Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

A világ legjobb országa

cashless-society-in-sweden-perfect-opportunity-for-bitcoin.jpg

Svédország a Good Country Index évi jelentése szerint a legjobb, legnagylelkűbb országa. A civil szervezet minden évben szakértőket kér fel az országoknak az élet minden területén való értékelésére a gazdaságtól a szegény országoknak adott támogatásokig, az esélyegyenlőségtől a környezetbarátságig és nem utolsó sorban az életminőségig.

Ugyancsak skandináv állam, Dánia áll a második helyen, míg a 3. Hollandia. Az első 10-be még Nagy-Britannia, Svájc, Németország, Finnország, Franciaország, Ausztria és Kanada került be. (Magyarország a 24.).

Svédország elsősége többek között annak köszönhető, hogy kitűnnek a környezetvédelemben, a sajtószabadságban (ez utóbbit már évszázadokkal ezelőtt törvényben rögzítették, a világon elsőként). De a királyság, bármilyen pártok alkotják is a kormányt, a legtöbbet teszi a GDP-jével arányosan a harmadik világ országainak támogatásában, valamint a humanitárius és békefenntartó küldetések terén az ENSZ-missziók keretében.

A jelentés szerint Svédországban a férfi-nő esélyegyenlőség miatt is érdemes élni, valamint azért, mert itt a legdinamikusabb a vállalkozási kedv, magas az életminőség szintje, és a bevándorlókat is szívesen fogadják.

A La Repubblica mindazonáltal megjegyzi: a jelentésből kimaradt, hogy mindez hosszú évtizedek politikai és stratégiai választásainak gyűmölcse, különösen nagyok ebben az érdemei a svéd történelmi baloldal atyjának, Tage Erlandernek és a máig tisztázatlan körülmények között meggyilkolt Olof Palménak érdemei. Csupán egy dologban marasztalja el Svédországot: a nagy mennyiségű fegyverexportja miatt. A pontosság kedvéért azért hozzá kell tenni, hogy a törvények értelmében a svéd hadiipar nem adhat el szupervadászgépeket, „láthatatlan” tengeralattjárókat, cyberwar rendszereket diktatórikus rendszerű vagy agresszív háborúkat folytató országoknak, bár az elmúlt néhány évtizedben fény derült néhány „titkos üzletre” is.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.11.20. 08:06:51

Eléggé félrehord a kedves "civil szervezet" értékelése. Különösen sajtószabadság ügyben.

Parajpuding 2017.11.21. 08:59:44

Tény, hogy sok minden nagyon jó Svédországban, de a legjobb cím azért túlzás. A pár órás világossággal járó hosszú sötét tél megteszi a hatását az emberi lélekre. Akár ott született, akár nem. Hiába a jóléti állam, ha a depresszió szinte népbetegség.

Kivlov 2017.11.21. 09:01:12

már nem sokáig.
az arab csürhe majd felemészti őket. :D :D :D

Piszkos Freud 2017.11.21. 09:10:06

Az értékelő szerint a sajtószabadság az, ha az az irányultság megjelenhet a médiában, ami neki tetszik. Ha mást cenzúráznak, akkor az nem sérti a sajtószabadságot. Ha balliba sajtó van, de a nekik nemtetsző, pl. migránsok ellen felszólalók nem hallathatják a hangjukat, attól az még sajtószabadság.
Ez a sajtószabadság majd megszűnik, amikor elkezdik a sariát bevezetni. :)

