Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2017. már 28.

JFK nyomában Bostonban

írta: Göbölyös N. László
JFK nyomában Bostonban

menu_e_locandina_del_ristorante_the_21st_amendment_berchi-ka6h-u11001684698578kbh-680x510_lastampa_it.jpg

Éttermekben, kávézókban kereste a La Stampa John Fitzgerald Kennedy nyomát. A torinói lap a néhai amerikai elnök 100. születésnapja alkalmából indult erre a felderítő körútra.

A séta a Parker’s étteremben kezdődik, amely 1855-ben nyílt és az Egyesült Államok ma is működő éttermei közül az egyik legrégibb. Az újonnan idelátogatók számára rendelkezésre áll egy 13 oldalas kis füzert, amely az illusztris állandó vendégek névsorát tartalmazza. itt ebédelt például John Fitzgerald és Patrick Kennedy, JFK anyai és apai nagyapja. Az előbbi Boston polgármestere volt, az utóbbi pedig szenátor. A 40. számú asztalt tartották fenn nekik. Az Egyesült Államok leendő elnöke hat éves korában egy széken állva tartotta első beszédét a ...

Tovább Szólj hozzá

történelem éttermek évforduló USA Boston John F. Kennedy

2017. már 27.

Tudósok is hittek az UFÓ-kban

írta: Göbölyös N. László
Tudósok is hittek az UFÓ-kban

alienspetroglyph.jpg

Abban, hogy a világban annyian mondják, hogy hisznek a földönkívüliekben, hogy fejlettebbek voltak nálunk és sokszor meglátogattak bennünket, felelősek azok az emberek is, akik ezt hajtogatták csaknem két évszázadon keresztül – írja a La Stampa, amely hírt ad arról, hogy megjelent Marco Ciardi Az antik asztronauták rejtélye című könyve. Ebből kiderül, hogy hitt a földönkívüliek létezésében Carl Gustav Jung, Albert Einstein, John Maynard Keynes, továbbá Frederick Soddy Nobel-díjas vegyész, és Gottfried Liebnitz matematikus és még sokan mások.

Ciardi abból indul ki, hogy aki eddig ezzel a témával foglalkozott, „ugyanabból az állóvízből horgászott.”  A kutatás irányát helena Petrovna Blavatsky határozta meg 1877-ben ...

Tovább Szólj hozzá

történelem irodalom tudomány földönkívüliek Olaszország

2017. már 26.

Mark Twain tovább írt meséje

írta: Göbölyös N. László
Mark Twain tovább írt meséje

mark-twain-manuscrito1-k10c-u202321898671scd-620x549_abc.jpg

Mark Twain 1879-ben egy este Párizsban mesél mondott két lányának, Suzie-nak és Clarának. Ebben tulajdonképpen nincs semmi érdekesség, mert sokszor előfordult. Ebben az esetben azonban az író jegyzeteket készített a meséről, ezt valaki megtalálta és tovább írta. Más is tovább írta és most megjelenik.

Az Olajmargarin az egyetlen gyerekmese, amelyet az amerikai író papírra vetett. A kézirat alig 16 oldalas és a hatalmas archívuma mélyén lapult. 2011-ben bukkant rá John Bird, a dél-karolinai Winthrop egyetem angol tanára, aki két másik kollégájával könyvet akart írni az író konyhaművészetéről. Elolvasta és látta, hogy a cím ellenére semmi köze nincs az ételekhez, hanem egy tündérmese.

A fellelkesült tanár úgy gondolta, ...

Tovább Szólj hozzá

irodalom USA Franciaország Mark Twain

2017. már 25.

Miért szeretjük annyira a kutyákat és a macskákat?

írta: Göbölyös N. László
Miért szeretjük annyira a kutyákat és a macskákat?

1885553_1486997564-kjt-u11001278852089prd-680x453_lastampa_it.jpg

A kölcsönös szeretet gyökere a kölcsönös ráutaltság kutya és ember között. Ez már 30 ezer éves történet. A kutya segítette az ember a vadászatban és ételt kapott az embertől. A Bajkál-tó mellett az régészek olyan 5-8ezer éves temetőt találtak, ahol a sírokban emberek mellé temetett kutyák voltak.

