Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2018. jún 24.

Julie Desk, a rejtélyes asszisztens

írta: Göbölyös N. László
Julie Desk, a rejtélyes asszisztens

julie.jpg

Julie Desk kedves, a végsőkig terhelhető. Csak éppen a valóságban nem létezik.

Ő a személyiséggel rendelkező első virtuális titkárnők egyike.

2015-ben indította őt útnak három francia mérnök, mára már jól elboldogul naponta 500 felhasználó programjának megszervezésével. A feladata tehermentesíteni a felhasználókat a találkozók megszervezésétől, ami egyes szakmáknál meglehetősen időigényes – mondta a Le Figarónak a Julie Desk start-up marketing igazgatója.

A szuperalgoritmusnak megvan minden adottsága, hogy úgy dolgozzon, mint egy igazi titkárnő.

Nevet is azért adtak neki, hogy nagyobb illúziót keltsen. Van olyan felhasználó, aki családnevet is ad neki. A keresztnéven azonban nem lehet változtatni.

A partnerek ...

Tovább Szólj hozzá

technika humanoid mesterséges intelligencia Franciaország

2018. jún 23.

Fél évszázados Roman Polanski elátkozott filmje

írta: Göbölyös N. László
Fél évszázados Roman Polanski elátkozott filmje

img_0427.jpg

1968 júniusában jelent meg az amerikai mozikban minden idők egyik legbaljósabbnak tekintett filmje, a Roman Polanski rendezte Rosemary’s Baby.

Ira Levin könyve kötül tolongtak a producerek, a forgatókönyvírók, a rendezők, köztük Alfred Hitchcock is, bár legtöbben úgy érezték, hogy van benne valami sötét erő, ami képes felszabadítani a gonosz szellemet. A kaliforniai „Sátán Egyházának” már akkor is voltak hívei, és amikor egy évvel később a Manson-család tagjai brutálisan meggyilkolták Sharon Tate-et, Polanski nyolc hónapos terhes feleségét és barátait, sokan igazolva látták félelmüket.

Levin húsz éves kora írt forgatókönyveket az NBC tv-csatornának, az A Kiss Before Dying című bemutatkozó könyvéért Edgar-díjat ...

Tovább Szólj hozzá

mozi horror USA Roman Polanski

2018. jún 22.

Szardínia minimamutjai

írta: Göbölyös N. László
Szardínia minimamutjai

mammuthus_exilis.jpg

Ötvenezer évvel ezelőtt Szardínia szigetén is életek mamutok. De nem az ismert óriások,hanem kicsinyített másuk. Másfél méter magasak voltak mindössze, és súlyuk kb. 8 mázsa – írja az L43.

A mammuthus lamarmorai csontjai Alghero közelében találták meg. A kései pleisztocénban élt.

A tudományos közösséget az a kérdés izgatja, hogy miként jutottak el Szardíniára, hogyan alkalmazkodtak az új környezethez azzal, hogy csökkentették méretüket, az úgynevezett „szigeti nanizmus” jelensége alapján, amelyet a világ sok szigetén különböző fajoknál megfigyeltek.

Maria Rita Palombo, a római Sapienza egyetem paleontológusa szerint a szárd mamutok elődei a sztyeppei mamutok voltak. Ez az ősállat 3,9 méter magas volt, súlya 9 ...

Tovább Szólj hozzá

történelem biológia mamut Olaszország őslénytan

2018. jún 21.

Posztumusz kegyelem Muhammad Alinak?

írta: Göbölyös N. László
Posztumusz kegyelem Muhammad Alinak?

68/50 – 17. rész

muhammad_ali_830.jpg

Donald Trump amerikai elnök azt fontolgatja, hogy visszamenőleg kegyelemben részesíti minden idők legnagyobb bokszbajnokát, aki nem volt hajlandó Vietnamban harcolni.

Muhammad Ali, a profi nehézsúly világbajnoka 1967-ben nem tett eleget hadkötelezettségének egyrészt vallási okokra hivatkozva – akkor már tagja volt az amerikai fekete muzulmánok közösségének, ezért is változtatta meg eredeti nevét, a Cassius Clay-t – másrészt pedig azért, mert nem akart olyan távoli nép ellen harcolni, amely nem bántotta őt.

