2013. ápr 08.

Útvesztő

írta: Göbölyös N. László
Útvesztő

Tanítványommal találkozom a Móricz Zsigmond körtéren. Még a nagy feltúrás előtti állapot, régi kocsmákkal, több körben érkező villamosokkal, buszokkal, a túloldalon butikokkal, ahol még indiai szívnivalót is lehetett kapni.

Lassan délután 2 óra lesz, akkorra beszéltük meg a találkozót, nem szeretem, ha valaki pontatlan, és egyre nagyobb lesz a tömeg, félek, hogy találjuk meg egymást. Egyszer csak feltűnik az  afro hajkoronás lány, kezében egy óriási vörös rózsa csokorral, ami inkább koszorúnak tűnik. „Előbb ezt ki kell vinnem a temetőbe, de utána rögtön visszajövök. Mindjárt jön a barátnőm” – mondja, és fel is tűnik egy kicsi, nagy kék szemű, szeplős lány, aki egyik kedvenc színésznőm, B.I. lányára emlékeztet, de úgy tesz, mintha ismerne engem és nagyon elképed, hogy a barátnője a tanítványom. Egy pillanatra leteszem a földre a hátizsákomat, amelyben üvegek és egy fontos kézirat van, közben a  két lány beszáll egy kocsiba és induláskor áthajtanak a szatyromon.

Már későn kapom fel, hallom az üvegek csörömpölését, kinyitom a zsákot, szerencsére csak az egyik üveg tört el, de annak tartalma ráfolyt a kéziratra. Meg sem beszéltük, hogy hol és mikor találkozunk újra. A tömeg közben egyre árad, valami nagy politikai megmozdulás készül, engem is sodornak magukkal. Valaki megragadja a kabátomat, de nem belém kötni akar, csak kirabolni.

Sikerül nagy nehézségek árán kivergődnöm a tömegből, leérek a folyópartra, ahol a HÉV megy, de a síneket elöntötte a víz. Találok egy ladikon, beleülök, kormányozni sem kell, visz magától mocsáron, belvízen át, amíg száraz területre nem sodródom.

Hazaérek, előveszem a kéziratot, kiteszem száradni egy fűtőtestre, beülök a fürdőkádba. Ahogy ott heverek, egyszer csak látom, hogy elkezd remegni az egész szoba. Kiabálnék, hogy földrengés van, nyílik az ajtó és egy fehér köpenyes, szemüveges, idegen férfi nyit rám.

Később. Visszabotorkálok a szobába, ahol a földrengésnek csupán annyi nyoma van, hogy a könyvek eldőltek a polcon, de le sem estek. Életem az asztalnál ül angyali nyugalmával és recepteket ír.

Szólj hozzá