2013. máj 05.

Becser Anna: A holdraszállás kételye

írta: Göbölyös N. László
Becser Anna: A holdraszállás kételye

Az összeesküvés-elméletekben a legtöbbször megtalálhatóak az amerikaiak mint bűnbakok. A legtöbb ilyen elmélet a John. F. Kennedy féle gyilkosság körül és a szeptember 11-ei terrortámadás körül van, ugyanakkor sok könyv és film egyéb amerikai történések köré is összeesküvést sző. Ilyen például a holdraszállás is.  Bár ez kevésbé felkapott teória, mégis sokan foglalkoznak vele. Sőt, „röviddel a holdra szállás után már elkezdtek terjedni a különböző összeesküvés-elméletek, miszerint a misszió sosem zajlott le, csak megrendezték, stúdiókörülmények közt szimulálták azt.”

 

Az emberek, akik akkor nézték a holdraszállás közvetítését, csodálattal beszéltek az eseményről, megható és mindenki által örökre bevésődött pillanat volt ez. De akkor mégis, miért születtek összeesküvés-elméletek az eseménnyel kapcsolatban?

 

Elsősorban a később közzétett képanyagok és az akkori űrtechnikai tudást kétségbevonó kérdések merültek fel. Az, hogy az akkori technológia – 1969. július 20-át írtak ekkor – nem volt még annyira fejlett, hogy egy ilyen „távoli” dolgot közvetíthessenek megszakítás, adáshiba nélkül. De még a rádión keresztüli kommunikáció a Földdel is igen tiszta volt, sőt a válaszok is a hangsebesség terjedésének idején belül estek.

 

A legtöbb szakember, mikor megvizsgálta a képeket, kivetnivalót talált szinte mindegyik képkockán. Úgy érezték, hogy csak egy kiválóan megrendezett esemény díszleteit látják, ami alkalmas az átlagember megtévesztésére, de a szakértőkére már nem. A szakértői vélemények legfontosabb érve a zászló, illetve annak meglibbenése volt. Tudniillik ugyanis, hogy a Holdon nincsen atmoszféra, így pedig a tárgyak nem viselkedhetnek úgy, mintha levegő, légmozgás venné őket körül.

 

E jelentősnek tűnő felvetések azonban válaszra, reakcióra nem késztették az űrközpontot. (Viszont később, tudósok légüres térben bebizonyították, hogy a mozgás lehetséges a súrlódás miatt.) Érdekessége még a történetnek, hogy a NASA jelentései szerint, amikor legutóbb a holdséta vágatlan verzióját, a holdkomp tervrajzait, valamint a hangfelvételt keresték, azokat nem találták meg. Ezek a dokumentumok vélhetően eltűntek, ez pedig jó táptalajt biztosít ahhoz, hogy az elméletek fennmaradjanak.

 

A „miértre” a legtöbben a „szovjetek” választ adják. A szovjetek ugyanis már nagyon közel voltak a Holdra lépéshez, de azt az amerikaiak nem engedhették meg, hogy mint világhatalom, másodikként érjenek a Holdra.

Valóban kérdéses az, hogy a holdraszállás akkor megtörtént-e, azonban a laikus ember számára a leírt elmélet nem ellenőrizhetőek. A kérdést akárcsak az összes összeesküvés-elmélet mindegyikében csak saját ismereteinkre támaszkodva, saját hiedelmeinkre, saját sztereotípiánkra „bízva” tudjuk megvitatni, otthon.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá