2013. júl 17.

Irodalmi park a Dolomitokban

írta: Göbölyös N. László
Irodalmi park a Dolomitokban

Cadoréban, Lavadero három csúcsával szemben van egy 1.676 hektáros természetes park, amelynek fái háromezer méter magasságig terjeszkednek. Ez a Somadida, amelyet 1463-ban ajándékozott a velencei Serenissimának Cadorina község azzal a kikötéssel, hogy csak az öregebb fákat lehet kivágni. A Velencei Köztársaság sokáig innen nyerte a hajók árbocainak fenyőfáit és a bükkfát az evezőknek.

Somadida volt a kedvenc kirándulóhelye Dino Buzzati olasz írónak, itt kapott ihletet annak a könyvnek a megírásához, amelyből Ermanno Olmi elkészítette Az öreg erdő titka című filmjét.

Sornadida irányított természetes park, ami azt jelenti, hogy nem használható fakitermelésre és tilos benne a vadászat. Az erdőt szarvasok, őzek, hermelinek, harkályok és más madarak népesítik be.

És a varázslatos hely most irodalmi parkká változik. Július 16- tól, az avatás napjától könyvek százai állnak majd ingyen a látogatók rendelkezésére. Esszék, útikönyvek, tudományos művek, regények, mesék, versek, amelyeknek csak egyetlen kritériumnak kell megfelelniük: az erdőről kell szólniuk. Az Erdőőrség Központi Hivatala a biosokféleségért, amely a kezdeményezést elindította, még arra is gondolt, hogy a nem látók is élvezhessék majd a legszebb részleteket. Alessandro Bottacci, a hivatal vezetője szerint “ az ősi erdő és a kultúra egyformán a múlt öröksége, amit át kell menteni a jövőbe. Őrizzük az erdő természetes ökorendszerét.  Évente több ezer a látogatók száma, de eddig mindnyájan felelősen viselkedtek.”

Ulrike Kindi germanista, az avató díszvendége úgy gondolja, hogy az erdő “ a tudatalatti nagy szimbóluma, része az ember pszichikai és onirikus örökségének, nem véletlen, hogy Dante is egy erdőben kezdi el utazását.”

Somadidában már a húszas években elkezdték gyűjteni az erdőhöz fűződő legendákat. Így maradt meg az emlékezetben Donna Dindia, a bíbor kastély nagyhatalmú úrnője, vagy Tanna, a Crodaresek szívtelen királynője. Ő volt az egyetlen alattvalói közül, akinek érzelmei voltak, ezért otthagyta népét ás az emberek közé ment. Csalódott, visszatért országába és az ő szíve is jéggé fagyott.

A leendő könyvtár, amelyet egy pásztorkunyhóban rendeznek be, szívesen fogad könyvadományokat, amelyet kér az Erdőőrség Központi Hivatalához címezni.

 

 

Szólj hozzá