Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2017. okt 22.

Mi történne, ha nem tanulnánk meg kézzel írni?

írta: Göbölyös N. László
Mi történne, ha nem tanulnánk meg kézzel írni?

writing-with-pen-570x351.jpg

Éles viták folynak arról, hogy abba kell-e hagyni a kézzel írást a számítógéppel való írás javára. Neurológusok próbálják felmérni ennek következményeit – írja a Science Post.

Az Egyesült Államokban 2013-ban megszületett az a döbbenetes döntés, hogy az iskolákban fakultatívvá kell tenni a kézírás elsajátítását. Ugyanakkor a számítógép oktatási tervét már kidolgozták és hamarosan életbe lép az összes amerikai államban.

Franciaországban vannak olyan szakemberek, akik ezt nem tartják nyugtalanítónak, de azt gondolják, hogy szükség van egy átmeneti állapotra, amíg az agy alkalmazkodni tud hozzá. Mások kétségbe vonják ennek az adaptációnak a lehetőségét, mondván, a kézzel írás megtanulásában a neuronok ...

Tovább Szólj hozzá

kultúra tudomány agy írás USA Franciaország

2017. okt 21.

Hajótemetőt találtak a Fekete-tengerben

írta: Göbölyös N. László
Hajótemetőt találtak a Fekete-tengerben

hajotemeto.jpg

A klímaváltozás okaira kerestek választ és egy felbecsülhetetlen értékű hajótemetőt találtak  Fekete-tenger Bulgária felé eső részében – írja a La Repubblica.

A southamptoni egyetem tengeri régészeti központjának kutatói 3 évi munka alatt 60 rmai, bizánci és ottomán hajót találtak. Volt közöttük egy 2000 éves római gálya is, teljesen ép állapotban.

A kutatás célja eredetileg geofizikai mérések és a globális felmelegedés hatásainak tanulmányozása volt. De amikor különböző technológiák segítésével nagy mélységbe merültek, akkor bukkantak rá az egyik csodára. A tenger fenekén abban a mélységben, ahol már nagyon ritka az oxigén, sorakoztak a hajók kitűnően konzervált főárbocokkal, amfórákkal, és egyéb ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet hajózás Bulgária Nagy-Britannia

2017. okt 20.

Visszatér a némafilm?

írta: Göbölyös N. László
Visszatér a némafilm?

the-cabinet-of-dr-caligari.jpg

Kilencven évvel azután, hogy megjelent a hangosfilm és kiszorította a némafilmet, újra a kép kezdi elfoglalni a szó helyét a filmvásznon.

1927.október 6-án az emberek hosszú sorokban várakoztak, hogy meghallgathassák az első szavakat, amelyek elhangoznak egy filmet. Nem számított, hogy a Jazzénekes főszereplőjének, a litvániai zsidó Al Jolsonnak feketére volt mázolva az arca, az új varázslat, amely karriereket tett tönkre, működött.

A némafilm első feltámadását az 1958-as brüsszeli világkiállítás jelentette, amikor a világ vezető kritikusai megszavazták minden idők 12 legjobb filmjét. És lássunk csodát: a „brüsszeli 12”-ből 9 némafilm volt. De micsoda alkotások! Szergej Ejzenstejn Patyomkin Páncélosa (1925) és ...

Tovább Szólj hozzá

mozi némafilm kultúrtörténet Olaszország

2017. okt 19.

Kiderül-e, hogy ki jelentette fel Anne Frankot és családját?

írta: Göbölyös N. László
Kiderül-e, hogy ki jelentette fel Anne Frankot és családját?

anne_2.jpg

Hetven évvel naplójának megjelenése után egy volt FBI-ügynök meg akarja találni Anne Frank és családja feljelentőjét – írja a Le Nouvel Observateur.

Anne a családjával és közeli barátokkal egy amsterdami raktár forgó könyves állványa mögé rejtett helyiségében várta a háború végét. 1944 augusztus 4-én rájuk törtek és deportálták őket. Annét először Auschwitz-ba, majd Bergen-Belsenbe hurcolták, ez utóbbi lágerben halt meg tífuszban 1945 elején. Tizenöt éves volt. Naplóját két évvel később adták ki először. Azóta 67 nyelven jelent meg és több mint 30 millió példány kelt el belőle.

