2017. aug 11.

Nem minden mosoly egyforma

írta: Göbölyös N. László
Nem minden mosoly egyforma

thinkstockphotos-501065248.jpg

Arcizmaink különböző mozgatásával különböző mosolyokat tudunk produkálni. Mosollyal a legkülönbözőbb  érzéseket tudjuk kifejezni: örömet, barátságot, kételkedést, megvetést…és még sorolhatnánk. A Psychological Science közli a cardiffi, a glasgow-i és a Wisconsin-Madison-i egyetemek kutatóinak ebben a témában végzett kutatását.

„Figyelembe vettünk minden olyan helyzetet, amelyben őszintén, nem szándékosan mosolygunk más személyek jelenlétében. Úgy találtuk, hogy ennek az úgynevezett „szociális mosolynak” három nagy kategóriája van. Az első a boldog mosoly, a hála kifejezője, amellyel tudatjuk valakivel, hogy értékeljük, amit mond, vagy amit tesz. Ez egyfajta ösztönzés is arra, hogy az illető ismételje meg. A második a csatlakozó mosoly, amellyel azt adjuk értésére, hogy mellette állunk. A harmadik a felsőbbséges mosoly. Ezek a típusok természetesen altípusokat is tartalmaznak. Ez az utóbbi például kifejezhet büszkeséget is” – magyarázta Magdalena Rychlowska, a cardiffi egyetem  pszichológusa.

A kutatók a következő lépésben a három típus vizuális kifejeződését próbálták meghatározni. Különböző arckifejezéseket, különös tekintettel a járomcsont izmára. Aztán a felvételeket megmutatták 55 diáknak, és azt kérték tőlük, hogy határozzák meg a mosolyokat a három kategória szerint ezt milyen jellemzők alapján tették.

A boldog mosoly vizuális jellemzője a megfigyelések szerint a járomcsont izmainak szimmetrikus felemelkedése, a szemek sarkai szarkalábjainak elmélyülése és a felsőalak megfeszülése.

A csatlakozó mosolynál a járomcsontok izmai ugyancsak szimmetrikusan felemelkednek, de az ajkak összepréselődnek, elvékonyodnak.

A felsőbbséges mosoly a szemöldök ívét teszi, boltozatosabbá, a járomcsont izmait emeli és az orrot ráncolja.

A kutatók az eredmény megerősítése végeztettek egy második tesztet is, megkérdeztek egy másik csoportot, hogy a mosolyok, amelyeket látnak, megfelelnek-e a három kategóriának. Az igenlő válaszok alapján megállapították, hogy a fenti kategórizálás valóban a rájuk legjellemzőbbeket emelte ki.

A kutatásnak van egy gyakorlati haszna is. Arcrekonstruálás esetén segít a plasztikai sebészeknek, hogy mely arcizmoknak adjanak elsőséget.

Persze ezek a kategóriák nem fednek mindenféle mosolyt. Gondoljunk a celebmosolyra, a diplomatamosolyra, az udvaroncmosolyra….

 

Szólj hozzá

tudomány mosoly pszichológia USA Nagy-Britannia