0001. dec 05.

Amikor Mitterand le akart mondani

írta: Göbölyös N. László
Amikor Mitterand le akart mondani

Laure Adler újságírónő a volt francia elnök személyének szentelt új könyvében emlékeztet arra, hogy 1990-ben François Mitterand írt egy lemondó levelet, amely a mai napig megmagyarázhatatlan.

Az információ, amely már megjelent több, Mitterandról szóló könyvben régebb óta ismert volt, de még mindig meglepő. A „François Mitterand, különleges napok” című könyvében az újságírónő és volt elnöki tanácsadó megemlíti, hogy a volt szocialista elnök azt tervezte, hogy két évvel 1988-s újraválasztása után lemond, és meg is fogalmazta lemondó levelét.

1990.július 28-án magához hívatta hűséges tanácsadóját Michel Charasse-t és arra kérte, hogy a levelet juttassa el az AFP-hez azzal, hogy „azt a legrövidebb időn belül hozzák nyilvánosságra” - írja Adler. Charasse ellenezte és „könyörgött az elnöknek, hogy gondolja meg”. Végül, az újságírónő szerint, öt nappal később, Szaddám Husszein iraki diktátor Kuvait elleni inváziója „módosította” az elnöki döntést.

Ennek a különös döntésnek az okait a mai napig sem sikerült kideríteni. Egyedül Michel Charasse, akinek az elnök elárulta aggodalmait, tudná, hogy mi történt. De ő hallgat és hallgatni fog, mint a sír, mint ahogyan ugyanezt teszi a volt elnök minden titkával, akit a végsőkig védelmezni fog.

A lehetséges okokról Adler több hipotézist vázol fel. „Két nappal korábban Gordes-ban az elnököt többször is rosszullét fogta el- írja Adler. A legnagyobb titokban egy helikopter hozta őt Párizsba, ahol egy sor vizsgálatnak vetették alá, és megnyugtatták. Mindazonáltal arra kérte orvosát, Dr Claude Gublert, hogy adjon ki egy közleményt, amelyben helyet kapjanak az egészségi állapotával kapcsolatos kétségek.”

Az újságírónő felvet egy másik hipotézist is, amely valószínűbbnek látszik: az idő tájt Elefántcsontpart kapott 400 milliót a kakaó világpiaci árfolyama esésének kompenzálásaként. „Az ügyletet egy francia vállalat, a Sucre et Denrées közvetítésével bonyolították le, egy kétséges pénzügyi átszervezés után. A történetben megjelent Jean-Christophe, az elnök fiának neve is, aki akkor az Élysée palota tanácsosa volt és afrikai ügyekkel foglalkozott. Az elnök talán attól félt, hogy az ő neve is besározódik?.

Abban az időben, amikor Mitterrandban felmerült a lemondás gondolata, családi problémák is jelentkeztek. Felesége, Danielle, eltűnt, napokig semmi hír nem volt róla, majd a biztonsági szolgálat megtalálta a Pireneusokban. Másrészt leánya, Mazarine „serdülőkori” válságon ment keresztül és nem akart szóba állni az apjával – írja Adler. Mitterand úgy vélte, hogy leánya meg akar tőle szabadulni, szenvedett ettől és tehetetlennek érezte magát.

Egyébként köztudott, hogy Michel Charasse, aki ismerte az elnök gyötrődésének tárgyát, segített hogy rendezze, vagy legalábbis hatástalanítsa az ügyet, s ezzel megnyugtatta az elnököt, aki lemondott az Élysée elhagyásának gondolatáról.

Szólj hozzá