé tette.

Minden bizonnyal ez lesz Einstein relativitáselméletének a sorsa is: makroméretekben továbbra is használni fogjuk, nem lesz megcáfolva, ahogy Newtont sem cáfolta meg senki, ui. a kvantumgravitáció várhatóan valamikor megszülető elméletének a speciális esete lesz.

Szóval nyugodj meg, Einstein nem forog a sírjában, hanem nagyon várja már, hogy megalkossák ezt az új, magasabb szintű elméletet.

Tőlünk egyszerű emberektől eltérően ui. őt nem az hajtja, hogy mindenáron bizonyítsa az igazát, hanem az, hogy minél alaposabban és mélyebben megismerjük a világunkat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.05. 20:37:24

@Senki A.:

Természetesen nincs. Ezért is írtam azt, hogy "ami nem sugároz ki olyan hullámokat, amelyeket a távcsöveinkkel meg tudunk figyelni". Hadd ne kelljen már ezt a körülményes megfogalmazást megismételni a következő mondatban is. Aki érti, az érti, aki meg nem, annak úgyis mindegy.

6.Lenin 2017.03.05. 20:44:20

" A Big Bang után az univerzum elkezdett növekedni, míg elérte jelenlegi méretét. "

Óriási szenzáció!
Tegnap végre sikerült vennem az Aldiban 1 komolyabb mérőszerszámot és végre le tudtam mérni a végtelent. Nos ez eddig nem 1 nagy ügy, de kiderült, hogy 3 centivel nagyobb, mint eddig bárki is gondolta valaha is. Itt hoztam nyilvánosságra előx.

2017.03.05. 20:57:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Tőlünk egyszerű emberektől eltérően ui. őt nem az hajtja, hogy mindenáron bizonyítsa az igazát,"

Nem mi?
A statikus világegyetem melletti kiállása már-már legendás.
És nem mellesleg éppen a Világegyetem gyorsuló tágulása az egyik szög az elméletébe, mert a gravitációs hatás miatt éppen hogy lassulnia kellene, ám - ma még nem ismert okokból - éppen az ellenkezője történik. Vajon, ha még élne, erre milyen elmélete lenne?

Senki A. 2017.03.05. 20:59:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát ez az!
Én sosem hallottam a "sötét anyag" kifejezést mással kapcsolatban mint a galaxisok diszkrepanciáival kapcsolatos elméletekben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.05. 21:47:06

@Senki A.:

Én is csak ezzel összefüggésben hallottam róla. Ám ez önmagában is elég komoly dolog, mert a galaxis látható tömegének többszörösének kellene ott lennie ahhoz, hogy a magtól távoli objektumok is olyan gyorsan mozogjanak, ahogy.

Ha jól emlékszem, eddig csak spirális galaxisoknál végeztek megfigyeléseket. Érdekes lenne ugyanezt megnézni elliptikus galaxisoknál és gömbhalmazoknál is.

Senki A. 2017.03.05. 22:23:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "mert a galaxis látható tömegének többszörösének kellene ott lennie ahhoz, hogy a magtól távoli objektumok is olyan gyorsan mozogjanak, ahogy."

Ha igaz erre az esetre is a tömegvonzás törvénye (illetve az általános relativitáselmélet).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.05. 22:34:15

@Látens Inszinuáció:

"nem mellesleg éppen a Világegyetem gyorsuló tágulása az egyik szög az elméletébe"

Ez azért erős túlzás. Eddig az áltrel minden egyes előrejelzését sikerült bizonyítani. Talán utolsóként a forgó tömeg által "megcsavart" teret (frame dragging) bizonyították be kísérletileg pár éve a Gravity Probe B mérései alapján.

Szóval csak óvatosan Eibstein megcáfolásával, ami egyébként az interneten heti gyakorisággal megtörténik önjelölt "tudósok" által.

Ami a gyorsuló tágulást illeti, a kifogásod csak akkor igaz, ha az univerzum objektumaira a gravitáción kívül semmilyen más erő nem hat. Ilyen erőt maga Einstein is feltételezett, majd visszavont, de manapság épp a hipotetikus sötét energia okozta erőt gyanítják a gyorsuló tágulás mögött - már ha valóban van gyorsuló tágulás, mert vannak, akik ezt cáfolják.

A sötét energia okozta repulzív erő nagysága az elméletek szerint a távolsággal nem csökken, hanem nő. De még ha csak állandó marad is, akkor is magyarázatot ad a gyorsuló tágulásra. Az objektumok között fennálló gravitáció ui. a távolság négyzetével arányosan csökken. Ha emellett van egy állandó, bár gyenge repulzív erő is, akkor el fog érkezni az a pont, amikor a repulzív erő erősebb lesz a gravitációs erőnél, és ebben a pillanatban elkezdődik a gyorsuló tágulás.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása