Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2017. jún 27.

Ősibbek-e az eleink?

írta: Göbölyös N. László
Ősibbek-e az eleink?

182850272-df3c631b-362f-4ca4-9ba9-32feec96a7bb.jpg

Az arca alapján össze lehetne téveszteni velünk – mondják a régészek, akik megtalálták a 300-250 ezer évesre becsült koponyát Marokkóban, Dzsebel Irhud közelében. Az előző rekord, amelyet Etiópiában találtak, 195 ezer éves volt.

Öt egyénhez tartozó maradványokat, koponyát, áll- és húsz egyéb féle csontot találtak az archeológusok.

A klasszikus elmélet szerint őseink Afrika keleti részében születtek kb. 200 ezer évvel ezelőtt és innen terjedtek tovább Európába 45-40 ezer éve. A Dzsebel Irhud-i maradványok ezt részben cáfolják. Ezek egy részét még a 60-as években ásták ki, de biztonsággal csak most tudták datálni.

Az arc formája olyan, mint a sapiensé, de a koponyáé még nagyon hasonlít a primitívebbekére. A ...

Tovább Szólj hozzá

történelem tudomány őskor Olaszország Marokkó Homo Sapiens

2017. jún 26.

Mert nagyokra tört…

írta: Göbölyös N. László
Mert nagyokra tört…

2184.jpg

Nem új dolog, hogy egy klasszikus darabot oly módon aktualizálnak kortárs előadáson, hogy a néző ki sem kerülheti az „áthallást”. Shakespeare drámai sem alkalmatlanok ilyesmire. Most éppen a Julius Caesar adaptációja okozott botrányt New York-ban, mert az ihletője Donald Trump személye és finoman szólva is „excentrikus” politikája volt.

A Public Theater előadásának hivatalos premierje június 12-én volt a Shakespeare in The Park keretében, amelyet a New York-i Central Parkban tartanak. További sorsa azonban bizonytalanná vált, mert a fesztivál két főszponzora, a Delta légitársaság és a Bank of Ameica bejelentette, hogy nem támogatja a továbbiakban. Ennek előzménye, hogy több konzervatív médium, köztük a nagy nézettségű Fox ...

Tovább Szólj hozzá

politika történelem irodalom USA Shakespeare Julius Caesar Donald Trump

2017. jún 25.

Miért élnek sokáig két krétai falu lakói?

írta: Göbölyös N. László
Miért élnek sokáig két krétai falu lakói?

anogia.jpg

Létezik két falu Kréta szigetén, Zoniana és Anogia, ahol a pásztoroknak és földművelőknek gyakorlatilag soha nincs szív- és érrendszeri problémájuk, nem éri őket infarktus annak ellenére, hogy állati zsírokban gazdag a táplálkozásuk.

Ezek az emberek naponta esznek sajtot, bárányhúst. És bár vércukorszintjük, mint a görögöknek általában viszonylag magas, nem sújtják őket bizonyos következmények, például a diabetikus vesebetegség.

Az okot brit és görög kutatók találták meg az RS 145956679-nek nevezett génvariánsban. Ilyen génvariánst eddig két személyben találtak: az egyiket Toszkánában, a másik pedig az Egyesült Államokban, egy amis közösségben. Ráadásul ez a gén rendkívül alacsony rossz koleszterin- és ...

Tovább Szólj hozzá

táplálkozás genetika egészség életmód Kréta

2017. jún 24.

Gravitációs hullámok pedig léteznek

írta: Göbölyös N. László
Gravitációs hullámok pedig léteznek

bbh1-slide.jpg

2017.január 4-én fogta el a Ligo azt a gravitációs hullámot, amely 3 milliárd fényévet utazott. Két fekete lyuk fúziójából keletkezett, amelyek egymásba zuhantak és a Nap tömegével egyenlő energiát szabadított fel. miután most harmadszor sikerült elfogni, a gravitációs hullám léte bizonyítottnak tekinthető – írja a La Repubblica.

Mint a 2016-os előző két alkalomnal, most is a Ligo két antennája fogta be. Az első gravitációs hullámot 2016 február 11-én és azt mérföldkőnek tekintik a csillagászatban. A másodikat 2016 júniusában. Ezeket a jelenségeket, amelyeket Einstein általános relativitás-elmélete állapított meg 1915-ben, eddig nem igazolták a tapasztalatok.

