Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2017. sze 22.

Távolsági űrutak reciklált felszereléssel

írta: Göbölyös N. László
Távolsági űrutak reciklált felszereléssel

ur.jpg

A NASA  tervei között szerepel a Mars meghódítása a következő évtizedekben. Addig azonban még sok akadályt kell leküzdeni, köztük elméleti és gyakorlati jellegűeket. Ez utóbbiak között szerepel az utánpótlás problémája.

Egy hónapokig vagy évekig tartó utazáshoz nem lehet elegendő élelmet, eszközöket az indulásnál elhelyezni az űrhajóban. Vannak azonban kutatók, akik arra gondolnak, hogy a megoldás a reciklálás lehet.

Ezek közé tartozik Mark Blenner, a dél-karolinai Clemson University biológusa, aki csapatával már az elképzelés megvalósításán dolgozik. Az első eredményekről az American Chemical Society évi kongresszusán számoltak be. A megoldás, amelyet Blenner elképzelt, egy mikroorgonizmus, az élesztőgomb, amely ...

Tovább Szólj hozzá

űrkutatás tudomány környezetvédelem USA NASA reciklálás

2017. sze 21.

Amikor csúfnak látjuk magunkat

írta: Göbölyös N. László
Amikor csúfnak látjuk magunkat

dismorfofobia-1.jpg

Előfordulhat, hogy betegséggé fajul, annyira csúnyának látjuk magunkat. Ezeknek az embereknek a többsége pedig nem is szenved valami testi torzulásban. Nem kifejezetten betegség a diszmorfofóbia, de ahhoz vezethet, pl. rögeszmés zavarhoz, depresszióhoz – állítják a pszichiáterek.

A diszmorfofóbia egyformán érinti a férfiakat és a nőket. Gyakran a serdülőkorban jelenik meg, amikor a test átalakulóban van. Viszont eltarthat akár az élet végéig. A statisztikák szerint az érintetteknek csak 12%-a fordul segítségért pszichiáterhez, pedig ez csak a jéghegy csúcsa, sokan szégyenlik ezt a fóbiájukat, és nem folyamodnak, ha szükség lenne esetleg rá, az esztétikai sebészethez sem. Bár az is lehet, hogy utána is elégedetlenek lennének ...

Tovább Szólj hozzá

egészség életmód önismeret diszmorfofóbia

2017. sze 20.

Újabb római emlékek Katalóniában és Tunéziában

írta: Göbölyös N. László
Újabb római emlékek Katalóniában és Tunéziában

img_smauri_20170210-125007_imagenes_lv_otras_fuentes_img_20170209_130004-klhe--992x558_lavanguardia-web.jpg

A katalóniai Sitges város Las Coves nevű kis természetes öblében római kori temetőt találtak a régészek egy diszkó és annak parkolója területén.

Az eddig kiásott három csontvázat Kr. u 50 és 385 között élt emberek földi maradványaiként azonosították.

Az egyik egy 30-35 éves férfié volt, aki kb. 165 magas, erős testalkatú lehetett. Bal vállán sérülések nyomai látszanak és gerince elmeszesedett.

A másik csontváz egy kb. 15 éves lányé, a harmadik egy hathónapos csecsemőé. Egyik maradvány sem tükröz betegséget vagy más anomáliát.

A régészek nem tartják kizártnak, hogy egy település is tartozik a temetőhöz, de ennek megállapításához további ásatásokhoz van szükség. Egyesek szerint a hely azonos Blanca ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet Spanyolország Katalónia Római Birodalom

2017. sze 19.

Bíróság elé kerül a yellowstone-i medvék sorsa

írta: Göbölyös N. László
Bíróság elé kerül a yellowstone-i medvék sorsa

grizzly.png

A medvéket idén júniustól már nem tekintik veszélyeztetett fajnak az Egyesült Államokban, ezért félő, hogy elindul ellenük a vadászat. Környezet- és állatvédő csoportok, valamint a montanai északi Cheyenne törzs tagjai bírósághoz fordulva kérik a rendelet visszavonását. Egyik hivatkozási okuk a klímaváltozás, amely megfosztja a medvéket természetes táplálékuktól.

A Yellowstone parki grizzlyk száma 1975-től – ekkor nyilvánították őket védetté – mára 700-ra emelkedett. A rájuk vonatkozó döntés három államra, Montanára, Idahóra és Wyomingra érvényes.

Az amerikai szövetségi kormány már másodszor oldja fel a medvevadászati tilalmat a Yellowstone régiójában, amely 50 ezer négyzetkilométernyi területet jelent, ...

Tovább Szólj hozzá

medve környezetvédelem állatvilág USA Yellowstone

2017. sze 18.

Az indonézek utálnak a legjobban gyalogolni

írta: Göbölyös N. László
Az indonézek utálnak a legjobban gyalogolni

jakarta.jpg

A stanfordi egyetem kutatói arra kerestek választ, hogy a világ melyik országának lakossága gyalogol a legkevesebbet.

46 ország polgárait monitorozták, kb. 71700 embert úgy, hogy az okostelefonjukba sebességmérőt építettek be. A gyalog megtett lépések világátlaga 4961 volt.

Kiderült, hogy a „leglustábbak” Indonézia lakói, 3513 lépéssel, míg a legtöbbet a hongkongiak 6800-at. A legaktívabbak top 10-jében Hongkongot Kína követi, majd Ukrajna, Japán, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Dél-Korea, Szingapúr  és Svájc követi. Magyarország sem áll rosszul, a 16. helyen vagyunk 5258 lépéssel, megelőzve Lengyelországot, Norvégiát, Németországot és  Finnországot  is. Indonézia mellett csak Szaúd-Arábia és Malajzia ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom életmód mozgás USA Indonézia

2017. sze 17.

Trump-erdővel a klímáért

írta: Göbölyös N. László
Trump-erdővel a klímáért

forest-850x400.jpg

Obama és Trump két egymástól teljesen különböző amerikai elnök. Az egyik legnagyobb különbség közöttük talán a klímaváltozással kapcsolatos magatartásuk. Obama számára elsőrendű feladat volt mindent megtenni a globális felmelegedés ellen. Trump szerint ez a probléma értelmetlen. Néhány hónappal megválasztása után meg is kezdte Obama Clean Power tervének lebontását, holott ez a terv az üvegház hatás gázkibocsátások csökkentését, a tiszta energia támogatását célozta.

Trump számára sürgős feladat a szénipar fellendítése, ami véleménye szerint munkahelyteremtésre ad nagy lehetőséget és ezzel ki tudja elégíteni azt a szegény és dühös réteget, amely választóinak kemény magját adta.

Energia-politikájának ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem erdő USA Új-Zéland Donald Trump

2017. sze 16.

Borostyánba zárt történelem előtti kismadár

írta: Göbölyös N. László
Borostyánba zárt történelem előtti kismadár

200350786-7df0af30-c7ce-4770-a909-d5f5937d6ce7.jpg

Mianmar Hukwang völgyében találták meg a kutatók egy borostyánba zárt, 100 millió éves madárfióka kövületét, amely kiérdemelte a Kréta-kor legjobban konzerválódott leletének címét.

A „Belone”-nak elnevezett madárka maradványai alkalmasak arra, hogy a kutatók rekonstruálják az enantiornitok fajtájának egyes részjellemzőit, amely 120-45 millió évvel ezelőtt élt és kihalt a többi dinoszaurusz-rokonnal együtt.

A madárkát 2014-ben vásárolta meg a kínai Tengcsung város Huoge Amber Museuma. Tanulmányozásának költségeit a National Geographic Society’s Expeditions Council fedezi.

Lida Ching kínai paleontológus, aki a madárkát a farka alapján azonosította, meg tudta állapítani a fióka eddig ismeretlen néhány ...

Tovább Szólj hozzá

történelem tudomány biológia őslénytan Mianmar

2017. sze 15.

Miért maradjunk exünk barátja?

írta: Göbölyös N. László
Miért maradjunk exünk barátja?

1501488248-nrm_1410292981-ross-and-rachel_1.jpg

Sokszor nincs ok arra, hogy jó viszonyban maradjunk azzal, akit korábban szerettünk, de a kansasi egyetem kutatóinak tanulmánya, amely a Personal Relationships-ben jelent meg, felfedi, hogy miért nem akarunk elszakadni „múltunkól.”

