2013. okt 24.

Csökkenő megélhetésünk

írta: Göbölyös N. László
Csökkenő megélhetésünk

Csökken a rezsink. De úgy ám, hogy a fal adja a másikat. Ebben a hónapban például több mint 700 forinttal lett kevesebb a fűtésszámlám annál, ami lett volna, ha nincs rezsicsökkentés.

Mert rezsibe a magas körök szerint leginkább a közüzemi díjak számítanak bele. Elvégre ezt is értjük alatta. Mindezt azonban úgy adják elő, hogy rezsicsökkentés = könnyebb megélhetés. És ettől már jobban is élünk.

Vagy nem.

Például a közeli szupermarketben az olcsó (budget) tej ára az elmúlt hónapban 20 forinttal drágult. Az olcsó (budget) trappista sajté 10 forinttal. Az olcsó (budget) mozzarelláé szintén 20 forinttal. Az olcsó (budget) száraztésztáé ugyancsak 20 forinttal. Az olcsó (budget) 750 grammos teljes kiőrlésű müzli 70 forinttal. A magyar camembert 35 forinttal drágították meg. Amúgy az olcsó (budget) termékek – a joghurttól a papírzsebkendőig – hihetetlen sebességgel elfogynak minden nap, és az üzlet nem siet fejveszetten pótolni a hiányt.

Rátettek minimum egy húszast a különböző olajos halakra, még a legpóriasabbakra is. A 10 dkg-s pisztácia (fene a gusztusomat, de focimeccs közben ezt szeretem rágcsálni) 80 forinttal. A 100%-osnak mondott gyümölcslé is legalább egy ötvenessel kerül többe a nyárhoz képest. Egy 10 dkg-ás normál étcsokoládét néhány hónapja még 160 forintért vehettem. Ma 200 alatt nem is látok. Étolajat jóformán csak akcióban lehet kapni 500 forint alatt. A szénsavmentes, másfél literes ásványvíz ára hirtelen 85 ft-ról 115-re emelkedett.

A dohányáruról nem beszélhetek személyes tapasztalatból, de megbízható forrás mesélte, hogy a minap az egyik „hivatalos helyen” ugyanannak a cigarettának az ára néhány óra alatt emelkedett 50 forinttal.

Oké, a pisztáciát és a 100%-osnak mondott gyümölcslevet is lehet mellőzni. A csokoládé hizlal. Sőt, le lehet mondani a müzliről, a mociról, a trappistáról, mi több, akár a tejről és az olajról is. Élhetünk levegőből is, elvégre a pránaevést már feltalálták. Csak még egy kicsit fejlődnünk kell spirituálisan, és akkor már nem lesznek hamis hangok az össznépi mantrában, mely szerint Magyarország jobban teljesít.

Amúgy a legmagyarabban adócsaló üzletlánc, amelynek körei az elkerülhetetlen jövőről vigyorognak óriásplakátokon, környékbeli áruháza mellett működő nemzeti vizelde is a múlt héten emelte fel használati díját 100-ról 150 forintra. Kérdésemre, hogy mi lesz így a rezsicsökkenéssel, a hölgy elnevette magát, majd felvilágosított, hogy négy éve nem emeltek árat. Tehát az előző árat még a bűnös bankárkormány állapította meg, a vérszipolyos multiknak kiszolgáltatva a sürgős szükségben szenvedőket. Mennyivel jobb most megkönnyebbülni, tudván, hogy nulla az adósságunk az IMF-szel szemben. Az adóhivatallal és a többi befizetendővel pedig majd csak megbirkózunk valahogy. A nyomor is mer nagyot álmodni.

 

Szólj hozzá