2013. jan 07.

Szemerey Eszter: „Késő este nem éri meg türelmetlenkedni.”

írta: Göbölyös N. László
Szemerey Eszter: „Késő este nem éri meg türelmetlenkedni.”

Egy volt McDonald’s dolgozó vallomása arról, miként verik át a céget az alkalmazottak

A világ legnagyobb gyorsétterem-lánca 1940 óta látja vendégül az embereket világszerte. A McDonald’s évről évre egyre nagyobb profitot termel a válság ellenére is. Olajozott gépezetként működik, legalábbis látszólag. Merthogy még a világ egyik legismertebb márkáját is ott lopják meg a dolgozói, ahol csak tudják…

- Legtöbbet az ételekkel lehet trükközni. – kezd bele történetébe a neve elhallgatását kérő fiatal lány, aki diákmunkásként fél évet dolgozott az egyik fővárosi McDonald’s éttermében. – Mindennapos jelenség volt, hogy barátoknak, ismerősöknek nagyobb adagokat vagy ingyen ételeket adtunk ki. Ez legkönnyebben akkor ment, amikor a műszakvezetők nem voltak bent. Bár azt is hozzá kell tennem, van olyan vezető, aki még ezért sem szól egy szót sem. A 21 éves lányt is hasonló eset miatt rúgták ki, pedig nem bukott le. Egyszerűen rákérdeztek, hogy ő adott-e már ingyen ételt valakinek, és ő bevallotta, hogy igen. Abban a pillanatban megváltak tőle.

Mióta léteznek munkahelyek, azóta létezik a munkahelyi lopás fogalma is. Nincs olyan cég a világon, melynek egyetlen dolgozója sem rövidítette még meg a költségvetést. Szinte lehetetlen kivédeni a hasonló eseteket, mert a főnök egyszerre csak egy helyen lehet jelen, nem tud többfelé osztódni. Léteznek közvetett megoldások, de ezek sem száz százalékosan hatásosak. A McDonald’s dolgozói szabályzatának értelmében a kasszánál dolgozók nem tarthatják meg a borravalót, az minden esetben a céget illeti. Ezt ellenőrizendő, a pultok felé biztonsági kamerákat telepítettek. – Az ember hamar kitanulja, mit lát a kamera szeme és mit nem. Csak ügyesen kell helyezkedni, és a bevétel átszámolásakor egy mozdulattal zsebre lehet tenni a borravalót. Persze sohasem többet, hiszen az azonnali lebukást jelentene.

A volt dolgozó szerint ezek nem túl nagy összegek, de „mentségükre szóljon”, hogy maga a fizetés sem az. Pláne, hogy a diákmunkások esetében szigorúan ügyelni kell a ledolgozott munkaórákra. Legalábbis papíron. A diákok délutános műszakban legfeljebb este nyolcig maradhatnak az étteremben, ha túllépik ezt az időpontot, az éjszakai műszak bérei vonatkoznak rájuk. – Szinte sosem végeztünk időben, leggyakrabban 9-10 óra között blokkoltunk ki. Ilyenkor viszont már nagyobb órabért kellett volna kapnunk, ezért a műszakvezetők általában visszamenőlegesen állították át a blokkolási időt még nyolc óra előttre. A túlóradíjat viszont nem fizették ki, mintha ott sem lettünk volna.

Az egész napos műszakok mellé az étterem biztosít ebédet a dolgozóinak. A volt diákmunkás szerint ez megnyerően hangzik, de a valóságban nem egy kiadós étkezést jelent. Az állami tulajdonú üzletekben egy menüt kapnak a dolgozók, a franchise-típusú éttermekben viszont pontrendszer alapon működött az étkeztetés. – Ez elsőre jól hangzott ugyan, de hamar szembesültünk vele, hogy az összegyűjtött pontok csak egy hamburgerre és egy kis üdítőre válthatók be. Ennyi energiával pedig nagyon nehéz végigdolgozni nyolc órát. – Az ebédszünet átlagosan 20 perc, ez azonban attól függ, éppen mennyi a vendég. Ha sokan állnak sorban a kasszáknál, a dolgozóknak tíz perc alatt kell lezavarniuk a saját ebédjüket. Az elveszett időt a munkások ott próbálják visszanyerni, ahol tudják. - A dohányzóknak óránként öt perc cigarettaszünet van engedélyezve, ezért sokan már az interjúnál azt állítják magukról, hogy dohányoznak, csak hogy kicsit több szünetet tarthassanak.

A McDonald’s rendszeresen tart olyan akciót, melyben egy nagy menü mellé ajándék poharat adnak a vásárlóknak. A volt dolgozó szerint az ilyen promóciós ajándékokkal élnek vissza leginkább az alkalmazottak. – Gyakorlatilag kartonostul hordják haza a poharakat, amiket aztán ismerősöknek adnak el. – Egy egyszerű számítással kiderül, hogy ha az ingyen megszerzett poharak jelképes összegekért cserélnek gazdát, az hosszú távon szép összeget jelent a „tolvajnak”. – A szemben lévő benzinkút dolgozói például kifejezetten érdeklődtek ezekért a poharakért, ezért még az sem érdekelte őket, hogy illegális forrásból jutnak hozzájuk. – Arra a kérdésre, hogy mi mindent tulajdonítanak el a dolgozók, a lány halvány mosollyal az arcán válaszol. – Mindent, ami csak mozdítható; a gyerekmenükhöz járó ajándéktárgyaktól kezdve egészen a fagylaltokra szórt csokireszelékig. Vannak, akik egyenesen sportot űznek abból, melyik nap milyen zsákmánnyal térhetnek haza.

A visszaélések nagyban függnek persze az aktuális műszakvezetőtől is. A névtelen forrás szerint van olyan üzlet, ahol, ha nem szimpatizál egy alkalmazottal a műszakvezető, direkt a legrosszabb posztra osztja be őt. – Köztudott, hogy az autós részleg rendelésfelvételén a legunalmasabb a munka, mert ott egyedül ül az ember, és néha-néha a pénztárgépet nyomkodja. Ha a műszakvezető ki akar tolni egy dolgozóval, az egész műszakra oda osztja be, így gyakorlatilag nem is találkozik emberekkel egész nap. – Műszakvezetők között is akadnak azonban barátságosabb figurák, akik néha még a kisebb „sikkasztásokban” is segítenek.

Munka szempontjából a legkellemesebb időszak egyértelműen az éjszakai műszak. Ilyenkor az étterem rész zárva tart, a dolgozóknak pedig annyi a feladatuk, hogy kitakarítsanak, és ha befut egy rendelés, akkor elkészítsék azt. A vezetők nem szívesen töltik az egész éjszakát a McDonald’s üzletében, ezért ha a késői órákban látogatjuk meg a gyorséttermet, jobb barátságosan viselkedni a dolgozókkal. – Az éjszakai műszakban nem érdemes türelmetlenkedni, mert a munkások ekkor gyakorlatilag felügyelet nélkül végzik a dolgukat. A nem szimpatikus vendégek ilyenkor nagyobb valószínűséggel kapnak olyan ételt, ami már több órája állt a konyhapulton. – Mivel késő éjszaka kizárólag az autós kiszolgálás működik, a vendég csak otthon szembesül a színvonalon aluli étellel, és ilyenkor nagyon csekély az esélye annak, hogy visszafordul reklamálni. Ezáltal a lebukás veszélye is a nullához közelít. – Olyan esettel is találkoztam már, aki nemes egyszerűséggel a székeken aludt hajnalban, mivel nem volt vendég. – teszi hozzá a volt dolgozó.

A mostoha munkakörülmények és a nem éppen kecsegtető anyagi juttatások mellett miért választják mégis ilyen sokan a gyorséttermet, mint diákmunka lehetőséget? A forrás szerint a válasz egyszerű. – Szinte semmilyen előképesítés nem szükséges hozzá. Elég, ha megvan a két kezed. – Márpedig akinek két keze van, az bizony lopni is tud. És a mellékelt ábra alapján nagy valószínűséggel fog is.

Szólj hozzá