Amerikában divatba jöttek azok az éttermek, amelyekben az étlapon elsősorban az őslakók ételei szerepelnek.
Az amerikai indián ételek jellemzője, hogy hiányzik belőlük a liszt, a finomított cukor, a tejfélék és a tenyésztett állatok húsa. Ez az étrend egészséges, mind a húsevők, mind a vegetáriusok megtalálják benne maguknak a megfelelő ínyencségeket. Az egyik legmenőbb hely mostanság a Mitsitam Native Food Café, a washingtoni Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeumában. Maga a „mitisam” szó delaware nyelven azt jelenti: „együnk.” Itt kaphatók mind az északi, mind a déli indiánok hagyományos ételei: a bölény, a szarvas, és az őzhús, a különböző édesvízi halak, mindenekelőtt a lazac, vagy a Wojapi nevű eperszósz. A sztár a lazac- és a bölényburger.
Minneapolisban már sztárséfje is van az őslakosoknak: Sean Sherman, aki az Oglala Lakota törzsből származik, 2014-ben alapította meg a The Sioux Chief nevű éttermét. „Az étkezési kultúra az, amely elmeséli egy nép történetét. Én el akarom mesélni elődeim konyháját, amin felnőttem. Bár az indiánok rezervátumokban élnek elszigetelten, az étkezési hagyományokat a generációk átadják egymásnak – magyarázza Sherman a La Repubblicának – A mi konyhánk az egyik legegészségesebb, leginkább fenntartható és számos betegséget megelőz.”
Sherman még a „street food” indián változatába is belevágott. Ebben vadon szedett zöldségeket és füveket is kínál a húsok mellé, amelyekhez cserszömörcét, levendulát, bergamottot, zsályát, cédrus- és agávé-leveleket használ fűszer gyanánt.
Shaman étterme mellett elindította a Natif.org-ot (North American Traditional Indigenous Food Systems), amely egy olyan kulináris központ létrehozását támogatja, ahol tanítanák az amerikai őslakosság kultúráját és hagyományait.
„Szívemen viselem egy népirtásnak áldozatul esett nép méltóságát, és múltját. Fontos, hogy minden amerikai ismerje hazájának gyökereit, így lehet egészséges és békés módon a jövő felé haladni” – mondja a lakota séf.
Azért a Dél sem marad le: az Új-Mexikói Alburberque-ben a pueblo törzs kulturális egyesülete hozta létre a Pueblo Harvest Cafét, ahol az egyik specialitás a sonkás-babos taco mellett az Atole, amely nem más, mint kék kukoricából készült mazsolás, diós kása.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.