„Ők sosem neveztek niggernek” – vált híressé Ali mondása. Ezért megfosztották világbajnoki címétől (amelyet 1974-ben visszaszerzett az évszázad bokszmeccsének nevezett kinshasai Ali-Foreman összecsapáson), és ...

Tovább Szólj hozzá

sport történelem 1968 polgárjogi mozgalom Muhammad Ali

2018. jún 20.

Spanyolország visszakapta az Amerika felfedezéséről szóló levelet

írta: Göbölyös N. László
Spanyolország visszakapta az Amerika felfedezéséről szóló levelet

kolumbusz.jpg

Az Egyesült Államok visszaszolgáltatta Spanyolországnak Kolumbusz Kristófnak azt a levelét, amelyben megírta Ferdinánd királynak és Izabella királynénak az Újvilág felfedezését.

A felbecsülhetetlen értékű dokumentumot 2005-ben lopták el a barcelonai Katalónia könyvtárból és az Egyesült Államokban adták el 600 ezer dollárért, majd 2013-ban egymillió dollárért újra más kezekbe került.

Az amerikai igazságügyi hatóságok éveken át tartó nyomozás során bukkantak rá a nyomtatott levélre, amely a maga nemében páratlan. Az 1493-ból származó Epistola de Insulis Nuper Inventisből maga Kolumbusz is készített 16 másolatot.

A nyomozást azután indították el, hogy különböző európai múzeumokból tűntek el Kolumbusz-levelek ...

Tovább Szólj hozzá

történelem felfedezések USA Spanyolország Vatikán Kolumbusz

2018. jún 19.

A DNS buktatja le a Loch Ness-i szörnyet?

írta: Göbölyös N. László
A DNS buktatja le a Loch Ness-i szörnyet?

loch.jpg

Új-zélandi, ausztráliai, brit, amerikai és francia kutatókból álló csapat vizsgálja a nevezetes szörny tavát.

Neil Gemmell, a csapat vezetője a NZ Heraldnak tréfálkozva azt nyilatkozta, hogy a szörny nyomait keresik, mivel a vízben minden lény otthagy magából valamit: kis darabokat a bőréből, a pikkelyéből, tollából, szőrzetéből, amelyek elárulhatják a DNS-ét.

A hír hallatán a Nessie-hívők már óriási szenzációra várnak, de kiderült, hogy a csoport valójában mintákat vesz a Loch Ness különböző helyein és mélységein, majd ezeket a mintákat összehasonlítják a korábban nyertekkel, hogy megismerjék jelenlegi bioszféráját.

Munkájuk egy európai program része, amelynek célja azonosítani és számszerűsíteni a ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány Skócia Loch Ness

2018. jún 18.

„Úgy mozgatnak bennünket láthatatlan szálakon, mint a bábukat”

írta: Göbölyös N. László
„Úgy mozgatnak bennünket láthatatlan szálakon, mint a bábukat”

4cbf0a084bd7c8de2a010000-750.jpg

Tristan Harris, a Google volt mérnöke tálalt ki egykori munkaadójáról, és a Sziliciumvölgy többi nagyágyújáról a Le Figarónak adott interjúban, és arra biztatja a kormányokat, hogy lépjenek fel ártó befolyásuk ellen.

Harris a technológia-etika szakértője és már évek óta figyelmezteti a világot az új technológiák veszélyeire. Elért ezzel némi sikert a gyártóknál,  meghallgatják észrevételeit, ezúttal azonban a felhasználókat figyelmezteti.

-Miért indított háborút a közösségi oldalak és az internet nagyjai ellen?

-Ezek a vállalatok hatalmasabbak lettek, mint az államok. Kétmilliárdan vagyunk a Facebookon. Ez több hívő, mint amennyi a kereszténységnek van. 1,5 milliárdan vagyunk minden hónapban a YouTube-on és ez ...

Tovább Szólj hozzá

média internet technológia USA Sziliciumvölgy

2018. jún 16.

Három esküvő, egy temetés: Marilyn Monroe

írta: Göbölyös N. László
Három esküvő, egy temetés: Marilyn Monroe

joe-dimaggio-1.jpg

Tizenhat éves korában ment férjhez először, húsz évvel később már halott volt. Marilyn Monroe szerencsétlen élete máig foglalkoztatja a rajongókat és a médiát.