szellemkor 2017.11.21. 09:22:25

Azért tényleg nem a sajtószabadság ami manapság Svédországról az ember eszébe jut. Nevezzük nevén: véleményfasizmus. Nyilván lehet sok mindenért szeretni, ott vannak a természeti szépségek, aztán a.... Hát bocsánat, akármilyen jó is az IKEA marketingje, a svéd húsgolyók nem a gasztronómia csúcsa, inkább csak érdekes a svéd konyha (lásd rothasztott hering) az emberek ugyan korrektek de távolságtartók (kivéve a migiriket) és igazából az egész svéd jóléti állam egy tökéletes skizofréniát elleplező szemfényvesztésre épül: semlegesség (=bárkinek eladunk) brutál fegyverexport, amiről azért természetesen egy svédnek is illik tudnia, ezért a lelkiismeret ilyen olyan jótékonykodással, harmadik világbeli négersimogatással le van tudva. És persze hogy nem kell Gripeneket, és más szuperfegyvereket eladni a bozótharcosoknak, épp elég hagyományos halálosztó felszerelést állít elő a svéd ipar. Persze a protestáns kultúra, a keresztény hagyományok le vannak tojva, szerintem nézzünk vissza 20 vagy esetleg 10 év múlva Svédországba, mennyire lesz frankó ott élni.

Kampfer 2017.11.21. 09:27:42

"Svédország a Good Country Index évi jelentése szerint a legjobb, legnagylelkűbb országa. A civil szervezet minden évben szakértőket kér fel az országoknak az élet minden területén való értékelésére..."

Egy hely, egy ország ilyen megítélése erősen szubjektív kell legyen. Ami az egyik ember számára lényegtelen, másnak a legfontosabb. És akkor jön egy 'civil' szervezet (csak nem egy NGO), amelyik kitalálja, hogy most aztán egyértelműen és tisztán rangsorol? És 'szakértők' véleménye alapján...? Ezzel máris szubjektívvé (irányítottá?) is téve a mérést és eredményét! Zseniális.

Legjobb? Milyen szempontból? A svéd munkavállalók szempontjából? A nyugdíjasok szempontjából? Közbiztonsági szempontból? A rendvédelemben dolgozók szempontjából? A nemzeti érzelműek szempontjából nézve? Vagy a liberálisok szempontjai szerint??? Mert nagyon nem mindegy ám!

Legnagylelkűbb? Ez még jobb! Kinek a szempontjai szerint? Úgy tudom, a munkavállalókkal kurvára nem nagylelkűek. Szénnéadóztatnak mindent. Persze eddig még kaptak mindezekért ellenszolgáltatásokat is. Eddig... De pl. egy Malmőben élő polgár már lehet, hogy nem érzi magát ugyanúgy, mint akár 1995-ben! Vagy '90-ben. De az is lehet, hogy jobban érzi magát. Ok. Hogy jelenik ez meg a kutatásokban? Kivel nagylelkű az állam? Csak nem a migrikkel??? Csak nem emiatt kellett most hirtelen betolni a svédeket egy lista tetejére? (Csak felmerült bennem a gondolat...)

"A jelentés szerint Svédországban a férfi-nő esélyegyenlőség miatt is érdemes élni..."

Erről majd beszélgessünk 5-6 év múlva is!

"Svédország elsősége többek között annak köszönhető, hogy kitűnnek a környezetvédelemben..."

Ez tény.

"...a sajtószabadságban..."

Ez egy bullshit faszság! Akkor arról miért volt kuss, hogy a rendőreik már azért hagyják ott a szolgálatot, mert elegük volt a migrikkel szembeni tehetetlenségből, egyes helyeken (Malmö) a polgárok megvetéséből? Illetve abból, hogy a széllibbant politika megköti a kezüket?

"...magas az életminőség szintje, és a bevándorlókat is szívesen fogadják."

Hát itt van elásva a kutya! Csak azok a rohadék náci magyarok olyan maradi ostobák, hogy nem látják a lehetőséget és az értéket (megalol...) abban a sok migri agysebészben és agrármérnökben! Milyen jó, hogy vannak ezek a nagyon 'független' (megalol...) és felvilágosult 'civilek', akik aztán jól megmondják a tutit és kiosztják mindenkinek az igazság ragyogó fényét! Röhejes...

