Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2017. aug 19.

A pénz boldogít, ha…

írta: Göbölyös N. László
A pénz boldogít, ha…

money.jpg

Könyvek, filmek gyakran mutatnak be milliomosokat, akiket luxus és értékes tárgyak vesznek körül, mindenük megvan és mégsem boldogok. Talán elégedettebbek lennének, ha pénzükön szabadidőt vehetnének. Amerikai és kanadai közgazdászok fedezték fel azt az igazságot, hogy azoknak a munkáknak a megfizetése, amelyeket nem szívesen végzünk, olyan, mintha időt vásárolnánk magunknak.

A kutatók 8 ezer amerikait, kanadait, dánt és hollandot kérdeztek meg és ezen kívül 800 holland milliomost. Egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben arra kérdeztek rá többek között, hogy mire költik a pénzüket és elégedettek-e életminőségükkel.

Boldogabbnak az érezte magát, aki többet költött idő és nem vagyontárgyak vásárlására.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

kutatás társadalom életmód gazdagság USA

2017. aug 18.

Űrőröket toboroz a NASA

írta: Göbölyös N. László
Űrőröket toboroz a NASA

 

ne0710-planetary-defense.jpgNemcsak a Földet kell védeni a földönkívüliektől. Sőt, konkrétabb az a veszély, amelyet mi okozhatunk az űr megfertőzésével a műholdakkal és a különböző bolygókra leszálló járműveinkkel.  Mindkét kockázat, de inkább a második miatt, a NASA most vezetőt és munkatársakat keres a Planetáris Védelem Hivatalába. Sajnos, írja a La Repubblica, egyelőre csak amerikaiak jelentkezését várja.

Azokat a szondákat, amelyeket a Naprendszer bolygóinak kutatására szánnak és főleg azokat, amelyeknek feladata mintákat hozni a Földre, steril körülmények között készítik, speciális álarcban, ruhában vannak az űrhajósok, amelyeket indulás előtt különleges kemencékben átforrósítanak, hogy a bennük lévő baktériumok elpusztuljanak.

...
Tovább Szólj hozzá

űrkutatás fertőzés USA Föld NASA

2017. aug 17.

Amikor Elvis kilépett a házból

írta: Göbölyös N. László
Amikor Elvis kilépett a házból

elvis.jpg

„Elvis has just left the building” – Elvis most lépett ki a házból – hangzott el ez a mondat a Király utolsó fellépése után néhány perccel és távozott a helyszínről. Néhány héttel később ez a mondat más értelmet nyert: 1977. augusztus 16-én Elvis Aaron Presley 42 éves korában Memphisben, Graceland nevű birtokán meghalt.

Sok millióan látták róla az utolsó felvételt, amit jobb lenne elfeledni: elhízva, felpuffadva, a millió gyógyszertől elbutítva jelent meg a rock and roll királya.

Minden akkor kezdődött, amikor egy déli, vidéki amerikai fiú, aki country-rádiót és fekete zenét hallgatott, megjelent egy lemezkészítést is vállaló kis memphisi boltban, hogy felvegyen egy dalt, amelyet ajándéknak szánt édesanyjának.

...
Tovább Szólj hozzá

évforduló USA Zene Rock Elvis Presley

2017. aug 16.

Alagút a pokolba

írta: Göbölyös N. László
Alagút a pokolba

165324245-b0b65cab-7ba4-44c1-88a2-d86dba967b8d.jpg

Mexikóban az Antropológiuai és Történeti Intézet szakértői érdekes felfedezést tettek a Teotihuacan-i ásatásokon:  40 km-re a fővárostól a Hold piramisa alatt 10 km-s alagutat találtak. Az alagút a piramist köti össze a főtéttel és a szakembereknek az a véleményük, hogy a „föld alatti világ” reprodukciója lehet. Ez  újabb bizonyítéka lehet annak, hogy az aztékok megjelenésével titokzatos módon eltűnt antik civilizáció hitt egy élő és egy pokolbéli világ létezésében – írja a La Repubblica.

