2012. már 09.

Kezdőképsorok avagy: mi lenne, ha itt véget érne a film?

írta: Göbölyös N. László
Kezdőképsorok  avagy: mi lenne, ha itt véget érne a film?

 

1.

Utcai zenészek várnak rám Anyámék háza előtt a járdán: egy indián lantos, egy fekete bőgős és egy indiai szitáros. Nálam egy tekerőlant van. Mire megérkezem, a többiek már megadták a kezdő hangot,  és Bob Marley Redemption Songját (No Kwazulu) kezdjük el játszani. Járókelők nincsenek, sőt, autók sem parkolnak a környéken.

2.

Egy értelmiséginek látszó társaság gyülekezik egy téli napon egy kocsmában. Egyikük egy vékony nyári ruhába öltözött, mezítlábas, félig eszméletlen lányt hoz be az ölében. „Majdnem megfagyott szegényke” – mondja félig nevetve, ledobja az egyik székre és onnantól kezdve nem is törődik vele. A lány kinyitja a szemét, és a hozzá legközelebb álló férfi ölébe teszi jéghideg lábait, ő pedig óvatosan, finoman masszírozni kezdi. Tekintetük találkozik.

3.

Üzleti tárgyalásra küldenek ismeretlenek. Hogy mi a tárgyalás tárgya, nem tudom. Retró hangulatú tárgyalóterem, ahol nagydarab, expanzív emberek harsány kiáltásokkal ölelgetnek, de nem tudom igazából, minek örülnek és mit akarnak. Ezután egy bankettre vezet az út, ahol újabb hatalmas ováció fogad, olyannyira, hogy már menekülnöm kell onnan. Egy tengerparti sétányon futok végig, fut utánam néhány részeg hajléktalan, az egyik még belém is rúg, de tovább tudok futni. Visszarohanok a tárgyalóterembe, ahol ismét megjelennek ugyanazok a joviális alakok, de egyúttal, eddig láthatatlan ajtók mögül újabb figurák kerülnek elő, mindegyik egy-egy hatalmas injekciós tűvel, amit egymás után belém döfnek.

4.

Két idősödő újságíró, egykori kollégák, ma is jó barátok, egy nagy szabadtéri fesztiválon találkoznak, ahol az emberek nem egy tömegekben vannak, hanem egy egyre szélesedő (ahogy tetszik) spirálvonal mentén haladnak egy távoli zene ritmusára. A színpad nem látszik. A spirál vége egy nagy folyó feletti hídra vezet. A két kolléga arcokat keres és talál köztük, mindegyikről megmondja, ki volt hűséges, ki volt áruló, ki milyen kiváló cselekedetet, rémtettet vagy aljasságot követett el.

Szólj hozzá