2013. júl 20.

A csók gyógyító hatása

írta: Göbölyös N. László
A csók gyógyító hatása

 Enyhíti a migrént, karban tartja a koleszterin szintet, és szebbé teszi a bőrt. Nem új gyógyszerről van szó, hanem a csók szenzációs hatásairól. A legromantikusabb szerelmi aktusnak, amelyet minden időben és minden művészeti ágban ünnepeltek, világnapot szenteltek neki (július 6), és megemlékezhetünk a csók gyógyító képességéiről is.

 

A migrén és a depresszió. – A csók dopamint és endorfint szabadít fel, amely csökkenti a fájdalom érzetet, ami által a fejfájás is elviselhetőbb.

 

Anti- stressz. Minthogy csökkenti a kortizon szintjét, a csók egyúttal erős anti-stressz is. A mechanizmust erősíti az a körülmény, hogy az ajkak kontaktusa stimulálja az oxitocint, egy hormont, amely csökkenti a stresszt. Ezt egy tanulmány mutatta ki, amely néhány csókolózó diákpárnál mérte az oxicitin és a kortizon szintjét Mind a férfiaknál, mind a nőknél regisztrálták a kortizon csökkenését, ami a kikapcsolódás egyértelmű jelzése, és ez nagyobb mértékű volt, mint ami kimutatható volt, amikor csókolózás helyett fogták egymás kezét.” A kortizon csökkenése azonban, ami az anti-stresszre hat, csak a gyakori és intenzív csókolózásra vonatkozik” – mondja az endokrinológus. „Egy egyszeri csók, még ha lélegzetelállító is, a kortizon megnövekedését váltja ki, ami az intenzív érzelmek tipikusan pozitív stressz hatását fejezi ki.”

 

Rák és öregedés ellen. A csók ezen kívül hatásos lehet, rák- és öregedés elleni gyógymódként, mivel csökkenti a szervezet entrópiáját. De ennek a hatásnak az eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a kölcsönösen erős érzelem.

 

Immunrendszer védelem. A csókkal megcserélődnek az anti-testek, és az Osaka-i japán kutatók tanulmánya szerint ez erősíti az immunrendszert.. „ A gyakorlatban néhány specifikus idegtovábbító létrejötte serkenti az immunrendszert” állítja Giuseppe Genovesi, a római La Sapienza egyetem professzora.

 

Koleszterin. A csók továbbá segít ellenőrzés alatt tartani a koleszterint is. „ A gyakori csókolózás, hatást gyakorol az anyagcserére, és ez váltja ki a koleszterin csökkenését. – mondja a szakértő hozzátéve, hogy a koleszterin olyan építőtégla, amellyel a szervezet termeli a kortizont.  „Ily módon a kevesebb stressz kevesebb kortizont igényel és a májnak kevesebb koleszterint, kell termelnie..”

 

Fogak, kalória, bőr.  A csók kevésbé romantikus előnyeit az amerikai Academy  General Dentistry nonprofit szervezet mutatja ki, amely szerint a nyál termelődésének növekedése, amelyet a csók vált ki, elősegíti a fogszuvasodásért felelős ételmaradékok és a baktériumok eltávolítását..

 

De a szenvedélyes csókolózás hozzájárulhat az energia fogyasztásához is, mivel egyes becslések szerint, minden egyes csók legalább 12 kalóriát éget el. Másrészt előnyös lehet az arc szépsége szempontjából, mivel minden csók 29 arcizmot mozgat meg, frissebbé és világosabbá teszi a bőrt, míg a hormonális vihar fellazíthatja az arcot.

 

Szólj hozzá