2013. sze 28.

Memóriaerősítő rozmaring

írta: Göbölyös N. László
Memóriaerősítő rozmaring

Egy olyan egyszerű aromatikus növény, mint a rozmaring, sok étel ízesítője, különböző jótékony hatást fejt ki mentális és memória szinten. Ezt alátámasztja az aromaterápia, a technika, amely a növények aromáit általában olaj formájában használja fel. Még Shakepeare is utal rá a Hamletben és amit már réges-régen is állítottak,  azt megerősíti egy újabb kutatás, amelynek eredményeit a British Psychological Society éves konferenciáján ismertettek április közepén.

A Nothumbria egyetem kutatói dr. Mark Moss vezetésével bizonyítani tudták, amit Moss már korábban is felfedezett, hogy a rozmaring hosszú távon képes akár 15 %-al is javítani az emlékezetet. A kutatók 66 emberen végeztek kísérleteket: véletlenszerűen kettéosztották a csoportot és két különböző szobában végeztettek el velük teszteket. Az egyik szobában rozmaringillat terjengett, a másik mentes volt minden illattól. A tesztek között szerepelt elrejtett tárgyak megtalálása, emlékezés olyan tárgyakra, amelyek csak nagyon rövid ideig voltak láthatók. De a kutatók elsősorban a perspektivikus memóriára koncentráltak, ami azt a képességet jelenti, hogy az ember miként tud emlékezni olyan dolgokra, eseményekre, amelyek csak később következnek be és emlékezni kell adott időben a végrehajtásukra. Például, emlékezni egy névnapi lap elküldésére, egy adott orvosság meghatározott időben való beszedésére.

Az eredmény az volt, hogy rozmaringgal beillatosított szoba kísérleti alanyai sokkal jobb eredményt értek el.

A csapat szerint ezeket az eredményeket hasznosan lehetne alkalmazni olyan embereknél, akiknek memóriadeficitjük van, mivel a kisebb emlékezetproblémák is frusztrálók és néha veszélyesek lehetnek.

Szólj hozzá