Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2018. már 20.

A világ első műanyagmentes áruház-részlege

írta: Göbölyös N. László
A világ első műanyagmentes áruház-részlege

dxgsrhxx0aeahv2.jpg

Amsterdamban nyílt meg és a több mint 700 legkülönfélébb áru között csak „komposztálható” üveg vagy fémanyagú van.

Az üzlet az Ekoplaza bioélelmiszer-lánchoz tartozik, amely 2018 végéig ilyen részlegeket létesít minden üzletében.

Erik Does, az Ekoplaza elnöke kijelentette, hogy ez a lépés „egy jobb jövő alapköve”.

A bejelentés összhangban van azzal az európai törekvéssel, amely csökkenteni akarja az immár mindent ellepő műanyag használatát.

Nemrég az Európai Unió és hadat üzent neki és kérte a tagországokat, hogy 2030-ig minden felhasznált műanyag reciklálható legyen. Nagy-Britannia is bejelentette, hogy csökkenteni akarja felhasználását. Kína pedig nem fogad a jövőben megsemmisítésre váró, más ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem kereskedelem műanyag Hollandia

2018. már 19.

Újabb óriás II.Ramszesz-szobor maradványai kerültek elő

írta: Göbölyös N. László
Újabb óriás II.Ramszesz-szobor maradványai kerültek elő

egypt_antiquities_28959jpg-9fb4c_1519741961-39121.jpg

Egyiptomban szinte folyamatosan hihetetlen kincsekre bukkannak. Az idén januárban egy skarabeust ábrázoló ékszer került elő „Boldog Újévet” felirattal, majd pedig II. Ramszesz fáradó hatatalmas szobrának feje és néhány darab a törzsből.

Asszuántól 40 km-re északra, Kom-Ombóban és nem is egy ásatásnál, hanem egy meghibásodott csatorna javításakor tűnt elő a ritka lelet.

II.Ramszesz a leghíresebb fáraók egyike volt (kr.e. 1279 – 1213), és hatalmas kultusznak örvendett. Szobrának megtalált feje 70x56x30 cm. A teljes szobor valószínűleg 7 méter magas volt, feltehetően mellén keresztbe tett kézzel ábrázolta, amint magához szorítja az élet kulcsát és az ankh-keresztet.

Érdekes, hogy a szobrot éppen Ramszesz közelgő ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet Egyiptom II.Ramszesz

2018. már 18.

A szürke mókusok intelligensebbek a vörösöknél

írta: Göbölyös N. László
A szürke mókusok intelligensebbek a vörösöknél

102008549-6fde435c-4108-4e36-8d0a-0a64c436556f.jpg

Talán a problémamegoldási képességük fejlettebb a szürke mókusoknak, mint a vörösöké. Ez magyarázhatja, hogy jobban szaporodnak Angliában és Európában, mint az őslakó vörösök – írja a La Repubblica.

Az exeteri és az edinburgh-i egyetem kutatói tették próbára mindkét fajtát. Az első feladat egy átlátszó fedél kinyitása volt, amit mindannyian megoldottak, a másik bonyolultabb volt, meg kell húzni, majd felemelni néhány fogantyút ahhoz, hogy hozzáférhessenek a mogyoróhoz. A szürkék 91%-ának sikerült, míg a vörösöknek csak 62%-a tudta megszerezni a csemegét.

A kutatók szerint a nagyobb rugalmasság nyilvánulás meg a szürkéknél.

A vörös mókusok évezredek óta élnek Angliában, a szürkék 19. század végén ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány biológia állatvilág mókus Nagy-Britannia

2018. már 17.

Digitális énünk helyettesíteni fog bennünket

írta: Göbölyös N. László
Digitális énünk helyettesíteni fog bennünket

maxresdefault.jpg

A kaliforniai Obentől az új-zélandi Soul Machines-ig alakul digitális énünk, amely sok területen helyettesíteni tud majd bennünket.

Arca, hangja olyan, mint a miénk, úgy viselkedne, mint mi, mégis másolat. Három dimenziós, digitális, intelligens. Alkotója Nikhil janin és Adam Zheng, két vállalkozó a Szilíciumvölgyből.

Az AI neve Oben és olyan technológiával fejlődik, amelynek elég egy selfie és néhány perces hangminta, hogy létrehozhasson egy személyre szabott másolatokat.

A történet három évvel ezelőtt kezdődött, és az indító ok az volt, hogy Jain feleségének elege lett abból, hogy gyerekei nem akartak elaludni, mert apjuk távol volt és nem mesélt nekik.

„Most, amikor nem vagyunk otthon, a byte-énem tartja kordában ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány robot technika digitalizáció USA Új-Zéland

2018. már 16.

„Szabadulj meg a digótól!”

írta: Göbölyös N. László
„Szabadulj meg a digótól!”

sinatra_1.jpg

1962.márciusa. John F. Kennedy amerikai elnök azt tervezi, hogy egy hét végét Kaliforniában, Palm Springsben tölt. Frank Sinatra meghívja őt a házába. Előző évben a híres énekes gálát szervezett JFK tiszteletére, 100-tól 10 ezer dollárig terjedő meghívókkal, ami összesen egymillió dolláros adományt jelentett a Demokrata Párt számára. Sinatrát akkor még az a megtiszteltetés is érte, hogy ő vezethette Jackie Kennedy-t karonfogva az elnöki páholyba.

Sinatra nagyban készül az illusztris vendégek fogadására. Plusz telefonvonalakat szereltet fel, helikopter-leszállópályát építtet. Állítólag még egy emléktáblát is készíttet, amelyet arra a szobára akar kitenni, ahol majd az elnök álmát tölti. Csakhogy az utolsó pillanatban ...

Tovább Szólj hozzá

politika maffia bűnügy USA Frank Sinatra John F. Kennedy

2018. már 15.

Esküvő bérelt vőlegénnyel

írta: Göbölyös N. László
Esküvő bérelt vőlegénnyel

094053124-ede728f6-32dd-43e4-b716-5eb567e4d0c7.jpg

Azok az esetek, amikor egy lány házasságon kívül esik teherbe, nem ritkák Ázsiában sem. De egy olyan hagyománytisztelő országban, mint Vietnam, ez óriási szégyen a lányra és az egész családra nézve. Egy idő óta azonban, aki anyagilag megengedheti magának, bérelhet vőlegényt kizárólag az esküvői szertartásokra és a lakodalomra.

Látszólag nem hiányzik egyetlen részlet sem. Vendégek, torta, zene, a menyasszony vallása szerinti pap (Vietnam 50%-ban buddhista, taoista, 30% katolikus, 20% az anyaisten kultuszát követi), a szertartást követő csók. De minden gondosan megrendezett, előre kifizetett, az álférj, az álörömszülők, az álrokonság. A bérleti díj 1500-4500 dollár között van.

A szokás annyira terjed, hogy különleges ...

Tovább Szólj hozzá

család életmód hagyomány házasság Vietnam

2018. már 14.

Egy genetikai teszttel megállapítható az elhalálozás órája

írta: Göbölyös N. László
Egy genetikai teszttel megállapítható az elhalálozás órája

murder-451752.jpg

Egy génteszt áll nemsokára a világ valamennyi rendőrsége rendelkezésére, amellyel megállapítható a gyilkosság pontos ideje – írja az L43.

A barcelonai Tudomány és Technológia Intézete mellett működő Centre For Genomic Regulation (CGR) kutatásának eredményeit a Nature Communications közölte.

A kutatók rájöttek, hogy az idő, amely a halál beálltától eltelik, módosítja a szövetekben a gének aktivitásának profilját. Egy biobankban tárolt 36 különböző szövet genetikai adatait vizsgálták meg és megállapították, hogy az idő függvényében más és más a szövetekben lévő gének aktivitása. Átalakul például a bőr vagy a tüdő szöveteiben.

Ezeknek ismeretében állítottak össze egy különleges genetikai tesztet, ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány genetika gyilkosság bűnügy Spanyolország

2018. már 13.

Újabb ókori leletek a római metróépítésnél

írta: Göbölyös N. László
Újabb ókori leletek a római metróépítésnél

123246961-72bc2f1b-8677-459d-9d9e-1d3095fba863.jpg

Aki látta Fellini Róma című filmjét, sosem felejti el azokat a képsorokat, amikor a metróépítés közben csodás freskókat találnak, amelyek a levegő beáramlásától szinte szemünk láttára halványulnak el. Az Örök Városnak azért nincsen olyan komoly metróhálózata, mint Európa számos nagyvárosának, mert mindig találnak valami olyan régészeti csodát, amelyről úgy gondolják: többet ér, mint a földalatti közlekedés.

Most az Amba Aradam állomás építésénél folyó fúrások során kerültek napvilágra újabb ókori emlékek. A Via Ipponio alatt a császári hadsereg katonáinak szállása mellett, amelyet két évvel ezelőtt találtak meg, további épületekre bukkantak: a parancsnok fényűző házára és annak melléképületeire.

...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet metró ókor Róma

2018. már 12.

Kéz a kézben csökken a fájdalom

írta: Göbölyös N. László
Kéz a kézben csökken a fájdalom

man-and-woman-holding-hands-in-sunset.jpg

Társunkat kézen fogni a szeretet jele, ugyanakkor a fájdalom is enyhül tőle –állapították meg a coloradói egyetem neurológusai. Erősen csökkenti például az égető fájdalmat a karon, amelyet egy forró tárgy okozott. Ez mindkét nemnél működik, bár a nőknél erősebben – írja a La Repubblica.

Az empátia az egyik féltől a másikba átsugározhat kézérintkezéssel. A pár agyhullámai felveszik ugyanazt a ritmust, és ez csökkenti a fájdalmat, a stresszt. Minél erősebb a szeretet, annál erősebb a pozitív hatása. Boldogtalan párkapcsolat esetében ez nem várható.

A kísérletben 22, 23-32 év közötti heteroszexuális pár vett részt. Fájdalmuk intenzitása átlag 34%-kal csökkent.

„Kézen fogáskor a test olyan kémiai anyagokat ...

Tovább Szólj hozzá

fájdalom egészség párkapcsolat kézfogás USA Nagy-Britannia

2018. már 11.

Hová vezet a marihuána rekreatív célú felhasználása?

írta: Göbölyös N. László
Hová vezet a marihuána rekreatív célú felhasználása?

shutterstock_157734158_0_0.jpg

Az Egyesült Államok immár kilenc államában a marihuána árusítása nemcsak gyógyászati, hanem rekreatív célokra is megengedett.

Ez olyan szociális-kulturális szintű újdonság, amelyre a szabadidőipar most keresi a megfelelő választ.

Ha valóban megengedett a használata rekreatív célra, helyek is kellenek, ahol be lehet vezetni. Ez nehéz helyzet elé állítja mind a felnőtt szórakoztatással foglalkozó bizniszt (eladni csak 21 éven felülieknek lehet), mind azokat, akik a hasis és a marihuána élvezői. Mivel azok, akik hozzászoktak, hogy saját otthonukban vagy rejtett helyeken füvezzenek, most megtehetik nyilvános helyeken is. De hát milyen környezetben, kivel? – veti fel a Panorama.

A törzsfogyasztó által látogatott közösségi ...

Tovább Szólj hozzá

üzlet egészség marihuána legalizálás USA

2018. már 10.

A mesterséges intelligenciák jobban olvasnak, mint az ember

írta: Göbölyös N. László
A mesterséges intelligenciák jobban olvasnak, mint az ember

new-ai-robot-developed-by-alibaba-beats-humans-in-reading-test.jpg

Az Alibaba és a Microsoft egy-egy mesterséges intelligenciája egy szövegértelmezésben legyőzött hús-vér embereket.

A teszt szöveget a Stanford egyetem készítette, hogy lemérje az AI-k képességeit. És most először történt meg, hogy az automatikus tanuláson alapuló két szoftver magasabb pontszámot ért el, mint az emberek.

A kínai Alibaba 82,44-es pontszámot ért el ellenfelének 82,30-a ellen, míg a Microsoft 82,65-öt teljesített.

A teszt során az előzően elolvasott 500 Wikipedia-cikkből tettek fel nekik mint 100 ezer kérdést. Volt egy kviz is, amelyet a szövegértelmezési képesség legjobb mérőjének tartanak. Egy olyan eszközről van szó, amelyet azért készítettek, hogy értékelni lehessen, hogy az automatikus tanuláson ...

Tovább Szólj hozzá

olvasás robot mesterséges intelligencia USA Kína