2013. jan 11.

A börtön ablakában

írta: Göbölyös N. László
A börtön ablakában

A börtön ablakába sosem süt be a nap – énekeltük a századkörlet mosdójában. Az ezredfogdát csak kívülről láttam, miután az elöljáróság szerint engem lecsukni sem volt érdemes.

Most egy börtönben vagyok hangadó. Különös intézmény ez. Hatalmas udvara van, ahol mindenki civil ruhában, vagy valamilyen népviseletben jár, bár a négy sarkában ott vannak az őrtornyok, az udvaron mindenki azt csinál, amit akar. Például táncházat tart. Én tanítom be aznap a kólót, amit eddig csak filmen láttam, először Jancsónál a Fényes szelekben. De létezik egy alsó szint is, ahol a nehéz fiúkat tartják. Néha felhozzák őket a felszínre, szorosan egymáshoz láncolva, mint egykor a fekete rabszolgákat. De ők mind fehérek, kopaszok, félmeztelenek, kopott keki nadrágot és skinhead-bakancsot viselnek. Valamennyien iszonyúan kigyúrtak, és bár így összeláncolva nagyon nyomorultul festenek, mégis félelmetesek. Senki nem mer az arcukba nézni.

Már javában járjuk a kólót, amikor jönnek az őrök lélekszakadva: lázadás tört ki az alsó szinten, a rabok nem hallgatnak sem a szóra, sem az ütlegelésre. Kellene egy hiteles ember, aki lemegy hozzájuk tárgyalni. Rám mutatnak. Megrémülök, hiszen én olyan gyenge testalkatú vagyok, hogy ha meglátnak, elevenen felfalnak. Éppen ezért kellesz te – mondják – a meglepetés erejével fog hatni rájuk, hogy le mersz menni közéjük.

Nincs más választásom. A többiek mind megölelnek, ki erősítésként, ki búcsúzva. Elindulok egy folyosón, ahol egy sötét alak fojtogat egy nőt. Nem tudom honnan merítem az erőmet, hogy kitépjem az áldozatot gyilkosa karmai közül. Ekkor a homályból előlép a börtönigazgató, mellette titkára elegáns szmokingot tart. Nekem szánták, hogy ebben menjek egy titkos tárgyalásra egy keresztapához. Lázadásról szó sem volt, csak próbára akartak tenni. Még arany névjegy-tárcát is csinálnak nekem, amelyen „kulturális menedzserként” szerepelek egy soha nem létezett cég képviseletében. Felöltözöm, zsebre vágom a tárcát, és nem tudom eldönteni, ezzel a küldetéssel vagy a nehéz fiúkkal járok-e jobban?

Szólj hozzá