Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2017. jún 23.

Hol nyugszik Caligula harmadik hajója?

írta: Göbölyös N. László
Hol nyugszik Caligula harmadik hajója?

042-recupero-crisafulli-1020x636.jpg

Calabria regionális környezetvédő ügynöksége keresi Caligula császár harmadik hajóját a Nemi-tóban. Kettőt már megtaláltak a Mussolini-érában. A mostani kutatásban részt vesznek a Castelli Romani Underwater Team búvárjai és a csendőrség tagjai is.

„Tíz sor evező, ékszerektől ragyogó hajótest, fürdők, galériák, szalonok, tele eleségek sokféleségével, gyümölcsökkel” – írta a hajóról Suetonius a Cézárok élete című művében.

A régszek szerint ez a hajó volt a három közül a legnagyobb, a legfényűzőbb. Az első kísérletek a kiemelésükre a Reneszánsz idejében történtek, amikor a helyi halászok jelzésére Prospero Colonna bíboros megbízta Leon Battista Alberti mérnököt a parthoz közeli roncs kimentésére. A ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány régészet ókor Római Birodalom Caligula

2017. jún 22.

Jean Harlow botrányos és tragikus élete

írta: Göbölyös N. László
Jean Harlow botrányos és tragikus élete

img_astrid_20170602-163353_imagenes_lv_terceros_jean1-ksz-u423124270673ryg-992x558_lavanguardia-web.jpg

Mielőtt még Marilyn Monroe küzdötte volna fel magát a mozi végzetes szőkeségei közé, az 1930-as években méltán érdemelte ki a „vamp” titulust egy másik platinahajú, telt idomú színésznő, Jean Harlow. Karrierje ugyan csak kilenc évig tartott, és a sors még Marilynnál is rövidebb életet adott neki – mindössze 26 évet élt – de ez az idő és a botrányai elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy alakját emlékezetessé tegyék.

Harlow provokatív, magabiztos színésznő volt, aki sokszor megbotránkoztatta a konzervatív amerikai közönséget. Híres mondása volt: „Szretek minden reggel más férfival felkelni”. Magánélete azonban szerencsétlenül alakult.

1911.március 3-án született Kansasben, középosztálybeli családban. Apja ...

Tovább Szólj hozzá

mozi USA Hollywood Jean Harlow

2017. jún 21.

A felmelegedés jobban sújtja a nőket a harmadik világban

írta: Göbölyös N. László
A felmelegedés jobban sújtja a nőket a harmadik világban

drinking-water-problem-third-world-country-copy.jpg

Afrika és Ázsia szegény országaiban a klímaváltozás jobban sújtja a nőket, mint a fejlett országokban. Ennek számos oka van, amelyeket a kutatók adatait felhasználva a Le Figaro taglal.

A szegény országokban a klímaváltozás veszélyezteti a termést és súlyosbítja az élelmezési válságot. Ázsiában és a szubszaharai Afrikában az élelmiszertermelés családi mezőgazdasági modellen alapul, amelyet az esetek 45-80%-ában nők művelnek.

A nők a klímaváltozás nélküli is sok nehézséggel küzdenek, házi és mezei munkáik ellátásában. Kevésbé kapnak helyet a mezőgazdasági szövetkezetek által szervezett formációkban, kevésbé jutnak hozzá a mikrofinanszírozásokhoz és gyakran figyelmen kívül hagyják őket a helyi és a ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom nők környezetvédelem klímaváltozás szárazság élelmezés harmadik világ Afrika

2017. jún 20.

Válhat-e gyógyszer az LSD-ből?

írta: Göbölyös N. László
Válhat-e gyógyszer az LSD-ből?

lsd_pixelarater_guntoyudor_by_correo1231-d69wwu9.jpg

Ötven évvel a Beatles nagy feltűnést keltett azzal, hogy az LSD kezdőbetűire alkotott egy dalt. Bár ők maguk tagadták, hogy a „sav” becenévre hallgató szer lett volna az ihletője a Lucy In The Sky With Diamonds-nak, a lebegő zene, és a szürreális szöveg miatt a cáfolatot senki sem vette komolyan.   Most újra Nagy-Britanniából indul ki egy kis, ezúttal tudományos forradalom, amely az LSD-ről szól.