A két fekete lyuk összeütközéséből keletkezett ...

Tovább Szólj hozzá

űrkutatás csillagászat fekete lyukak gravitációs hullámok Németország

2017. jún 23.

Hol nyugszik Caligula harmadik hajója?

írta: Göbölyös N. László
Hol nyugszik Caligula harmadik hajója?

042-recupero-crisafulli-1020x636.jpg

Calabria regionális környezetvédő ügynöksége keresi Caligula császár harmadik hajóját a Nemi-tóban. Kettőt már megtaláltak a Mussolini-érában. A mostani kutatásban részt vesznek a Castelli Romani Underwater Team búvárjai és a csendőrség tagjai is.

„Tíz sor evező, ékszerektől ragyogó hajótest, fürdők, galériák, szalonok, tele eleségek sokféleségével, gyümölcsökkel” – írta a hajóról Suetonius a Cézárok élete című művében.

A régszek szerint ez a hajó volt a három közül a legnagyobb, a legfényűzőbb. Az első kísérletek a kiemelésükre a Reneszánsz idejében történtek, amikor a helyi halászok jelzésére Prospero Colonna bíboros megbízta Leon Battista Alberti mérnököt a parthoz közeli roncs kimentésére. A ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány régészet ókor Római Birodalom Caligula

2017. jún 22.

Jean Harlow botrányos és tragikus élete

írta: Göbölyös N. László
Jean Harlow botrányos és tragikus élete

img_astrid_20170602-163353_imagenes_lv_terceros_jean1-ksz-u423124270673ryg-992x558_lavanguardia-web.jpg

Mielőtt még Marilyn Monroe küzdötte volna fel magát a mozi végzetes szőkeségei közé, az 1930-as években méltán érdemelte ki a „vamp” titulust egy másik platinahajú, telt idomú színésznő, Jean Harlow. Karrierje ugyan csak kilenc évig tartott, és a sors még Marilynnál is rövidebb életet adott neki – mindössze 26 évet élt – de ez az idő és a botrányai elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy alakját emlékezetessé tegyék.

Harlow provokatív, magabiztos színésznő volt, aki sokszor megbotránkoztatta a konzervatív amerikai közönséget. Híres mondása volt: „Szretek minden reggel más férfival felkelni”. Magánélete azonban szerencsétlenül alakult.

1911.március 3-án született Kansasben, középosztálybeli családban. Apja ...

Tovább Szólj hozzá

mozi USA Hollywood Jean Harlow

2017. jún 21.

A felmelegedés jobban sújtja a nőket a harmadik világban

írta: Göbölyös N. László
A felmelegedés jobban sújtja a nőket a harmadik világban

drinking-water-problem-third-world-country-copy.jpg

Afrika és Ázsia szegény országaiban a klímaváltozás jobban sújtja a nőket, mint a fejlett országokban. Ennek számos oka van, amelyeket a kutatók adatait felhasználva a Le Figaro taglal.

A szegény országokban a klímaváltozás veszélyezteti a termést és súlyosbítja az élelmezési válságot. Ázsiában és a szubszaharai Afrikában az élelmiszertermelés családi mezőgazdasági modellen alapul, amelyet az esetek 45-80%-ában nők művelnek.

A nők a klímaváltozás nélküli is sok nehézséggel küzdenek, házi és mezei munkáik ellátásában. Kevésbé kapnak helyet a mezőgazdasági szövetkezetek által szervezett formációkban, kevésbé jutnak hozzá a mikrofinanszírozásokhoz és gyakran figyelmen kívül hagyják őket a helyi és a ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom nők környezetvédelem klímaváltozás szárazság élelmezés harmadik világ Afrika

2017. jún 20.

Válhat-e gyógyszer az LSD-ből?

