2013. sze 23.

Milyenek lesznek a jövőben az emberek?

írta: Göbölyös N. László
Milyenek lesznek a jövőben az emberek?

Nehéz előrelátni, bár a sci-fi már kidolgozott néhány verziót és még a tudomány is megkockáztatott egy-két feltételezést. Nemrég a New Scientist kommentált tanulmányokat az evolúcióról több, mint 150 évvel Darwin A fajok eredete című művének megjelenése után.

A Corriere della Sera Maurizio Casiraghit, az Evolucionista Biológia Olasz Társaságának elnökét kérdezte meg ebben a témában.

„Darwin utódokról beszélt, nem fejlődésről, mert ebben a fogalomban világosan benne van az az elképzelés, hogy az emberi faj a tökéletesedés felé halad, holott aki a természetes kiválasztódásban fennmarad, nem biztos, hogy jobb, hanem az, aki könnyebben alkalmazkodik. Az evolúció nem innováció, hanem inkább a boldogulás művészete.” - fejtette ki a tudós.

Nem remélhetjük, hogy a holnap embere szuperember lesz, de valószínűleg magasabb, tekintve, hogy a nyugatiak magassága néhány évszázad alatt 10 centiméterrel nőtt.

„De ez nem feltétlenül folytatódik, mert vele együtt nincs genetikai változás és evolúcióról csak ebben az esetben lehetne beszélni - véli Antonio Torronia paviai egyetem genetika professzora. - A magasság leginkább a megváltozott környezet gyümölcse: oltások, jobb egészségügyi ellátás, gazdagabb étkezés... ‚de a gének nem változnak” Nehéz megjósolni-  írja a lap - hogy kövérebbek leszünk-e, vannak erre jelek, az International Journal of Obesityben megjelent cikk szerint a mai gyerekeknek a 30 évvel ezelőttiekhez viszonyitva 23 %-al több a zsírtömegük.

Más elméletek szerint betegebbek leszünk, mert immunrendszerünk  „ellustul” az oltások és az antibiotikumok miatt. Néhány dolog azonban valóban változik bennünk. Ma a gyerekek 90%-a szorulna fogszabályozóra, mert az állkapocs izmai és csontjai gyengébbek lettek. A fogak kisebbednek és eltűnőben vannak. A leghátsó őrlőfogak, például, a mai étrend mellett szükségtelenekké válnak. Szőrzetünk is eltűnik: ma még a test hőszabályozásában segítenek és elveszítjük izomzatunk nagy részét is, mivel egyre kisebb fizikai erőfeszítésre kényszerülünk. Vannak, akik feltételezik, hogy lábunk némely ujja is feleslegessé válik, mert nem kell fára másznunk, a kisujjunk elvesztése azonban negatívan érintene bennünket, az egyensúlyérzékünk bánná.

„Az evolúció nem jósolható meg, feltételezni lehet csak tendenciákat a múltban történtek alapján. - magyarázza Casiraghi - Ezenkívül, az ember alig 200 ezer éves,  ami kb. 8 ezer generációt jelent. Genománk ez idő alatt nem nagyon változott, csak 2 %-a különbözik a csimpánzokétól. Mégis különbözünk tőlük, mert a gének más kontextusban másképpen viselkednek. Ezért nehéz megérteni, hogy egy gén változása hogyan befolyásolja az egész szervezet működését!”

A tudósok mindezek után arra a következtetésre jutnak, hogy nem érdemes fantáziálni, nyugodt evolúcióra számíthatunk és valószínűleg még sokáig megmarad a kinézetünk.

Szólj hozzá