Az, hogy ki jelentette fel őket, máig nem derült ki. A rejtély most megoldódhat. Thijs Bayens holland rendező és Pietzer Van Twisk ...

Tovább Szólj hozzá

történelem holokauszt nácizmus Hollandia Anne Frank II.vilgháború

2017. okt 18.

A holnap megújuló energiája a gőz?

írta: Göbölyös N. László
A holnap megújuló energiája a gőz?

steam-on-the-water-jason-politte.jpg

A New York-i Columbia egyetem kutatói megújuló energiának a vízgőzt javasolja, mint nem szennyező energiaforrást, pontosabban a nagy felszínen párolgó vizet.

Mi  sem természetesebb, mondják, így alakulnak ki a felhők, a köd. Elég kora reggel elsétálni egy tó mellett, hogy lássuk felette a víz párolgását. Ezt a párolgást az emberiség már évszázadok óta felhasználja, például a tengervízben lévő só lepárlására.

Az azonban kevésbé ismert, hogy a párolgás képviseli az egynegyedét annak az energiának, amelyet a Föld kap a Naptól és csaknem a felét annak, amely a bolygónk felszínére érkezik.

A Fold felszíne a napfénynek kb. 48%-át nyeli el. Ennek megfelelő energiát ad vissza a földfelszíni párolgása (25%), a ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány környezetvédelem víz megújuló energiák USA

2017. okt 17.

Commodore 64 Mini a nosztalgia jegyében

írta: Göbölyös N. László
Commodore 64 Mini a nosztalgia jegyében

c64-mini-feature-image-10032017.jpg

A 80-as évek nagy népszerűségnek örvendő számítógépe volt a Commodore 64, amely a mai technológiákkal szemben szinte játékszernek számít. A Commodore 64 Mini a bizonyítéka annak, hogy a nosztalgia még egy élettelen, technikai eszköz iránt is virulhat.

A C64 Minit a Retro Games Ltd, régi játékokra specializált társaság fejlesztette ki. A platform teljesen nyitottra tervezett, kezdetben 64 játék lesz rajta, köztük a kedvenc nagy klasszikusok, mint a California Games, az Impossible Mission, a Speedball 2… A választékot rendszeresen változtatják, és új játékokkal frissítik.

Lehet hozzácsatolni egy USB klaviatúrát, mint ahogy az 1982-es eredetijéhez is.

A doboz belseje tartalmat majd egy konzolt, egy joysticket, egy kb. másfél ...

Tovább Szólj hozzá

technika számítógép nosztalgia 1980-as évek Commodore 64

2017. okt 16.

Amerika megosztottsága Vietnamban gyökerezik 1.

írta: Göbölyös N. László
Amerika megosztottsága Vietnamban gyökerezik 1.

1968/50 1.

vietnam.jpg

Számot vetni egy konfliktus minden vonatkozásával, miközben Amerikában még mindig véreznek a régi sebek. Ezt próbálta megvalósítani Ken Burns filmrendező Vietnam című monumentális dokumentumfilmjében, amelyet Lynn Novick rendező-producerrel közösen készített.

Az alkotó a Le Nouvel Observateurnek adott interjút.

-Filmjének nyitó jelenetében egy volt tengerészgyalogos mondja el, hogy a háború után 11 évvel tudták meg, egymásról a barátjával, hogy mindketten ott voltak Vietnamban. Ez annak idején érthet volt, de hogy van az, hogy azóta is vitakoznak arról, hogy valójában mi is történt? Elvégre a mai amerikaiak 65%-a a háború után született?

-Finoman szólva a háború nem igazán volt sikeres Amerikának. Ezért továbbra is ...

Tovább Szólj hozzá

történelem háború évforduló 1968 USA Vietnam

2017. okt 15.

A nők voltak az őskorban az ismeretek terjesztői

írta: Göbölyös N. László
A nők voltak az őskorban az ismeretek terjesztői

neoliticum.JPG

El kell felejteni azt a sztereotípiát, mely szerint a neolitikumban a nők nem vándoroltak, helyben gyűjtögettek és őrizték a ház tűzhelyét. Kiderült, hogy a férfiakkal ellentétben ők vándoroltak és ismeretekkel gazdagították a közösségüket.

