2017. jún 15.

A pszichológus, aki rock-kal gyógyít

írta: Göbölyös N. László
A pszichológus, aki rock-kal gyógyít

18425129_1487053337981753_6769893793276714775_n.jpg

Andrea Montesano olasz pszichológus, mellesleg kiváló gitáros, akinek szenvedélye a zene: A rock pszichológiája: zenével fejlődni a serdülő korban című könyvével azoknak a kollégáknak, tanároknak, nevelőknek ad segítséget, akik fiatalokkal dolgoznak, de a szülőknek is a gyerekeknek is, akik a rock nagy mítoszainak zenéjén keresztül akarják jobban megismerni egymást. Mert, mint vallja, a közös zenélés vagy zenehallgatás is lehet terápia.

„Munkám révén állandó kapcsolatban vagyok a serdülőkkel, és észrevettem, hogy a zene olyan terület, amelyben a gyerekek kifejezik álmaikat, reményeiket, örömeiket, fájdalmaikat, vágyaikat. A zenehallgatás során olyan nyugalmi állapotba kerülnek, amelyben kezelni tudják mindazokat a nehézségeket, amelyekkel meg kell küzdeniük: saját változó testük elfogadását, a szülőkkel való sokszor konfliktusos kapcsolatot, az iskolát, a maga örömeivel és problémáival. A zene nyelv és a nyelv, akár verbális, akár nem, a kommunikáció eszköze. Kulcs a serdülőkkel való kommunikációban, főként az introvertáltakkal. Mindazoknak, akik kapcsolatban állnak velük, az ő nyelvükön kell beszélniük” – nyilatkozta Montesano a La Repubblicának.

A zenehallgatáshoz sokszor társul a tömegeseményeken való részvétel és a drogozás. Ez utóbbi esetben az oktatóknak, a szülőknek kell vigyázni, hogy a gyerekek ne téves utat válasszanak. Ha létrejön közöttük a kölcsönös bizalom, ez is sikerül – vélekedik a pszichológus.

A szakember szerint a zene eszköz lehet a fiatalok dühének levezetésére is. „A düh az elemi érzelmek egyike, és mint ilyent, nem annyira leküzdeni, hanem pozitív irányba szükséges terelni. Egyik kollégám szokta mondani, hogy a dolgokat dühvel és szeretetből kell csinálni. Mivel a düh eléggé elterjedt érzés a fiatalok között, a zene ebben is segíthet” – mondta meggyőződéssel Montesano.

A „rock-pszichológus”, aki egy ugyancsak zenész-dalszerző kollégájával, dr. Romeo Lippivel közös honlapon teszi közzé tanácsait, http://www.lopsicologodelrock.it/author/andrea/  külön dallistákat is ajánl a különböző lelki bajok orvoslására – például a pánikrohamok ellen többek között a Green Day, a Duran Duran és a Dream Theater darabjait kínálja – és terápiás eszközt lát a nagy fesztiválokban, köztük a Szigetben is.

Szólj hozzá

terápia rock pszichológia kamaszok Olaszország Zene