A kutatásban 170 nő és 110 férfi esetével foglalkoztak, akiknek tesztet és kérdőívet kellett kitölteniük. Majd megismételték ugyanezt 300 nővel és 250 férfival. Az eredmények azt mutatták, hogy négy ok lehet a jó kapcsolat fenntartására.

Az első, hogy a szerelem nem múlt el teljesen.

A második a „vigasztaló” típusú kapcsolat. Ebben az esetben a felek nem akarnak lemondani arról a bizalomról és támogatásról, amely kialakult közöttük, míg tartott a kapcsolatuk.

A harmadik ok gyakorlati: a ...

Tovább Szólj hozzá

kutatás társadalom életmód párkapcsolat USA

2017. sze 14.

5,7 millió éves emberi lábnyom Krétán

írta: Göbölyös N. László
5,7 millió éves emberi lábnyom Krétán

improntacreta55.jpg

Valaki a krétai tengerparton sétált 5,7 millió évvel ezelőtt. A felfedezés érdeme Gerard D. Gierlinskié, a lengyel geológiai intézet professzoráé. A mai emberéhez nagyon hasonlító nyomot Trachilos közelében, a sziget nyugati felében találta – írta a La Repubblica.

Az eddig ismert legrégibb nyomot Etiópiában fedezték fel, de az Ardipithecus ramidusnak elnevezett előembert 4,4 millió évesnek becsülték. A nyom tanúsága szerint a láb a majoméhoz hasonlított, négy ujja és egy kifelé hajló nagyujja volt.

A furcsaság, hogy az 1,3 millió évvel korábbi nyom egy sokkal fejlettebb emberre utal. Az eddigi ismereteket az is módosítja, hogy őseink nyomait 1,8 millió évvel ezelőttig csak Afrikában találták meg.

Abban a korban Kréta még ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány antropológia őstörténet Kréta

2017. sze 13.

Túl sok fotót posztolsz? Depressziós vagy?

írta: Göbölyös N. László
Túl sok fotót posztolsz? Depressziós vagy?

charlotte.jpg

Ha valaki a közösségi hálókon a profilokat nézegeti, a sok mosolygós kép és a csodálatos tájak láttán azt gondolhatja, hogy a rajtuk szereplő emberek boldogok, életük felhőtlen. A pszichológusok szerint azonban, aki állandóan saját fotóit teszi fel, lehet, hogy depresszióban szenved.

A Harvard és a vermonti állami egyetem kutatói a közösségi hálók 168 felhasználójának 43.950 fényképét elemezték egy különleges szoftverrel, amely azonosítani tudja ennek a patológiának a jeleit. A kiválasztottak közül 71-ről készítettek korábban depressziót megállapító diagnózist.

A programnak sikerült az azonosítás az esetek 70%-ában, még mielőtt orvosok megállapították volna a betegséget.

Melyek ezeknek a fotóknak a jellemzői? ...

Tovább Szólj hozzá

internet társadalom életmód pszichológia USA

2017. sze 12.

„Gyűlölöm az Egyesült Államokat”

írta: Göbölyös N. László
„Gyűlölöm az Egyesült Államokat”

alan-turing.jpg

A manchesteri egyetem archívumából rendezés közben előkerült Alan Turing 150 levele.

Turing, akit az informatika egyik atyjának és a 20. század egyik legnagyobb matematikusának tartanak, 1949 és 1954 között írta a leveleket. Ebben zömmel kutatásairól írt, de életének egyes mozzanataira is fény derül. Például amikor visszautasította egy amerikai konferencián való részvételt 1953-ban, azt írta Donald MacKay fizikusnak, aki felkérte, hogy szólaljon fel a tanácskozáson, hogy nincs kedve az utazáshoz és különben is, „gyűlöli Amerikát”. Hogy miért, arra a levélben nem adott magyarázatot.

Turing a manchester egyetem számítástechnikai laboratóriumának volt igazgató-helyettese 1948-tól. A II.világháború idején a Betchley ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány matematika II.világháború Nagy-Britannia Alan Turing törrténelem