A felfedezést egy komputer-tomográffal tették. A Nap-piramis és a Tollas Kígyó szentélyének közelében egyébként már találtak földalatti járatokat, azért kutattak a Hold-piramis alatt is. Itt az ásatások elkezdéséről a ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet piramis Mexikó Teotihuacan

2017. aug 15.

Rock a műtőben

írta: Göbölyös N. László
Rock a műtőben

surgery.jpg

Vajon mennyire nyugtatna meg minket, ha a műtőasztalon fekve a Queen We Will Rock You-ját, vagy az AC/DC Back in Black-jét hallanánk? Már pedig a Spotify és a Figure 1 felmérése szerint ez nagyon is elképzelhető.

A sebészek körében végzett közvélemény-kutatás szerint, amelyet 50 országban több mint 700 résztvevővel végeztek, az orvosok szakmájuk legélesebb helyzeteiben 49%-ban legszívesebben rockot hallgatnak, de sokan szeretik a klasszikusokat, a jazzt és a rhythm-and-blues-t is.

„Emberek élete van a kezeim között és a rock megnyugtat, így az egész figyelmem a beteg felé fordulhat. Ifjúságom együtteseit hallgatom, a nosztalgia nyugodt légkört teremt körülöttem és segíti a koncentrálást” – magyarázta a La Repubblicának Alan ...

Tovább Szólj hozzá

rock orvostudomány sebészet USA Zene

2017. aug 14.

Vannak-e a Holdnak titkos víztartalékai?

írta: Göbölyös N. László
Vannak-e a Holdnak titkos víztartalékai?

holdviz.jpg

Ez a kérdés már akkor felmerült, amikor először szondát küldtek fel a Holdra, de csak 2009-ben fedezték fel a nagy mennyiségű jeget a déli sark krátereinek árnyékában a NASA LCROSS segítségével – írja  a Le Nouvel Observateur.

A Hold-gleccserek létezése azonban nem jelenti azt, hogy víz van a felszíne alatt. Az Apollo-missziók által elhozott talajminták bizonyították a víz jelenlétét a vulkáni „üveggyöngyökben”, de ennek a víznek az eredetéről még vita folyik.

Amikor a Hold-vízről beszélünk, nem óceánokról, vagy a jégtonnákról van szó, hanem a vízről, amely a magmában volt jelen, amikor a Hold belseje még fúzióban volt. Ilyen helyzetben a víz lávában van bezárva.

Az amerikai Brown egyetem kutatói a Nature ...

Tovább Szólj hozzá

űrkutatás tudomány víz USA Hold India NASA

2017. aug 13.

Az örök Kis Nagy Ember

írta: Göbölyös N. László
Az örök Kis Nagy Ember

dustin-hoffman.jpg

„Teste kicsi volt, de lelke hatalmas” – meséli Vén Bőrvadász cheyenne törzsfőnök a legendát fogadott fiának, Jack Crabbnek. Dustin Hoffman Arthur Penn Kis Nagy Ember című filmjének címszerepével vált igazán generációja meghatározó színészévé. E név amúgy is illik rá, hiszen aligha nevezhető óriásnak 167 cm-s termetével, lelke, tehetsége által 50 éve töretlenül szárnyal a mozi egén.

Hoffman, aki augusztus 8-án töltötte be 80. életévét, az idén dupla évfordulót ünnepel, mert éppen öt évtizede robbant be az amerikai filmművészetbe A diploma előtt című alkotással, amelyben egy harminc évesen egy húszéves fiút kellett megszemélyesíteni. Mindjárt első filmjében számot adott tehát azóta sokszor megcsodált ...

Tovább Szólj hozzá

születésnap mozi USA Dustin Hoffman

2017. aug 12.

A történelem játékokban

írta: Göbölyös N. László
A történelem játékokban

sakk.jpg

Angelo Angiolino olasz újságíró-író Játéktörténetek című könyvében végigveszi az ókortól máig azokat a játékokat, amelyeket az emberek a leginkább kedveltek és azt állítja, hogy azokat sokat elárulnak művelőikről, jobban meg lehet ismeri általa egy népet vagy egy személyt arról, ahogyan játszik.

„A történetek, amelyek a játékokról szólnak, gazdagok érdekességekben, anekdotákban, összefonódnak a kor kultúrájával, követik annak fejlődését” – magyarázta Angiolino a La Stampában.

A könyvből megtudható, hogy a mai játékok többsége, más formában, már létezett a régmúltban is. Így páldául a fogócska már ismert volt az ókori Hellászban is és akit elértek, azt egy bottal kellett megérinteni. A kockajáték ...

Tovább Szólj hozzá

játék könyv történelem ókor Olaszország

2017. aug 11.

Nem minden mosoly egyforma

írta: Göbölyös N. László
Nem minden mosoly egyforma

thinkstockphotos-501065248.jpg

Arcizmaink különböző mozgatásával különböző mosolyokat tudunk produkálni. Mosollyal a legkülönbözőbb  érzéseket tudjuk kifejezni: örömet, barátságot, kételkedést, megvetést…és még sorolhatnánk. A Psychological Science közli a cardiffi, a glasgow-i és a Wisconsin-Madison-i egyetemek kutatóinak ebben a témában végzett kutatását.

„Figyelembe vettünk minden olyan helyzetet, amelyben őszintén, nem szándékosan mosolygunk más személyek jelenlétében. Úgy találtuk, hogy ennek az úgynevezett „szociális mosolynak” három nagy kategóriája van. Az első a boldog mosoly, a hála kifejezője, amellyel tudatjuk valakivel, hogy értékeljük, amit mond, vagy amit tesz. Ez egyfajta ösztönzés is arra, hogy az illető ismételje meg. A ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány mosoly pszichológia USA Nagy-Britannia

2017. aug 10.

Levél a Balkon Dalnokához

írta: Göbölyös N. László
Levél a Balkon Dalnokához

anderson.jpg

Hetven? Mióta? Már legalább ötven éve, amikor megjelentél Fagin-kabátodban, aztán meg mocskos, vén kéjenc, istentől elrugaszkodott Aqualungként, mígnem kikötöttél a 21. század második évtizedében Homo Erraticusként. Sosem volt korod, legfeljebb múló éveid, amelyek magukkal vitték szénaboglya hajadat, és sajnos a hangodat is.  

Jethro Tull? Jethro Tull és együttese? Tudom, ezzel lehetett a legjobban kihozni téged a sodrodból, holott évtizedeken át rajtad állt vagy bukott az együttes. Azon, hogy mit írsz, mit komponálsz, hogyan énekelsz és fuvolázol, hogyan bűvészkedsz és tornászol a színpadon, miként szökdécselsz féllábon anélkül, hogy seggre esnél. No persze, ha nem lettek volna melletted mindig nagyszerű muzsikusok, ...

Tovább Szólj hozzá

évforduló Zene Rock Nagy-Britannia Jethro Tull Ian Anderson

2017. aug 09.

Politikai manőverek a windsori herceg körül

írta: Göbölyös N. László
Politikai manőverek a windsori herceg körül

edward.jpg

Negyvenöt évvel halála után még mindig kellemetlen személy a britek számára Edward windsori herceg, aki egy elvált amerikai nő kedvéért lemondott a trónról – főleg nácibarát megnyilatkozásai miatt. A kew-i Nemzeti Archívum nyilvánosságra hozott dokumentumai bizonyítják, hogy 1953-ban Sir Winston Churchill miniszterelnök azt kérte Dwight D. Eisenhower amerikai elnöktől és a francia kormánytól, hogy ne hozzák nyilvánosságra azokat az elővigyázatlan táviratokat, amelyekből kiderül: összeesküvés folyt VIII. Edward trónra való visszahelyezésére abban az esetben, ha a nácik elfoglalnák Nagy-Britanniát – írja az ABC.

1940 nyarán, miután Franciaországot megszállták a németek, a windsori herceg és felesége, Wallis Simpson ...

Tovább Szólj hozzá

történelem nácizmus Németország Nagy-Britannia VIII.Edward