Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2017. dec 15.

„Az ördög levele”

írta: Göbölyös N. László
„Az ördög levele”

lettera-diavolo.jpg

1676.augusztus 11-én Isabella Tomasit, azaz a szicíliai Palma di Montechiaro kolostor Mária nővérét a földön ülve találták. Kövér félarca fekete tintás volt, nehezen lélegzett, térdén egy tollat és egy levelet tartott. A levél ismeretlen betűkkel íródott. A nővér azt mesélte társainak, hogy démonok támadták meg és a levelet a Sátán diktálta neki.

A levél körül évekig viták folytak. Olyan híres írók is részt vettek benne, mint Tommasi di Lampedusa, vagy Andrea Camilleri. A 60-as években a Corriere della Sera félig tréfából versenyt írt ki a megfejtőnek. A díj egy havi nyaralás lett volna Agrigentóban.

A legmodernebb technológia korának kellett eljönnie ahhoz, hogy a catanai Ludum tudományos központ fizikusainak és ...

Tovább Szólj hozzá

történelem vallás egyház informatika sátán Olaszország

2017. dec 14.

Séta a Sziliciumvölgy kultuszai körül

írta: Göbölyös N. László
Séta a  Sziliciumvölgy kultuszai körül

levandowski-1200.jpg

A mesterséges intelligencia ma már nemcsak a jövő egyik kulcsa, hanem szinte vallásos kultusz tárgya is. Ennek legfőbb prófétája Anthony Levandowski, aki mintha Steve Jobs és az „édes élet” kereszteződése lenne. Ő valójában egyike a Szilíciumvölgy kis zsenijeinek, aki élen járt a napelemes, vezető nélküli autók tervezésében. Ő az alapítója a Way of The Future nevű kaliforniai start-up-nak, amely egyfajta „tudomány-valláson” alapuló egyház, amely elegyíti magában a népi hiedelmeket, sztereotípiákat és egy álmot: egy mesterséges intelligencián alapuló, hardverekkel és szoftverekkel kifejlesztett istenség megteremtését, elfogadását és imádását.

Ez nem hirtelen ötlet és nem is elszigetelt eset, hanem tekinthető stabil ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány vallás USA Sziliciumvölgy

2017. dec 13.

A fővádlott hacker

írta: Göbölyös N. László
A fővádlott hacker

lauri-love-portrait.jpg

Még az idén eldőlhet, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak Lauri Love hackert, akit a tengerentúlon 99 évi börtön várna. A per november végén kezdődött el Londonban, de a bíróság egyelőre nem sieti el a döntést.

A fiatalember a fővádlott azokban az akciókban, amelyek során az amerikai kormánytól titkos információkat szereztek meg és terjesztettek 2013-tól kezdve. A hatóságok szerint Love tagja volt egy hacker-hálózatnak, amelynek rendszerellenes akciói szaporodtak, ahogy szigorodtak az informatikai bűncselekményekkel szembeni törvények.

A 32 éves Love az angolai Stradishall-ban él, szülei a helyi HM Highpoint North börtön alkalmazottai. Lauri Glasgow-ban tanult fizikát és informatikát. Itt lépett kapcsolatba az Occupy ...

Tovább Szólj hozzá

informatika hacker igazságszolgáltatás bűnügy Nagy-Britannia Egyesült Államok Lauri Love

2017. dec 12.

Nagyvárosi „földrengések”

írta: Göbölyös N. László
Nagyvárosi „földrengések”

traffic-barca.jpg

Barcelonában szinte véletlenül vették észre, hogy az emberek is megrengethetik a Földet. Az Institute of Earth Sciences kutatói egy szeizmográffal bizonyították be ezt.

Ilyen volt például az a bizonyos Remuntada, amikor a Barcelona az idegenbeli 0-4 után 6-1-re verte tavasszal a labdarúgó Bajnokok Ligájában a Paris-St.Germain-t. A szurkolók dübörgése enyhe, de azért mérhető, a Richter-skála szerinti 1-es fokozatú földrengést váltott ki. Hasonló reakciót mértek Bruce Springsteen koncertjének rajongói tombolása következében, bár ezeket az emberi szervezet nem érzékeli, ahhoz legalább 3-as fokozat kell.

