2013. ápr 19.

Becser Anna: Martin Bryant, a magányos (?) tömeggyilkos

írta: Göbölyös N. László
Becser Anna: Martin Bryant, a magányos (?) tömeggyilkos

Hamarosan 17 éve annak, hogy egy bizonyos Martin Bryant nevű fiatalember Ausztráliában tömeggyilkosságot követett el. 1996. április 28-án ugyanis Port-Arthur városa, egy rémisztő horrorfilm-jelenetre hasonlított. Azonban meglepő módon az őrült gyilkosságból összeesküvés-elmélet született.

Az eljárás során ugyanis számos aggályos körülményre derült fény, de a bíróság a felmerült kételyek közül semmit sem vizsgált ki. A mészárlást egy bizonyos Martin Bryant követte el, aki egy átlagos szomszéd fiúnak tűnt a legtöbb ismerős állítása szerint. Kimagasló tehetsége semmihez sem volt. Ezt azért érdemes leszögezni, mert a fiatalember több száz méteres távolságból lőtt random áldozataira, s akiket szinte elsőre el is talált. Ehhez kiváló lövésznek kellett volna lennie, annak ellenére, hogy soha nem végzett el ilyen tanfolyamot, de még csak hobbiból sem vadászott. Martin Bryant egy turisták által közkedvelt pihenő parknál „29 célzott lövést adott le körülbelül 90 másodperc leforgása alatt; 19 személy fejlövés következtében vesztette életét, és további három fő is halálos sebet kapott. Tehát 29 leadott lövésből 22 talált, pedig a turisták mind mozgásban voltak, általános volt a káosz, a zűrzavar, emberek rohangáltak keresztül-kasul a sétányon, és tereptárgyak is takarták a célpontokat, tekintve a körülményeket, a fiatalember által végzett pusztítás hatékonysága teljességgel valószerűtlennek nevezhető.” Az ügy megítélését aggályossá tette továbbá, hogy Martin többször bevallotta, majd tagadta az elkövetést. A 28 éves fiú akár egy játékban az utcát járta fegyverével és célzott mindenkire, akit csak meglátott, felnőttet, gyermeket nem kímélve.

Mikor már a nyomában voltak a rendőrök, egy üres panzióhoz sétált és felfegyverkezve várta a kommandósokat. A kommandósok megérkezése után 18 órán át nézett velük farkasszemet, majd mikor megunta a várakozást, alkudozást, felgyújtotta a panziót és elmenekült. Bryant azonban véletlenül felgyújtotta a ruháját és a kommandósok így könnyedén észrevették az erdőben, s ártalmatlanná tették, bíróság elé állították, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az összeesküvés-elméletek azonban azt mondják, hogy, akárcsak a legtöbb összeesküvés-elmélet mögött a politikai hatalom állt a háttérben. Az 1996-os évben volt ugyanis a szabad fegyvertartási jog feletti döntés Ausztráliában, melyet az egyik politikai oldal támogatott, a másik ellenzett. Az eset után azonban megnőtt az ellenző párt népszerűsége, s ők nyertek a választásokon, így a szabad fegyverkezés joga is minimálisra korlátozódott.

Bár a történet köré komolyabb összeesküvés-elmélet nem fonódott, mint például a 9/11 vagy a holdraszállás köré, mégis a politikai háttér, mint bűnbak minden összeesküvés-elméletben megtalálható. 2011-ben azonban hasonló eset történt Norvégiában, amelyhez szintén köthetők kételyek, kétséges körülmények.

Talán Martin Bryant nem egyedül követte el a gyilkosságot, hanem katonai kommandósok segítették a vérengzésben? Ő csak egy bűnbak volt? Egy politikai eszköz, mellyel a közhangulatot befolyásolták? Megismételheti a történelem megint önmagát? Csak bízhatunk benne, hogy a kérdésekre a válasz „Nem”-mel kezdődik.

 

Szólj hozzá