Májusban indult el egy kísérlet, amely azt vizsgálja, hogy a mikrodózisú drognak milyen hatása lehet az agyra – írja a Le Figaro.

Közfinanszírozás híján a Beckley alapítvány adakozásra szólít fel a kísérlethez szükséges pénz megteremtésére. Elvégzésében részt vesz a londoni Imperial College is.

A cél mintegy 20 ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány pszichiátria gyógyszer ellenkultúra USA Nagy-Britannia LSD

2017. jún 19.

A világ legősibb bálnája

írta: Göbölyös N. László
A világ legősibb bálnája

175835234-7f87f840-7dba-4729-bee7-3da5a951ea28.jpg

A 36 millió éves Mystacodon selenensis csontvázát találta meg Peru egy tengerpart menti sivatagában olasz, francia, belga és perui paleontológusok csapata – adta hírül a NatGeo.

A bálna legrégibb őse hasonlított a 41 – 34 millió évvel ezelőtt élt ragadozó cetfélékre.  Kis hátsó lábai és fogai voltak.

A nevében a Místacodon fogakkal rendelkező cetet jelent, a selenensis a Hold istennőjére, Selénére utal, mivel a csontvázat Media Luna helység közelében találták.

A bálna abban is különbözött a mostaniaktól, hogy sokkal kisebb volt. Hosszúsága kevesebb volt 4 méternél, míg mai kék szárnyú ámbrás cet eléri a 30 métert.

A perui sivatagnak az a része, ahol megtalálták, gazdag kövületekben. Ezek évmilliók alatt ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány élővilág őslénytan cetfélék

2017. jún 18.

Vendéglátó robot

írta: Göbölyös N. László
Vendéglátó robot

52og3uja7744-kh1f-u11002844916974sne-1024x576_lastampa_it.jpg

„A minap egy robotnál ebédeltem. A beszélgetésünk elég egyszerű volt, de a megrendelésemet pontosan teljesítette, öt perc alatt elkészítette. Csekély 10 dollár 15 centbe került (plusz ÁFA), borravalót nem kellett adni” – írta a La Stampa újságírója.

A hely, ahol a virtuális szakáccsal találkozott, mint elbeszéléséből kiderült, a manhattani Madison Avenie-n található és Eatsának hívják. Ez az első New York-i automatizált vendéglő. Része egy 2015-ben alapított San Franciscói étteremláncnak, amelynek vannak más vendéglői is Berkeley-ben és Washingtonban.

Az étterem a bizonyítéka annak, hogy a robotok már köztünk élnek, nemcsak űrkutatásoknál, sebészeti műtéteknél használják őket, egyre több feladatot látnak ...

Tovább Szólj hozzá

robot vendéglátás gasztronómia New York USA

2017. jún 17.

Űrszonda, mely „megérinti” a Napot

írta: Göbölyös N. László
Űrszonda, mely „megérinti” a Napot

solar-probe-plus-concept.jpg

A Nap időnként robbanás formájában részecskék hullámait bocsátja ki, amelyek, amikor elérik a Földet, károkat okoznak az elektromos hálózatokban, a repülők navigációs rendszerében, a távközlési műholdakban. Ezek a hatalmas robbanások elektromos árammal telített sűrű felhőket szabadítanak ki az űrbe, és képesek megrongálni azoknak a bolygóknak az atmoszféráját, amelyekkel találkoznak, miközben végtelenül káros sugárzásoknak teszik ki az űrhajókat és azok utasait – írja a madridi ABC.

A probléma ebben az, hogy a tudomány jelenlegi állásában nem tudja, hogy mikor és milyen intenzitással mennek végbe ezek a kitörések. Csak akkor észlelik, amikor bekövetkeztek, a szükséges elővigyázatosságra minimális idő marad. Ha ...

Tovább Szólj hozzá

űrkutatás USA NASA Nap

2017. jún 16.

Metropolis, a képelemző mesterséges intelligencia

írta: Göbölyös N. László
Metropolis, a képelemző mesterséges intelligencia

nvidia-ksgd-u11002719323919mdb-1024x576_lastampa_it.jpg

A tv-kamerák, amelyeket a világ városaiban állítanak fel, nap mint nap tengernyi képet rögzítenek. Nagy részüket archiválják és soha nem nézik meg. Operátorok egy-egy adott esetben elemzik csak a felvétellel egy időben, mert túlságosan költséges. Ez csaknem mindig utólag történik, amikor egy baleset körülményeit vizsgálják, vagy egy bűnelkövetőt kell azonosítani. Pedig mennyivel több információt lehetne nyerni a reális időben való állandó figyeléssel.