Szeizmikus vibrációt okoz a forgalom is. Barcelonában például először nem értették, hogy a rengéseket a szeizmográf miért csak 2 ...

Tovább Szólj hozzá

közlekedés tudomány környezetvédelem földrengés urbanizáció Barcelona

2017. dec 11.

Bertrand Cantat még sötétebb múltja

írta: Göbölyös N. László
Bertrand Cantat még sötétebb múltja

7329999_cantat_1000x625.jpg

Bertrand Cantat, a Noir Désir együttes vezetőjéről korábban is ismert volt, hogy kiszámíthatatlan ember és az sem volt titok, hogy mielőtt a halálát okozta Marie Trintignant-nak 2003 áprilisában, korábbi párjaival is gyakran bánt durván. Most a Le Point francia hetilap újabb részletekkel egészítette ki az énekes sötét múltját.

Bertrand 2002-ben találkozott Jean-Louis Trintignant lányával. A férfi nős volt, magyar felesége volt Rády Krisztina személyében, a színésznő is férjes asszony volt, de mindketten otthagyták családjukat és összeköltöztek. A következő évben Vilniusban, ahol Marie anyjával, Nadine-nal együtt dolgozott egy tv-filmen, Bertrand egy szóváltás után annyira megverte a nőt, hogy Marie kómába esett és ...

Tovább Szólj hozzá

bűnügy Magyarország Zene Rock Franciaország Bertrand Cantat

2017. dec 10.

Tévhitek a farkasról

írta: Göbölyös N. László
Tévhitek a farkasról

farkas_1.jpg

Luigi Boitani olasz professzor a legnagyobb farkas-szakértő Olaszországban. Ő cáfolta a La Stampában a farkasokkal kapcsolatos téves ismereteket és vázolta e vadak jelenlegi állapotát.

A legelterjedtebb hamis nézet, hogy a farkasokat az ember honosította meg újra Olaszországban. Ilyesmi soha nem történt egész Európában. A farkas, ha megvannak a megfelelő feltételek, szaporodik és a fiatalok vándorolnak, hosszú utakat tesznek meg. Sok adat bizonyítja ezt, pl. egy követő örvvel figyelt példány Parmától eljutott Nizzáig, egy másik pár pedig Barcelonáig.

Az is téved.s, hogy a farkasok csak a hegyekben élnek.  Elmerészkednek a lakott településekig, éjszaka ott kószálnak. „Gyakran közöttünk vannak, de csak akkor veszünk erről ...

Tovább Szólj hozzá

farkas biológia állatvilág Olaszország

2017. dec 09.

Jégkorszaki emberek nyomában

írta: Göbölyös N. László
Jégkorszaki emberek nyomában

2090515_1510131869-kkif-u026906700efhdihn6-1024x576_lastampa_it.jpg

Az első európai barlanglakó emberek éltek Baden-Württemberg közelében, a sváb Alpokban. Itt hat olyan barlangot találtak, amelyek 43 ezer évvel ezelőtt még lakottak voltak.

A régészek találtak bennük kis faragott szobrokat, amelyek barlangi oroszlánokat, mamutokat, lovakat ábrázolnak, de hangszereket, ékszereket, valamint olyan falfestményeket, amelyeken szürreális, félig ember, félig állat figurák láthatók. Olyan értékes tanúkat, amelyekkel e barlangok bekerültek az UNESCO világörökségébe.

Tájékoztatásul annak, aki végig akarja járni az európai emberek történelmének nyomait, az útvonal Ulmtól 20 km-re indul, Achtal és Lonetal völgyében. Itt találták meg Hohle Fels-i Vénuszt, a legrégibb nőábrázolást és a ...

Tovább Szólj hozzá

régészet őskor jégkorszak Németország barlanglakók

2017. dec 08.

Nyolcezer éves bor

írta: Göbölyös N. László
Nyolcezer éves bor

2100923_1511357456-kjq-u028132262jayxq2ng-1024x576_lastampa_it.jpgGrúzia a bor egyik őshazája. Kvemo Kartli környékén volt egy neolitikus falu, ahol az emberek már 8 ezer évvel ezelőtt ismerték a szőlő borrá változtatásának művészetét. Régészek fedezték fel egy edénybe száradt bor maradékét.

