2012. dec 03.

Tamási István: Roswell

írta: Göbölyös N. László
Tamási István:  Roswell

Az emberiséget mindig is lázba hozták a megmagyarázhatatlan dolgok. Dolgok melyekben nem vagyunk biztosak, nem tudjuk a kimenetelét és nem értjük őket teljesen.

Lehet szó vallásról, szellemekről vagy mítoszról, az ember mindig is kíváncsi volt a felette álló, vagy az általa annak vélt dolgokra. Dolgokra, melyektől felszökik az adrenalin és borzongással tölt el minket.

Máig a leghíresebb ilyen „dolgok” közé tartozik a roswelli ufó „észlelés„.

Állítólag 1947.július 2-án egy azonosítatlan repülő tárgy lezuhant az Új-mexikói Roswell külső részén. A hírek szerint július 8-án a RAAF (Roswell Army Air Field) az amerikai légi megfigyelés roswelli bázisa bejelentette, hogy egy azonositatlan repülő tárgyat és négy földönkívüli testet találtak a becsapódás helyén,ami elég érdekes nyilatkozat, ha a kormány engedélye nélkül történt. Ha azonban a kormány tudott róla,akkor a hír még érdekesebb, ugyan is a következő napon az Egyesült Államok légiereje cáfolva az előző nap nyilatkozatait, bejelentette, hogy nem ufóról van szó  hanem egy meteorológiai léggömbről. Azóta Roswell – az 51-es körzettel együtt (az elméletek szerint itt őrzik a földönkívüli testeket) – lett a földönkívüli összeesküvés-elméletek központja.

A történet,- ahogy az lenni szokott – talán fele ilyen érdekes sem lenne, ha a világ urának számító egyesült államok zavart gyerekként nem vallja be a történteket, majd ezek után, nem cáfolja meg hírtelen. A világ jogosan kapta fel, és tartja szó szerint azóta is égnek a fejét, ahol ugyanis titok van, ott biztosan történt valami érdekes.

Mi lehetett az, amiről egy ország legokosabb emberei – az akkori kormány, akik ez ügyben konzultáltak - úgy vélték, hogy mégis csak jobb ha elhallgatják.

Nos, bármi is történt, az elmélet biztos megvolt rá, hogy hogyan kezeljék.

Ami viszont tény maradt,az az, hogy Amerika megijedt aznap és ezáltal a frászt hozta az egész világra. De vajon mitől ijedt meg?

Az Oroszoktól?  A hivatalos magyarázat szerint ugyan is az úgynevezett „ufo” egy nagyméretű, különleges műszereket hordozó, nagy magasságba emelkedő ballon volt, feladata pedig az, hogy a szovjet nukleáris tevékenységre utaló jeleket keressen a sztratoszférában. A roswelli tiszteket pedig nem avatták be, ezért azonosították repülő csészealjként és gondolhatták földön kívüli járműnek a maradványokat.

De ha tényleg így volt, akkor miért tűnt a lezuhant csészealj és a négy megtalált lény meséje megnyugtatóbb alternatívának,  amit az amerikai polgároknak mondtak magyarázatként egy egész napig!?

A másik lehetséges magyarázat, hogy valóban ufo-t találtak aznap,majd ennek eltusolására ésszerűnek tűnt elősöpörni a szőnyeg alól a két dolog közül kisebb rossznak vélt Amerika vs. Oroszország állandó konkurencia harcát, amolyan kenyeret és cirkuszt a népnek elterelési akció gyanánt.

Az elmúlt 65 évben se szeri se száma a különböző magyarázatoknak, amit 1994-ben megint letagadott a kormány, - mondva – hogy a a jelenség időjárást kutató léggömbök összessége volt, majd 2007-ben megint csak saját maga alól kirúgva a széket, dokumentumokkal bizonyított FBI közleményt adtak ki, mely szerint az akkor fél évszázados ufo rejtély mégis igaz. Mindenesetre több mint érdekes, mennyire zavarba tudja hozni a téma a mai legnagyobb szuperhatalmat, pedig volt felkészülési  idejük az elmúlt 50 év alatt. Tény ugyanis, hogy bármelyik sztori is igaz, egyszer már hazudtak, így nyugodtan amúgy nyomás nélkül mondhattak volna bármit, vagy egész egyszerűen a hallgatás fegyverével élve hagyhatták volna elcsitulni az ügyet,ami véleményem szerint ennél a cikk-cakkban való futásnál mindenképp jobb lett volna.

Az üggyel kapcsolatban megszólaltak bizonyos érintettek is, olyan emberek, akik annak idején a helyi légierő szolgálatában álltak.

Walter Haut hadnagy volt az a sajtóért felelős tiszt, aki 1947-ben az "azonosítatlan repülő tárgyak" lezuhanásának észlelése nyomán az eredeti és a módosított sajtóanyagot egyaránt kiadta. Haut tavaly távozott az élők sorából, de eskü alatt tett vallomást hagyott maga után. Az iratban, melyet nemrégiben tettek közzé, a volt hadnagy leszögezi, hogy az időjárás-figyelő hőlégballon pusztán fedőtörténet volt, a valódi tárgyat a katonaság begyűjtötte és egy katonai hangárban helyezte el. Haut állítása szerint itt ő maga nemcsak a járművet, de a földönkívüli testeket is látta.

Egy helyi temetkezési vállalkozó, Glenn Dennis annak idején arról tett jelentést, hogy a baleset után a hatóságok kapcsolatba léptek vele, és "gyermekméretű koporsókat" rendeltek tőle. Amikor a helyszínre érkezett, egy nővér – aki később "eltűnt" – arról tájékoztatta, hogy ufók zuhantak le a területen és a kis humanoid élőlények tetemei is előkerültek a roncsok közül.

Az érintettek információi kicsit ugyan „bors magazin” hatás-vadász figyelemfelkeltésnek hathatnak - amik könnyen megkérdőjelezhetők - az azonban mindenképp elgondolkodtató, hogy a tudományos szakemberek, vagy különböző kormány által pénzelt szervezetek mindig úgy érzik, hogy reagálniuk kell rájuk.

Akármi is történt aznap, a világ még mindig epekedve vár egy kimerítő válaszra.

Bár könnyen lehet, hogy kimerítő magyarázat nélkül, vagy azzal együtt, már mindenki eldöntötte magában, hogy miben hisz.

 

Szólj hozzá