"Csupán egy dologban marasztalja el Svédországot: a nagy mennyiségű fegyverexportja miatt."

Jajj már! Hát akkor miből lenne jó kis 'péz' a fejlesztésekre, a zöldenergiára, a kutatásra és a nagyon tuti 'erőforrások' támogatására? Vagy az a pénz, amit Gripenért kapnak, az nem pénz? Az nem jó pénz??? Hát amit a norvégok kapnak az olajért, az nem jó pénz??? Már megint az a fránya 'kettősmérce', igaz? Ha olajból fizetem a zöldenergiát és a kutatást, akkor jófiú vagyok, de ha lőszerért kapom a 'zsét', akkor már ejnye van? Ugye, amikor biztonsági berendezésekre, érzékelőkre, acéloszlopokra, hírközlő berendezésekre és drótra kértek pénzt a bolgárok, akkor kaptak! De amikor a magyarok a műszaki határzárra kértek pénzt, akkor nem... Hát milyen dolog szegín' migrik elé kerítést húzni? Bezzeg a bolgárok csak érzékelőkre, meg acéloszlopokra kértek pénzt...! De jó is ez a sok okos 'civil' (megalol...) szervezet! Még sok ilyen nagyon jó kimutatást kérjünk tőlük! Sokat...
Kamp.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.21. 09:47:29

Nagyon könnyű viszonylag konfliktusmentes, békés és toleráns társadalmat létrehozni ott, ahol van elég pénz a jólétre. Lásd még Svájcot vagy arab viszonylatban Szaúd-Arábiát, Kuvaitot.

Észre kellene venni, hogy a svédek sem mások, mint bármilyen más európai náció, csak ők szerencsésebbek.

Persze a szerencséjük múlandó, és a migránsok majd tesznek róla, hogy mind a jólét, mind a békesség eltűnjön.

Egyebekben mindenben egyetértek @Kampfer: kommentjével.

Brix 2017.11.21. 09:48:47

Túl sok sztereotípia...Svédország egy kriptoszocialista , ultraliberális, feminista állam. Férfi-női egyenlőség? Ja, már olyan fesztiválokat rendeznek, ahová férfiak nem tehetik be a lábukat... A korlátlan migráció szerintem tönkrevágja ezt az országot is...
Másrészt, az emberek elég hidegek, ahogy az időjárás is...
Hogy a világ legjobb országa lenne, , azt kétlem..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.21. 09:49:15

@Piszkos Freud:

"Ez a sajtószabadság majd megszűnik, amikor elkezdik a sariát bevezetni. :)"

Ahogy megszűnik a vallásszabadság, a nemek egyenjogúsága és sok más is.

szellemkor 2017.11.21. 10:35:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, megnézném én is majd hogy válik Svédország a világ első ateista feminista liberalista szocialista iszlám országává. :-D

Visceroid 2017.11.21. 10:43:36

Nem véletlenül hívják azt Stockholm-szindrómának.

BobAlice 2017.11.21. 10:51:32

Sok itt a patkány fideszes, rontják a levegőt.

szellemkor 2017.11.21. 11:06:27

@BobAlice: Nem zavar hogy a Fidesz és a hazai politika még véletlenül sem került szóba eddig? Mi alapján fideszesezed le a kommentelőket? Svédországról beszélgetünk, jóreggelt! Vagy esetleg az zavar hogy nem az általad elvárt véleményeket látod megfogalmazódni? Akkor viszont te biztos jól éreznéd magad Svédországban! :-)

Lawliet- Ryuuzaki 2017.11.21. 11:16:25

Hagyjuk mar a sariat... Nem kell eroszakoskodo himtagokat importalni, abbol meg boven exportra is szanhatunk.
Igen, Svedorszagnak is megvan az arnyoldala, de ugy sejtem, kevesebb, mint kishazanknak.

wadcutter 2017.11.21. 11:22:53

@BobAlice: Itt mindenki Svédországról alkotott képet, te viszont saját magadról

wadcutter 2017.11.21. 11:27:48

Nekem nem tetszett, mert nem lehet egy rendest inni sem ott. A gyerek meg a csokikat hiányolta.

szellemkor 2017.11.21. 11:34:00

@Lawliet- Ryuuzaki: Nekik a saria, nekem inkább Sárika. :-)

wadcutter 2017.11.21. 11:39:48

@wadcutter: Na jó, az Ericsson Globe Arena az tetszett.