A macskákat a levantei népek háziasították. A macskák irtották a gabonaraktárakat dézsmáló patkányokat, egereket és cserébe ők is ételt, szállást kaptak.

A szeretet miértjére a szakemberek nagy része azt válaszolja, hogy szociális magatartásból, szokásból ered, ami időnként divattá is fajul, mint például egy bizonyos fajtájú kutya tartása.

Clive Wynne, az arizonai egyetem Canine Science Collaboratory pszichológiai ...

Tovább Szólj hozzá

kutya macska pszichológia állatvilág szociális USA

2017. már 24.

Térkép a nagyvárosok fáiról

írta: Göbölyös N. László
Térkép a nagyvárosok fáiról

bc-us-where-the-trees-are-img-jpg-768x524.jpg

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Senseable City laboratóriuma kifejlesztett egy szoftvert, amely térképszerűen mutatja be 13 nagyváros fás területeit. A Google Street View elemzése alapján tiszta képet lehet kapni arról, hogy miként értékelhetők a feltüntetett adatok és a Green View index még abban is ad tanácsot, hogy hiányosságok esetén hol, mi a teendő. A kutatók ennek alapján indították el a Treepedia-programot.

A fák mennyisége a városok fontos mutatója. Ma, amikor a szennyezettség, a felmelegedés egyre fullasztóbbá teszi a levegőt, a fák porszívóként működnek, csökkenésük katasztrofális következményekkel járna.

A térkép alapján ki lehet számítani a fasűrűség átlagát negyedekre, utcákra lebontva, a ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem fák Google USA

2017. már 23.

Hozzászólsz? Olvastad?

írta: Göbölyös N. László
Hozzászólsz? Olvastad?

large_annie_hall_blu-ray_02.jpg

Nem új jelenség, hogy valaki úgy szól hozzá valamihez, hogy nem, vagy felületesen ismeri hozzászólása tárgyát. Jól ismerjük azt a fajta kritikust is, aki legfeljebb mások elmondásai alapján írja meg bírálatát egy könyvről, filmről, koncertről. Woody Allen éppen ezt a jelenséget figurázta ki az Annie Hall híres, mozi előtti jelenetében, amikor egy „nagyokos” Marshall McLuhant idéz, mire Woody szembesíti a híres filozófussal, aki közli az illetővel: „Uram, Ön egyetlen könyvemet sem olvasta”.  

Az internet korában aztán különösen elszaporodtak a mindenbe belebeszélők. Az NRK norvég állami rádió és televízió honlapja éppen ez ellen talált ki egy érdekes szűrőt.

Amikor az oldalon egy felhasználó kommentálni akar egy ...

Tovább Szólj hozzá

média internet kommentek USA Norvégia

2017. már 22.

Lajka és a többiek: űrkutya-sors

írta: Göbölyös N. László
Lajka és a többiek: űrkutya-sors

045609198-297e50fe-f7fb-4916-a836-01c108d117b3.jpg

Mielőtt Jurij Gagarin elsőként átlépte az atmoszféra határát, kutyák repültek a csillagokig. Ötvenet küldött fel a Szovjetunió az űrbe az 50-es évektől, és ebből 20 belepusztult. Történetük csak most vált ismertté Oleg Gazenko naplójából.

Gazenko volt a felelőse az űrállatok programjának és a naplói részletesen tartalmazzák a kutyák nevét, adatait, edzési terveit, helyenként melankolikus megjegyezésekkel sorsukat illetően, emlékükre lepréselt virágokat.

A naplókat véletlenül találták meg néhány hónapja az Orosz Tudományos Akadémia orvosbiológiai intézetének archívumában és a Novaja Gazeta tette kötté azokat.

A naplóban név szerint sorakoznak a kutyák, legtöbbször kicsinyítő képzővel ellátott neveket ...

Tovább Szólj hozzá

történelem űrkutatás tudomány állatkísérletek Szovjetunió Lajka

2017. már 21.

Hogyan erősítsük önbizalmunkat?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan erősítsük önbizalmunkat?

autostima.jpg

Az önbizalom az emberek többségénél instabil. Egy nap vagy pár óra alatt is egyik végletből a másikba juthat. Guy Winck pszichológus a Huffington Postban magyarázta el, hogyan lehet egyenletesen elfogadható szinten tartani az önbecsülést.