Ezt mutatja ki egy elemzés, amelyet a jénai Max Planck Intézet és a müncheni Történelemelőtti és Régészeti Intézet kutatói végeztek a németországi Lech völgyében talált, Kr.e 2500-1650 között eltemetett 81 emberi maradványon.

A késő kőkorszakban a temetkezési szokásokra volt a jellemző, hogy a család tagjait közös sírba helyezték el, így több generáció csontjait találták meg a régészek.

A kutatók megvizsgálták DNS-üket és fogaik stroncium tartalmának izotópjait és ...

Tovább Szólj hozzá

történelem társadalom nők őskor neolitikum Németország

2017. okt 14.

Az óriások mítosza

írta: Göbölyös N. László
Az óriások mítosza

les-geants-des-colosses-redoutables_119500_w620.jpg

Az óriások mítosza gyökeret vert az egész világ kultúrában, vallásaiban és a tudománynak az ellene szóló bizonyítékai ellenére nehezen oszlik szét.

A hit, hogy óriások népesítették be a Földet az idők kezdetén, a szent írásokból és a klasszikus írók regényeiből, mesékből, illetve abból tartotta magát, hogy hatalmas csontokat találtak, amelyekről csak a tudomány fejlődésével csak a 18. században derült ki, hogy állatok maradványai voltak.

A berlini és a trentói természettudományi múzeum paleontológusai publikáltak újabban a Historical Biology című folyóiratban egy tanulmányt, amelyben rekonstruálják a mítosz kialakulását. Ebből idéz a NatGeo.

Az Andrias scheuchzeri nevű szalamandra három méter hosszú ...

Tovább Szólj hozzá

történelem tudomány mitológia óriások Olaszország

2017. okt 13.

A szív, mint azonosító

írta: Göbölyös N. László
A szív, mint azonosító

the-human-heart-biology-4847457-300-419.jpg

Az utóbbi években egyre több az olyan okostelefon, amely ujjlenyomatról ismeri fel a tulajdonosát. A modernebben az szem íriszéről, az arcáról azonosítják. A szakértők az egész világon kutatják, hogyan találják meg az automatizált felismerés leghatásosabb módját, amely egyben a legbiztonságosabb és a legkényelmesebb is. Ezzel foglalkoznak a buffalói egyetem kutatói is, akik a szív mérete alapján való azonosítás lehetőségét választotta.

Abból indulnak ki, hogy a szív elhelyezkedése a mellkasban, valamint formája, mérete, ugyanúgy, mint az ujjlenyomat, vagy a szem írisze, teljesen egyéni, nincs két ember, akinél a paraméterek azonosak lennének.

Ennek az azonosítási módnak az előnye, hogy lemásolása, tekintettel arra, hogy az ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány technika szív okostelefon azonosítás USA

2017. okt 12.

Montrealban, Leonard Cohen nyomában

írta: Göbölyös N. László
Montrealban, Leonard Cohen nyomában

xvm16318ae4-a52e-11e7-ab8c-64d6818da779.jpg

Montreal tetői fölé magasodó Mont-Royal a város tüdeje és a legnagyobb temetője. A felvezető úton az Outremont negyed szép házai sorakoznak az egyik oldalon, a másikon az erdő, amely hamarosan átadja a helyét egy zöld gyepnek és a temető újabb sírjainak.

Milyen csoda folytán tudott egy anglofon poéta,  montreali zsidó közösség gyermeke, aki ebben a módos környezetben nőtt fel, mielőtt bohém életet kezdett élni Görögországban, majd New York-ban, olyan egyetemes értékű dalokat komponálni, amelyek az emberek lelkére hatottak? – kérdezi a Le Figaro.

Leonard Cohen sírja Shaar Hashomayim hitközségnek átengedett parcellában van, amelyhez a költő tartozott. A kertészek segítsége nélkül nehéz megtalálni, mert kérésére nincs ...

Tovább Szólj hozzá

kiállítás költészet Zene Kanada Montreal Leonard Cohen