Lawliet- Ryuuzaki 2017.11.21. 11:47:27

Szelsoseges mindenhol van, csak a zaszlo, az egisz mas.

blah 2017.11.21. 12:03:45

komolyan mondom, hogy sok idiótának csak az jut eszébe amivel a szívszerelmük rémisztgeti őket harmadik éve. nehogy véletlenül elmenjetek külföldre, hogy saját szemetekkel is lássátok milyen "hanyatlásba döntötte az iszlám a nyugatot", maradjatok inkább hülyék.

segar 2017.11.21. 12:14:27

Mit kap a svéd gyerek szülinapjára?
...
Nemet! :D
___
A svédeknél van vagy harminc no-go-zóna, és a nagyon "egyenlő" nők sűrűn körbenézegetve járkálnak. Még így is elég sokat lekapnak egy körre a simogatottak, de erről nem szabad beszélni. Esetleg majd akkor, ha két szőke svéd szülőnek tejcsokija születik...
___
Egyébként a saria bevezetéséig Svédország nem olyan rossz hely. (Ugyanez vonatkozik a franciákra, hollandokra, dánokra is).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.21. 12:32:49

@blah:

"hogy saját szemetekkel is lássátok milyen "hanyatlásba döntötte az iszlám a nyugatot", maradjatok inkább hülyék."

Mások lehülyézése maradjon inkább a te minősítésed, ebbe nem mennék bele. Ami az iszlámot illeti, várd ki a végét, nem rögtön jelentkeznek a hatások.

Neked is belinkelem:

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/5994047/Muslim-Europe-the-demographic-time-bomb-transforming-our-continent.html

"Only 3.2 per cent of Spain's population was foreign-born in 1998. In 2007 it was 13.4 per cent."

"In Brussels, the top seven baby boys' names recently were Mohamed, Adam, Rayan, Ayoub, Mehdi, Amine and Hamza."

Kampfer 2017.11.21. 12:56:02

@Lawliet- Ryuuzaki: "Nem kell eroszakoskodo himtagokat importalni, abbol meg boven exportra is szanhatunk."

Szánunk is. Nem is ritka, hogy a briteknél hírek szólnak 'magyarokról', akik erőszakos, durva dolgokat művelnek. Most is kiderült egy kolompárról, hogyan fosztott ki egy fogyatékkal élő brit nőt! A gázoló 'magyarról' is kiderült, hogy az ő 'exportálása' is kifejezetten jót tett az itthon maradottaknak. Csak több ilyen 'exportot' és lehet, hogy élhetőbb lesz az ország. Sajnos Kanada már régebben rájött, hogy 'ezeket' inkább mégsem akarja 'importálni'! Effúcéká!

"Igen, Svedorszagnak is megvan az arnyoldala, de ugy sejtem, kevesebb, mint kishazanknak."

Ahogy adóssága, veszélyeztetettsége, átkos történelmi öröksége, társadalmi feszültségek okozta nehézségei, iparának lemaradása is kevesebb. De, ahogy látható, a társadalmi feszültségek importja már javában zajlik. Szóval pár év múlva...?