Winck öt pontba szedte tanácsait. Először: nem elég optimista mondatokkal megtölteni a fejüket, mint például: „Gyönyörű vagyok”, „sikeres leszek”, sőt, ilyen túlzások a visszájukra fordulhatnak. Inkább törekedjünk reálisabb megfogalmazásokra, mondjuk magunknak, hogy „kitartok, amíg el nem érem, amit akarok.”

Másodszor: találjunk valamit, amiben igazán jók vagyunk. Lehet ez egy sportág, de lehet akár a főzés is, és ha megtaláltuk, igyekezzünk ebben tovább fejleszteni magunkat.

...

Tovább Szólj hozzá

egészség életmód pszichológia önbecsülés Franciaország

2017. már 20.

Radioaktív vaddisznók Fukusimánál

írta: Göbölyös N. László
Radioaktív vaddisznók Fukusimánál

sanglier.jpg

Hat évvel a fukusimai atomkatasztrófa után a japán kormány négy város körül akarja feloldani a visszatelepedési tilalmat. Nem számolt azonban a fertőzött vaddisznókkal – írja a Le Nouvel Observateur.

Az érintett  4 város kb. 20 km-re van az erőműtől és a területet állatok ezrei népesítették be. A vaddisznókban a tesztek a biztonságos normáknál csaknem 300-szoros radioaktív cézium-137-et mutattak ki. Az állatok azért is veszélyesek, mert támadhatnak.

A helyzet hasonló, mint Csernobilnál, ahol a maga sugárzás ellenére szaporodnak a vadak: szarvasok, barna medvék, farkasok, hiúzok.

Fukusima körül a megművelt mezőgazdasági területeket is feldúlták az állatok.  A japán lapok szerint a kár 854 ezer dollár körül van. A ...

Tovább Szólj hozzá

katasztrófa környezetvédelem nukleáris vadállatok Japán Fukusima

2017. már 19.

Ne netezz, beszélgess!

írta: Göbölyös N. László
Ne netezz, beszélgess!

xvmf5d6a294-fcda-11e6-baf1-85bd02acada9.jpg

Bár a nagy kávéházak többsége ma már ingyenes internetes szolgáltatást hirdet, szaporodik azoknak a száma is, amelyek ki akarják tiltani, hogy megmaradjanak e helyek ősi értékei.

Immár mindennapossá vált kép: öten ülnek egy asztalnál, barátok, akik egy kis beszélgetésre találkoztak. A probléma csak az, hogy ketten a mobiljukon tárgyalnak és a többiek is készenlétben tartják eszközüket. A kávéházak elvesztették az eredeti funkciójukat, a baráti csevegések a minimálisra csökkentek és ezzel együtt a fogyasztás és a jó hangulat is.

A „régi szép idők” visszahozása érdekében a kisebb kávéházak megkérik a vendégeket, hogy kapcsolják ki telefonjukat vagy egyszerűen ők teszik lehetetlenné a Wifi-hálózattal a ...

Tovább Szólj hozzá

internet társadalom kávéház USA Életmód Franciaország

2017. már 18.

Mesterséges intelligenciával az öngyilkosságok ellen

írta: Göbölyös N. László
Mesterséges intelligenciával az öngyilkosságok ellen

suicide.jpg

A mesterséges intelligencia felhasználásának egyik hasznos módja az öngyilkosságok megakadályozása lehet.

Így gondolják ezt a Facebooknál is. A közösségi oldal alapítója, Mark Zuckerberg, nemrég jelentette be, hogy új lépéseket tesznek azoknak a megmentésére, akik el akarják maguktól dobni az életet.

Ezen a területen döntő szerepe lehet az AI-nek. „Most teszteljük, hogyan lehet megtalálni a hasonlóságokat az öngyilkossági szándékra utaló posztokon, az ilyen jellegű üzenetekben. Kapcsolatba lépünk az illetővel, hogy segítsünk rajta” – mondta Zuckerberg.

A Menlo Park mesterséges intelligenciájának kapacitása üzeneteink megértésére már ismert. Tavaly júniusban kutatói bejelentették, hogy a Deep Text (ezt használják ...

Tovább Szólj hozzá

élet öngyilkosság egészség mesterséges intelligencia Facebook USA