Sok híres emberrel volt kapcsolata, csak hárman voltak, akik feleségül vették. Mindegyik házasságát szenvedély, harag, féltékenység jellemezte és mind viharosan ért véget.

Norma Jeane Mortenson néven anyakönyvezték az 1926. június 1-én ismeretlen apától született kislányt. Skizofrén édesanyja, Gladys Monroe sokáig elhitette vele, hogy Clark Gable lánya. Marilyn élete utolsó filmjét éppen az Elfújta a szél már öregedő sztárjával játszotta, és egyfajta pótapát is keresett benne kudarcokkal teli magánéletével szemben.  Gyerekként árvaházakban, ...

Tovább Szólj hozzá

mozi sztárvilág USA Marilyn Monroe

2018. jún 15.

Lehet, hogy a polipok az űrből jöttek?

írta: Göbölyös N. László
Lehet, hogy a polipok az űrből jöttek?

pieuvre.jpg

32 kutató szerint a Földön élő egyes életformák az űrből származnak. Ez az elmélet vitatott, de nem teljesen elvetett.

A feltételezés, amely „panspermie” néven ismert, abból az elvből indul ki, hogy az élet a Földön teljesen vagy részben annak köszönhető, hogy földön kívüli organizmusokat juttattak el hozzánk az üstökösök és az aszteroidák. Az elmélet nem új, de most azért foglalkoznak vele újra tudományos körökben, mert a Progress in Biophysics and Molecular Biology szakfolyóiratban megjelent 32 tudósnak a Cambriai robbanás okai. kozmikus vagy földi? című tanulmánya.

A cambriai robbanás idején, amelyet mintegy 550 millió évvel ezelőttire datálnak, jelentek meg a többsejtű állatok jelenlegi leágazásai.

A Srí ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány biológia űr polip

2018. jún 14.

Hogyan segítsen a szülő a gyereknek a házifeladat elkészítésében?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan segítsen a szülő a gyereknek a házifeladat elkészítésében?

compiti-a-casa.jpg

Ki az a szülő, aki nem segít a gyereknek a leckeírásban, főleg az évvégi értékelés előtt, legyen az a gyerek általános vagy középiskolás? Segíteni kell, de nem mindegy, hogy milyen mértékben – állapította meg egy kutatás, amelyet a finnországi Jyväskylä  egyeteme végzett.

A kutatók 2-4. általános iskolások helyzetét vizsgálták és megállapították, hogy minél több lehetőséget kapnak a gyerekek arra, hogy egyedül birkózzanak meg a házi feladattal, annál jobban törekszenek arra, hogy sikerüljön. A szülők ezzel a magatartással ugyanis kifejezik a gyerek felé, hogy bíznak a képességeiben. A segítség viszont, főleg, ha a gyerek nem is kéri, azt sugallja, hogy nem tartják képesnek a feladat önálló megoldására – ...

Tovább Szólj hozzá

oktatás szülő gyermek nevelés Finnország

2018. jún 13.

Megtalálták Kurdisztánban Mardaman ősi városát

írta: Göbölyös N. László
Megtalálták Kurdisztánban Mardaman ősi városát

ahr0cdovl3d3dy5saxzlc2npzw5jzs5jb20vaw1hz2vzl2kvmdawlza5os83ntevb3jpz2luywwvtwfyzgftyw4uanbn.jpg

A felfedezésben egy időkapszula volt a régészek segítségére. Pontosabban egy vastag agyaréteggel lezárt amfora, amely 92 sumér agyagtáblát tartalmazott. A Kr.e. 1250 körüli szövegek alapján találták meg az elveszettnek hitt várost, Mardamant a tübingeni egyetem régészei, akik 2013 óta kutatnak az Irak északi részén fekvő kurd autonóm területen.

A város az asszíer birodalomhoz tartozott, és annak a kereskedelmi útnak a közelében volt, amely összekötötte Mezopotámiát, Anatóliát és Szíriát. Mardamanról 4800 éves bizonyítékok tanúskodnak.

A szövegek megfejtése után a régészek megvizsgálták a helyet, ahol megtalálták az amforát és arra következtetnek, hogy az agyagtáblákat kevéssel azelőtt rejtették el annak a ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet Irak Kurdisztán