@blah: "nehogy véletlenül elmenjetek külföldre, hogy saját szemetekkel is lássátok milyen "hanyatlásba döntötte az iszlám a nyugatot"

Volt szerencsém hozzá. Finnország, Svédország, Németország, Ausztria. Összehasonlítási alap: 1988 (németek, osztrákok), 2005, 2006, 2007 (svédek, finnek), 2011 (németek, osztrákok). Majd hazatelepülő barátok: 2016 (svédektől), 2017 (németektől). A finnekkel minden évben találkozom. Csak álmodnak arról, hogy a kormányuk képes lenne felhúzni egy kerítést és megszabadítaná őket a retkektől! Persze, ez csak az én tapasztalatom. Másnak lehet, hogy más volt. Ennyi.
Kamp.

blah 2017.11.21. 14:15:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szíved joga beszarva leélni az életed.
@Kampfer: éreztél bármit is abból amit a fidesz elhitetett a sok hívőjével? tényleg megy a hanyatlás? vagy rettegnek az emberek az araboktól? mert nekem nem volt ilyen tapasztalatom, pedig a fent említettek közül voltam idén az osztrákoknál, németeknél, hollandoknál és svédeknél. volt alkalmam beszélgetni svédekkel, mert az egy dolog, hogy én nem láttam az iszlamista hordákból semmit, de nem is mondták ők mint helyiek (Stockholm), hogy éreznének belőle bármit is. ja, és az itthoni szomszédom svéd, csak pihenni járnak ide, évente kb kétszer-háromszor, elég beszélgetős a faszi, bár nem kérdeztem de nem mondta, hogy otthon szar lenne a helyzet. a finneknél lakik egy ismerősöm a családjával asszem ötödik éve és nem hallottam tőlük sem, hogy világvége van és vissza akarnának költözni...
szar környék mindenhol van, itt sem a Diószeghy utcába járnak a turisták várost nézni.
mivel most már 10 éve ugyanannál a német cégnél dolgozom van némi rálátásom az ottani helyzetre, van több arab kollégám (nem török, persze van az is), és nem mondanám, hogy a cigányság itthon lenne olyan kulturális helyzetben, hogy olyan szakembereket termeljen ki arányaiban. nem kell őket szeretni, de az amivel a fidesz riogat, hogy élősködni jönnek meg nőket molesztálnak meg rettegnek tőlük az emberek... maradjunk annyiban, hogy én nem tapasztalom.
arról nem is beszélve, hogy az arányokba is bele kellene gondolni, a franciákat meg az angolokat leszámítva szerintem itthon több cigány van mint a hanyatló nyugaton arab/néger/akármi az új érkezőkkel együtt.

szellemkor 2017.11.21. 14:38:51

@blah: Nem éltem Svédországban, de sok jó ismerősöm több időt is eltöltött ott (munka, tanulás, 56-os magyar, stb.) Svédországban tényleg jó élni, MÉG. És itt van a kutya elásva, mert pontosan azokat a vívmányokat veszélyezteti ez a képmutató, öngyilkos bevándorláspolitika, ami miatt eddig jó volt ezekben a szociális jóléti piacgazdaságnak mondott országokban élni.

Homokba dughatod a fejed, de nekem ne mondd, hogy nem számít ennyi ember, mert 5-6 % feletti migráns hátterű választó már érdemben befolyásolja a nagy pártok többségi társadalommal kapcsolatos politikáját, egyes kis pártokat pedig a nemlétből egészen a parlamenti küszöbön túlig fel is tud emelni ennyi választó. És mindkét oldalról, mert azért a Front Nacional és az AFD nem poénból erősödött meg, az ő választóikat nem Orbán vitte a szavazófülkékbe.