Erre talált megoldást a NVIDIA, a világ egyik legnagyobb grafikai processzor-gyártója, amikor bemutatta a Metropolist, a különböző hardver és szoftver elemeken alapuló új platformot.

Egy bonyolult, automatikus felismerő technológia segítségével a Metropolis mesterséges ...

Tovább Szólj hozzá

közlekedés mesterséges intelligencia urbanizáció USA

2017. jún 15.

A pszichológus, aki rock-kal gyógyít

írta: Göbölyös N. László
A pszichológus, aki rock-kal gyógyít

18425129_1487053337981753_6769893793276714775_n.jpg

Andrea Montesano olasz pszichológus, mellesleg kiváló gitáros, akinek szenvedélye a zene: A rock pszichológiája: zenével fejlődni a serdülő korban című könyvével azoknak a kollégáknak, tanároknak, nevelőknek ad segítséget, akik fiatalokkal dolgoznak, de a szülőknek is a gyerekeknek is, akik a rock nagy mítoszainak zenéjén keresztül akarják jobban megismerni egymást. Mert, mint vallja, a közös zenélés vagy zenehallgatás is lehet terápia.

„Munkám révén állandó kapcsolatban vagyok a serdülőkkel, és észrevettem, hogy a zene olyan terület, amelyben a gyerekek kifejezik álmaikat, reményeiket, örömeiket, fájdalmaikat, vágyaikat. A zenehallgatás során olyan nyugalmi állapotba kerülnek, amelyben kezelni tudják mindazokat a ...

Tovább Szólj hozzá

terápia rock pszichológia kamaszok Olaszország Zene

2017. jún 14.

Tolkien szerelmes meséje

írta: Göbölyös N. László
Tolkien szerelmes meséje

beren_and_luthien.jpg

Június 1-én a HarperCollins brit kiadó egy új könyvet jelentetett meg, amely j.R.R. Tolkien archívumából került elő. A címe: Beren és Lúthien. A dátum egybeesik a Húrin gyermekei megjelenésének 10., valamint Tolkien írói tevékenysége kezdetének 100. évfordulójával.A

A 288 oldalas könyvet a 92 éves Christopher Tolkien állította össze. Ő kezeli apja örökségét az író 1973-ban bekövetkezett halála óta. Alan Lee illusztrált, ő volt az, aki Oscart kapott Peter Jackson filmtrilógiájában végzett munkájáért.

A történet egy Beren nevű halandó és a halhatatlan elf, Lúthien sorsa körül bonyolúdik. Lúthien apja, aki szemben áll Berennel, lehetetlen feladat teljesítését kéri tőle. Lánya kezét így nyerheti el. Az ifjú pár ...

Tovább Szólj hozzá

mese történelem irodalom Nagy-Britannia J.R.R. Tolkien I.világháború

2017. jún 13.

A Szaturnusz hatszögének titka

írta: Göbölyös N. László
A Szaturnusz hatszögének titka

hexagono-de-saturno-1-1024x793.jpg

Áthatolhatatlan rejtély uralkodik a Szaturnusz északi sarkán. A NASA Cassini szondája által készített felvételek már több év óta egy elpusztíthatatlannak tűnő hatszöget mutatnak, amelynek eredete ismeretlen.  A legújabb megfigyelések egyetlen jellemző vonását fedik fel: hétévente szint változtat, kék tónusból aranyra vált. A szonda most megpróbálja megfejteni a rejtélyt, kihasználva a napéjegyenlőséget és a napfényt, amely megvilágítja – írja a La Stampa.

A hatszög óriási atmoszferikus jelenség, egy sugár alakú áramlat, amely 322 km/órás sebességgel forog egy nagy központi ciklon körül, amely a szélesen elterülő ciklonok miriádjait tartalmazza 3500 km-es kiterjedésben, ami kétszer akkora, mint a legnagyobb földi ...

Tovább Szólj hozzá

űrkutatás tudomány USA NASA Szaturnusz Cassini