2012. már 08.

Téllecsengés

írta: Göbölyös N. László
Téllecsengés

Napok óta nem tudok felmenni egy olyan honlapra, amelynek rendszeresen dolgozom. De csak arra az egyre. Számítógép-bubusok egész sora áll értetlenül a probléma előtt. Ezzel szemben valaki belépett az én nevemben a Facebook üzenőfalamra. A kettő között megjelent egy gasztrómagazin, amelynek elvileg az egyik szerkesztője vagyok, de e szám megjelenéséről nem értesítettek, és nem is dolgoztam bele, mert úgy tudtam, hogy kimarad egy hónap.

Régi blogoldalaimnak egy hete elromlott a statisztikai számlálója. Vezetékes telefonomban gyanús kattanásokat hallok. Valaki háromszor csengetett délután az ajtónkon és kérdésemre, hogy ki az, mind a három alkalommal csak annyit válaszolt: kezitcsókolom…

24 órán belül háromszor haraptam bele a számba belülről. Úgy kell nekem, miért van az én koromban még meg az összes fogam.

Egy pincérnő törzsvendégként üdvözölt egy kávézóban, ahová néhány hónapja üzleti tárgyalásra járok. Egymás nevét nem tudjuk, nem is fogjuk. A metróban egy csodás, vörös hajú, porcelánbőrű, rózsaszín tenyerű nő ült le velem szemben, folyton felnéztem rá a könyvemből, és egyre riadtabb lett, míg végül sietős léptekkel leszállt. Talán tőlem rémült meg?

Este Eric Clapton és Buddy Guy hangjai mellett aludtunk el. A rigó pontban hajnali ötkor szólalt meg az ablakunk alatt. Reggeli ölelésünk után reggeli kávénk mellett Életem Stephen Hawkingot idézett, én pedig Jack Kerouacot. Először fordult elő, hogy az óravázlatomat nem tudtam végigvinni a főiskolai előadásom, mert elsztoriztam az időt. Így jár, aki mögött már komoly múlt áll…

Rájöttem, hogy FJ magyar rádiós sztár tényleg hasonlít Lou Reedre, csak még nála is csúnyább. Rájöttem, hogy mi a furcsa egyik kedvenc tanítványomban: nem illenek vörösre festett körmei nagy barna őzikeszeméhez. Ilyen szeme volt Davy Jones-nak, a Monkees frontemberének, akinek a halálhíre aznap érkezett. Még aznap meghalt Lucio Dalla is, aki legalább olyan volt az olaszoknak, mint nekünk Presser Gábor, ha nem nagyobb.

24 órán belül nyolcszor szálltam tömegközlekedési eszközre, de csak négyszer kezeltem jegyet. A megállókban kikerültem két hajléktalant és két jehovistát. Aznap volt a 60. nap, amikor nem ettem húst.

Szólj hozzá