És nem fogom az ezerszer idézett példákat századszorra is bemásolni neked, de amikor már meg kell gondolni hogy ki-lehet-e rakni a keresztet vagy a karácsonyfát Karácsonykor a közintézményekben, az már nem az a szint hogy egy-két arab mérnök dolgozgat a gyárban.
És örülök hogy szóba hoztad a cigókat, a migránsokhoz képest, meg egyébként is a cigányság százszor inkább része az európai kultúrának mint az iszlamista migirik. Eleve a cigányság vallásos része keresztény, (sőt, ők tudják igazán kimaxolni a katolicizmus külsőségeit, mint tudjuk.) Ha már segélyes és segélyes között kell választanom, százszor inkább ők mint a migirik.
Tény és való, a svédek nyitottsága, (kicsit felszínes) kedvessége minden olyan ember beilleszkedését megkönnyítette akik ott képzelték el hosszabban az életüket. Magyar férfiakat különösen csípik a svéd lányok (akikről köztudott hogy könnyen táncba vihetők) mert valamikor az terjedt el rólunk a köztudatban hogy a magyar faszik a legjobbak az ágyban, ezért odáig vannak értünk, legalábbis az összes ismerősömnek úgy kellett kilökdösnie őket az ágyából.

És még valami. Oké hogy csúcsra van járatva itthon a migirizés és a sorosozás, mert ez itthon belpolitika is, és választás lesz, de ez kivételesen egy olyan téma ami aktuálisabb mint valaha.

Lawliet- Ryuuzaki 2017.11.21. 15:23:39

@szellemkor: Oly szepen felvazoltad a bullshitet... Azert a svedek, a skandinavok nem hulyek... Nem ugy tunik, mintha ott olyan hu de nagy problema lenne. Itthon se volt, keresniuk kellett eleg rendesen, meg behazudni.
Igaz, szamomra az a legkedvesebb, amikor vmi gazdassagi koltozo osztja kulfoldrol az eszt, meg jon a migrancsozassal. holott melyen kussban kene maradnia, mert nem az eroszak es a polgarhaboru elol menekult, csak kiment szexmunkasnak, vagy mosogatni.

blah 2017.11.21. 15:33:37

@szellemkor: ok, szóval most még nem rossz, de biztos, hogy rossz lesz egyszer azért mert van egy két szélsőséges példa amit ehhez a témához valamilyen módon hozzá lehet kötni. értem. aztán azt gondolod, hogy téged többre kell tartani ilyen gondolkodással mint bármelyik iszlamista hülyét. nektek vallási fanatikusoknak inkább egymással van bajotok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.21. 15:48:34

@blah:

"szíved joga beszarva leélni az életed."

Neked is szíved joga átadni a hazádat, gyerekeid, unokáid földjét, hazáját idegen honfoglalóknak. De ne várd, hogy én szó - és tett - nélkül hagyom, hogy ugyanezt tedd az én gyerekeim hazájával.

"a franciákat meg az angolokat leszámítva szerintem itthon több cigány van mint a hanyatló nyugaton arab/néger/akármi az új érkezőkkel együtt."

Éppen ezért nincs szükségünk arabokra és négerekre.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2017.11.21. 15:52:04

@blah: Fanatikus az eszed tokja. Csak te látod kétdimenziósan a világot. Európa keresztény hagyományaira mint értékre tekinteni csak a nagyon elvakult emberek szemében egyenlő a vallási fanatizmussal. Majd ha "Jézus Hatalmas!" felkiáltással teherautóznak be a tömegbe, meg késelnek a nagyvárosokban, akkor okoskodjál ilyeneket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.21. 15:53:54

@blah:

"az amivel a fidesz riogat, hogy élősködni jönnek meg nőket molesztálnak meg rettegnek tőlük az emberek... maradjunk annyiban, hogy én nem tapasztalom"

Majd fogod. Olyan vagy, mint az a faszi, aki kiugrott a 100. emeletről, aztán az 50.-nél örömmel megállapítja, hogy "eddig minden jól megy".

GyMasa 2017.11.21. 16:00:10

@blah:
Egeszen biztos, hogy pl Nemetorszagban az elozo valasztasokkor alig letezett AfD csakis azert lett a 3. legnagyobb parlamenti part 4 ev alatt, mert semmi problema nincs a menekultekkel, ugye?

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása