Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2018. máj 26.

Lány az egyetemen, géppisztollyal

írta: Göbölyös N. László
Lány az egyetemen, géppisztollyal

kaitlin.jpg

Kaitlin Bennett feltette a hálóra fényképét, amelyen egy AR-10 géppisztoly lóg le a válláról, miközben a kenti állami egyetem  campusára igyekszik a diplomaosztó ünnepségre.

A 22 éves lány tiltakozásokat, tv-s kommentárokat, és többrendbeli leánykérést váltott ki képével, amellyel megtámogatta az amerikai fegyverbarátok mozgalmát.

„Most, hogy lediplomáztam, végre járhatok fegyveresen a campusban. Diákként is meg lehetett volna tennem, főleg azért, mert a kormány egykor négy fegyvertelen diákot ölt meg itt” – írta Kaitlin a fotó alá, utalva az 1970.  május 4-i vérengzésre, amikor a vietnami háború ellen tüntető diákok közé lőttek. Két fiú és két lány halt meg, kilencen megsebesültek. Erről a tragikus esetről ...

Tovább Szólj hozzá

történelem háború fegyverek 1970 USA Vietnam

2018. máj 25.

Az elhagyott lábak esete

írta: Göbölyös N. László
Az elhagyott lábak esete

elveszett_lab.jpg

Egy rejtély foglalkoztatja a kanadaiakat már több mint tíz év óta, de a helyiek azt állítják, hogy nincs kapcsolatban sorozatgyilkossággal.

A 14. cipős lábat British Columbia állam déli partján májusban találták meg. Az elsőre még 2007 és a két dátum között rendszeresen  bukkantak rá a többire. A májusi lelet a 4 ezer lakosú Gabriola sziget homokos tengerpartján hevert, egy sétáló férfi vette észre.

A lábak, amelyeken mindig edzőcipő van, nagy találgatások tárgyai. Van, aki amputációra esküszik, van, aki szökőárra, szervkereskedőre, a maffia bosszújára, fetisiszta őrületre.

A DNS-vizsgálat beazonosított négy pár lábat, amelyek összetartoztak, bár több éves különbséggel találták meg őket. Az egyik esetben egy ...

Tovább Szólj hozzá

horror krimi rejtély 18+ Kanada

2018. máj 24.

Mit kell megőrizni 68-ból?

írta: Göbölyös N. László
Mit kell megőrizni 68-ból?

68/50 – 15. rész

rebelle-jeunee.jpg

Mi maradt, minek kell megmaradnia a 68-as mozgalmakból? Erre kereste a választ Henri Weber európai parlamenti képviselő, volt francia szenátor,  akinek nemrégiben jelent meg  a Lázadj, ifjúság (Rebelle, Jeunesse) című könyve.

Az 1944-ben a Szovjetunió-beli Leninabadban született Weber szülei a II. világháború után menekültek Franciaországba. Henri maga is a francia 68 egyik fontos figurája volt, Alain Krivine-nel társalapítója a Forradalmi Kommunista Liga (LCR) nevű szélsőbaloldali szervezetnek, és egészen 1976-ig főszerkesztője az LCR Rouge című hetilapjának.

„68 május nem olyan francia esemény, mint a Népfront 1936-ban, vagy az V. Köztársaság 1958 májusában, hanem egy nemzetközi mozgalom, amely a 60-as években kezdődött ...

Tovább Szólj hozzá

történelem 1968 Franciaország Forradalmi Kommunista Liga

2018. máj 23.

Miért van szüksége az embernek ellenségre?

írta: Göbölyös N. László
Miért van szüksége az embernek ellenségre?

ellenseg.jpg

A torinói könyvszalon mind az öt napján egy-egy kérdést tett fel az iskolák diákjainak. A Repubblica@Scuola ezek közül egyet feltett honlapjára is. A provokatív kérdés így hangzott: Miért van szükség ellenségre?

A lap ismertet jó néhányat a válaszok közül, amelyek érdekesek, tanulságosak, meglepőek. A La Repubblica tartott attól, hogy a fiatalok közömbösek lesznek a téma iránt, vagy semmitmondó válaszokat adnak, de nem így történt.

„Ellenségre azért van szükség, hogy felmérhessük erőnket, hogy magabiztosabbak legyünk. Szükségünk van ellensége, akiről az esetek többségében kiderül, hogy olyan, mint mi”.

„Az ellenség hasznos lehet, amikor az ember szomorú, amikor le kell vezetnie a feszültséget”.

„Az ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom diákok ellenségkép Olaszország

2018. máj 22.

Michelangelo balkezes volt, de félt az előítéletektől

írta: Göbölyös N. László
Michelangelo balkezes volt, de félt az előítéletektől

michel.jpg

Bár Michelangelo ifjú korától kezdve jobb kézzel festett, az erőt kívánó munkához, az erőt kívánó munkákhoz, például a szobrászathoz a bal kezét használta. Ez derült ki a Clinical Anatomy szaklap tanulmányából, amelynek szerzője Davide Lazzeri orvosi művészettörténész.

Lazzeri megvizsgálta a Mester műveit abból a nézőpontból, hogy azok árulkodnak-e az ízületi bántalmakról, amelyekre nemrégiben derült fény. Megvizsgálta egy önmagáról készített karikatúráját is, amelyen látható, hogy jobb kézzel festett.

A vizsgálat megerősíti, amit életrajzában egy segédje, Raffaello da Montelupo írt, miszerint Michelangelo született balkezes volt, de mindig jobbal próbált dolgozni, kivéve a nagyobb erőkifejtést kívánó ...

Tovább Szólj hozzá

művészet reneszánsz balkezesség Olaszország Michelangelo

2018. máj 20.

Mit ettek a régi rómaiak, hogy le tudták győzni betegségeiket és ellenségeiket?

írta: Göbölyös N. László
Mit ettek a régi rómaiak, hogy le tudták győzni betegségeiket és ellenségeiket?

romani-796x336.jpg

Óhatatlanul Petronius Trimalchio lakomája – és az ennek nyomán készült Fellini-film, a Satyricon - jut eszünkbe, ahol a rabszolgák hatalmas tálakban szalonnával körített nyulat, vaddisznót, friss és szárított datolyát szolgáltak fel. A római gazdagok bősége és a szegények szűkössége között azonban mély szakadék tátongott, az utóbbiak főleg kenyeret, olivabogyót, sajtot és gyümölcsöt ettek – írja a La Stampa, amely dietotológusok véleményét kérte arról, hogy melyek voltak a rómaiak jó és rossz étkezései szokásai.

Debora Rasio onkológus szerint az átlag római étrendje vegetárius volt. Főleg zöldségekből, magukból, gyümölcsből, sajtból és tojásból állt. Halat és húst ritkán ettek. Ez egészségesebb volt a mai ...

Tovább Szólj hozzá

életmód étkezés ókor Olaszország Római Birodalom

2018. máj 19.

A zene erősíti a kapcsolatot szülő és gyerek között

írta: Göbölyös N. László
A zene erősíti a kapcsolatot szülő és gyerek között

szulogyerek.jpg

A gyerekeknek jót tesz, ha megosztják zenei élményeiket a szüleikkel. Ez derül ki az arizonai egyetem tanulmányából, amely a Journal of Family Communication című szaklapban jelent meg.

Az egészséges növekedés érdekében a gyerekeknek el kell kerülniük az elkülönülést és a rossz szokások kialakítását. Főként azt, hogy tizenéves korban órákig hallgassanak zenét a mobiljukon, fülhallgatóval, de a közös zenehallgatást a gyerek kis korában kell elkezdeni.

A kutatók egy átlag 21 évesekből álló csoportot kérdeztek meg arról, hogy kiskorukban hallgattak-e és milyen gyakorisággal zenét a szüleikkel, jártak-e velük koncertekre, illetve maguk is zenéltek-e. Arról is érdeklődtek, hogyan értékelik viszonyukat a szüleikkel. ...

Tovább Szólj hozzá

zene család serdülők USA

2018. máj 18.

Az Űrodüsszeia fél évszázada

írta: Göbölyös N. László
Az Űrodüsszeia fél évszázada

space.jpg

A Cannes-i filmfesztiválon bemutatták Stanley Kubrick mesterművének, a 2001: Űrodüsszeiának felújított változatát, a film születésének 50. évfordulóján.

A bemutatón megjelent az 1999-ben elhunyt Kubrick több családtagja, köztük lánya, Katharina és sógora, Jan Harlan, aki egyben producere volt a rendező számos filmjének. Ott volt a 81 éves Keir Dullea, aki David Bowman parancsnokot alakította az Űrodüsszeiában.

Mit mondana a filmről a fiatal közönségnek? – kérdezte Harlant a La Repubblica.

„Koncentráljatok – felelte a producer – Ma hozzá vagyunk szokva a feszes vágáshoz, a gyors képekhez. Ez a film annak ellenkezője. El kell engednünk magunkat, hallgatni kell a zenét, nézni a képeket, hogy megértsük, ami nincs kimondva. ...

Tovább Szólj hozzá

mozi sci-fi évforduló Stanley Kubrick 2001:Űrodüsszeia

2018. máj 17.

Stella McCartney: A textilipar a második legkártékonyabb iparág

írta: Göbölyös N. László
Stella McCartney: A textilipar a második legkártékonyabb iparág

stella.jpg

A legendás Beatle, Paul McCartney immár nem kevésbé híres lánya, Stella divatmárkája alternatívát kínál a textiliparban.

2005-ben alapította meg cégét, amely manapság az egyik leginkább környezetvédő a szakmában, anélkül, hogy e kollekcióknak csökkenne a minősége vagy a vonzereje.

Stella McCartney munkáinak tehát jó a híre, van kereslet irántuk, de a divattervező szerint a gyártók túl lassan követik a példáját. Úgy véli, hogy a divatipar az alapanyagok tekintetében nem különösebben figyel az idők szavára. Nemcsak hogy a régi, bevált anyagokat használják, hanem a feldolgozási folyamat is nagyon szennyező, az olajipar után a második legnagyobb környezeti ártalom – vélekedik Stella és felhívja a figyelmet arra, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

divat környezetvédelem Nagy-Britannia Stella McCartney

2018. máj 16.

Sósivataggá válik a Holt-tenger

írta: Göbölyös N. László
Sósivataggá válik a Holt-tenger

deadseaboattrip2-1024x768.jpeg

A vízmedence, amelyet Jordán-folyó táplál, egyre sekélyebbé válik. Míg a 60-as években a Holt-tenger még 394 méterre volt a tengerszint alatt, ma már 423 méterre süllyedt. Évente egy métert veszít, ami azt jelenti, hogy naponta 8 millió köbméterrel kevesebb a vize – írja a La Stampa.

A kiszáradt mederrészekbe több méteres átmérőjű üregek keletkeznek, amelyeken veszélyes járni. Az elsőt 1980-ban regisztrálták, azóta több ezrével vannak.

A Jordán, az egyedülő folyó, amely beletorkollik, segítséget jelenthetne, de víze szintén apad, öntözésre használják.

A műholdak felvételein jól látható, hogy a Holt-tenger már két medencére oszlik. A sekélyesebbikben intenzív bróm, magnézium, nátrium-klorid és más, a ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem elsivatagosodás Izrael Holt-tenger

2018. máj 15.

Milyen lett volna 68, ha lett volna közösségi média?

írta: Göbölyös N. László
Milyen lett volna 68, ha lett volna közösségi média?

68/50 - 14. rész

68_poszter.jpg

Hogyan szerveződhetett  68 közösségi média nélkül? A mai fiatalok ezt el sem tudják képzelni, valamint azt sem, hogyan lehetett ekkora hatása.

A Huffington Post videóban képzelte el, hogy alakult volna például 1968. május 3, egy akkori diák okostelefonján keresztül, amely jól illusztrálja a mozgósítás jelenlegi módszerét, szemben az akkoriakkal.

Alain Touraine szociológus, aki 68 májusában tanár volt Nanterre-ben, úgy emlékszik, hogy a diákok telefonfülkékből hivogatták egymást, a hírek szájról szájra terjedtek és a Radio Luxembourgot hallgatták, hogy követni tudják az események alakulását. Nanterre előtt  állt a Radio Luxemburg egyik kocsija, ahol sokan gyülekeztek és mindenki kis hordozható tranzisztorokkal járt.

Ma az ...

Tovább Szólj hozzá

média történelem 1968 Franciaország