Szinte hihetetlen, hogy kőkorszaki őseink nemcsak a szőlőt ismerték, hanem bort is tudtak készíteni belőle.

Amit a régészek a Kaukázusnak ebben a szegletében találtak, talán a világ legrégibb bora. Tbiliszitől mintegy 30 km-re van egy termékeny zöld völgyben. A neolitikum földművelői itt hozták létre Gadahrili Gora falvat.

A nemzetközi régészcsapat a kör alakú házak maradványai között találtak szőlőfürtökkel díszített edényeket és kör alakú, földbe mélyesztett tartályokat, valamint ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet mezőgazdaság bortermelés Grúzia

2017. dec 07.

Bill Gates „intelligens városa”

írta: Göbölyös N. László
Bill Gates „intelligens városa”

smart-city-1024x576.jpg

Miután a Microsoft alapítója 50 millió dollárt adott az Alzheimer-kór leküzdésére, most 80 milliót szán egy „intelligens város” felépítésére az arizonai sivatagban.

A terület alig 45 percre van Phoenix-től Nyugatra. Több mint 10 ezer hektáros. Ebből 1500 hektáron irodák, kereskedelmi központok, 200-on iskolák, a többin lakóházak lesznek, kb. 180 ezer ember számára.

Az építő cég, a Belmont Partners a Szilícium-völgyben kidolgozott technológiákat kívánja létrehozásához alkalmazni, nagy gyorsaságú digitális hálózatokkal, adatbankokkal, autonóm szállítási eszközökkel, önálló logisztikai központtal. Egy autóút építése, amely Las Vegast köti össze a mexikói határral, már a nyáron elkezdődött. Az út a leendő ...

Tovább Szólj hozzá

jövő technológia fenntartható fejlődés USA Bill Gates

2017. dec 06.

Nem jeti, medve

írta: Göbölyös N. László
Nem jeti, medve

bigfoot-1620140_1920-ks2g-u11011240730162yng-1024x576_lastampa_it.jpg

A jeti-legenda kedvelői szomorkodhatnak. Kiderült, hogy a „csúfságos havasi ember” közönséges medve volt – jelentette be a nagy hírű brit akadémia a Royal Society, annak alapján, hogy az összegyűjtött maradványokat újabb vizsgálatoknak vetette alá a buffalói egyetem kutató csapata.

A kutatók a korábbi vizsgálatoknál több, csontokból, fogakból, bőrből, szőrből, ürülékből álló genetikai maradvány elemzéséből következtettek arra, hogy ezek 23 medvétől származnak, pontosabban 3 különböző fajta medvétől: a fekete ázsiai, a barna tibeti és az ugyancsak barna himalájaitól. Mindháromnak van élő helye a Himalájában.

A jeti-legenda 1921-ben született. Charles Howard-Bury, a brit hadsereg alezredese, a Royal Geographical ...

Tovább Szólj hozzá

régészet biológia mítosz jeti Himalája Nagy-Britannia

2017. dec 05.

Nagy földrengések várhatók jövőre?

írta: Göbölyös N. László
Nagy földrengések várhatók jövőre?

arch2o-earthquake-resistant-concrete-.jpg

2018 a nagy földrengések éve lehet – ezt állítja Roger Bilham, a coloradói egyetem kutatója és Rebeca Bendick, a montanai egyetem munkatársa. A két amerikai szakértő tanulmánya a Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban jelent meg.

A kutatók a Richter-skála szerinti 7-es és annál erősebb fokozatú, 1900 óta történt földmozgásokat vizsgálták és megfigyelték, hogy az azóta eltelt 117 évben öt olyan periódus volt, amikor erősen szaporodtak a földrengések. Ezen időszakokban átlagosan 25-30 nagyobb földrengés volt évente, míg a normális átlag 15 körül van.

A csúcs számításaik szerint 32 éve következik be. A más faktookkal való összefüggést keresve a szeiszmológusok csak egyet találtak: amikor a Föld rotációja ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány csillagászat földrengés geológia 2018 USA Föld