írta: Göbölyös N. László
Válhat-e gyógyszer az LSD-ből?

lsd_pixelarater_guntoyudor_by_correo1231-d69wwu9.jpg

Ötven évvel a Beatles nagy feltűnést keltett azzal, hogy az LSD kezdőbetűire alkotott egy dalt. Bár ők maguk tagadták, hogy a „sav” becenévre hallgató szer lett volna az ihletője a Lucy In The Sky With Diamonds-nak, a lebegő zene, és a szürreális szöveg miatt a cáfolatot senki sem vette komolyan.   Most újra Nagy-Britanniából indul ki egy kis, ezúttal tudományos forradalom, amely az LSD-ről szól.

Májusban indult el egy kísérlet, amely azt vizsgálja, hogy a mikrodózisú drognak milyen hatása lehet az agyra – írja a Le Figaro.

Közfinanszírozás híján a Beckley alapítvány adakozásra szólít fel a kísérlethez szükséges pénz megteremtésére. Elvégzésében részt vesz a londoni Imperial College is.

A cél mintegy 20 ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány pszichiátria gyógyszer ellenkultúra USA Nagy-Britannia LSD

2017. jún 19.

A világ legősibb bálnája

írta: Göbölyös N. László
A világ legősibb bálnája

175835234-7f87f840-7dba-4729-bee7-3da5a951ea28.jpg

A 36 millió éves Mystacodon selenensis csontvázát találta meg Peru egy tengerpart menti sivatagában olasz, francia, belga és perui paleontológusok csapata – adta hírül a NatGeo.

A bálna legrégibb őse hasonlított a 41 – 34 millió évvel ezelőtt élt ragadozó cetfélékre.  Kis hátsó lábai és fogai voltak.

A nevében a Místacodon fogakkal rendelkező cetet jelent, a selenensis a Hold istennőjére, Selénére utal, mivel a csontvázat Media Luna helység közelében találták.

A bálna abban is különbözött a mostaniaktól, hogy sokkal kisebb volt. Hosszúsága kevesebb volt 4 méternél, míg mai kék szárnyú ámbrás cet eléri a 30 métert.

A perui sivatagnak az a része, ahol megtalálták, gazdag kövületekben. Ezek évmilliók alatt ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány élővilág őslénytan cetfélék

2017. jún 18.

Vendéglátó robot

írta: Göbölyös N. László
Vendéglátó robot

52og3uja7744-kh1f-u11002844916974sne-1024x576_lastampa_it.jpg

„A minap egy robotnál ebédeltem. A beszélgetésünk elég egyszerű volt, de a megrendelésemet pontosan teljesítette, öt perc alatt elkészítette. Csekély 10 dollár 15 centbe került (plusz ÁFA), borravalót nem kellett adni” – írta a La Stampa újságírója.

A hely, ahol a virtuális szakáccsal találkozott, mint elbeszéléséből kiderült, a manhattani Madison Avenie-n található és Eatsának hívják. Ez az első New York-i automatizált vendéglő. Része egy 2015-ben alapított San Franciscói étteremláncnak, amelynek vannak más vendéglői is Berkeley-ben és Washingtonban.

Az étterem a bizonyítéka annak, hogy a robotok már köztünk élnek, nemcsak űrkutatásoknál, sebészeti műtéteknél használják őket, egyre több feladatot látnak ...

Tovább Szólj hozzá

robot vendéglátás gasztronómia New York USA

2017. jún 17.

Űrszonda, mely „megérinti” a Napot

írta: Göbölyös N. László
Űrszonda, mely „megérinti” a Napot

solar-probe-plus-concept.jpg

A Nap időnként robbanás formájában részecskék hullámait bocsátja ki, amelyek, amikor elérik a Földet, károkat okoznak az elektromos hálózatokban, a repülők navigációs rendszerében, a távközlési műholdakban. Ezek a hatalmas robbanások elektromos árammal telített sűrű felhőket szabadítanak ki az űrbe, és képesek megrongálni azoknak a bolygóknak az atmoszféráját, amelyekkel találkoznak, miközben végtelenül káros sugárzásoknak teszik ki az űrhajókat és azok utasait – írja a madridi ABC.

A probléma ebben az, hogy a tudomány jelenlegi állásában nem tudja, hogy mikor és milyen intenzitással mennek végbe ezek a kitörések. Csak akkor észlelik, amikor bekövetkeztek, a szükséges elővigyázatosságra minimális idő marad. Ha ...

Tovább Szólj hozzá

űrkutatás USA NASA Nap