2013. dec 13.

Ünnepek előtt

írta: Göbölyös N. László
Ünnepek előtt

Egy kutya szirénahangon vonyít a Margit-hídon.  Vagy a mentő vette át vijjogása helyett a panaszos kutyahangot?

Szükségünk van-e Istenre? Megbízhatunk-e a médiában? Ingyenes bibliakiadványokat kínálnak jól öltözött hölgyek és urak a Nyugati-aluljáróban. És Krisztus koporsójánál báremelésért lázong a kufárok szakszervezete.

„Bemész a városba telefon nélkül?” – szörnyed el a karácsonyi vásár kellős közepén Életem. Gyorsan emlékeztetem, hogy a nyáron két óra hosszat voltunk a pisai strandon úgy, hogy nemhogy telefon, de pénz, sőt, útlevél sem volt nálunk, mert barátaink kocsijában hagytunk mindent. Igaz, tudtuk, hogy visszajönnek értünk, de ha nem jöttek volna valami oknál fogva, akkor sem estünk volna kétségbe. Most pedig Budapesten vagyok, egy rövid utat teszek meg a belváros és Óbuda között. És ha pont e két óra alatt keres valaki? Ha fontos, megtalál később is. Ha nem, akkor nem vesztettem semmit. Egészségfelmérések és egyéb akciók amúgy sem érdekelnek. Még ma sem hiszek a 24 órás elérhetőségi készenlétben.

Az Árpád-híd budai hídfői csomópontjánál rendszeresen áll egy légszennyezés-mérő kocsi. Kivéve a csúcsforgalomban, amikor a levegő szilárd halmazállapotúvá válik.

Bejglihalmazok a nagyáruházban, előre csomagolva.

Szépen felújították a belvárosi templomot. Templomszépítésre mindig jut pénz.

A neozöldingesek lapját dobták be nagy kötegben a lépcsőházunkba. A piacra menet felmarkolom az egészet és kidobom a lépcsőtől jobbra, még egy kicsit bele is törlöm a lábamat. Mire hazatérek, ismét ott van a lépcsőház újságos fakkjában. Újra felmarkolom, és most a lépcsőtől balra hajítom ki.

A padlizsánnak 1500 forint le kilója a piacon. Az árus szerint a nyugati tőzsdéken verték fel az árát.

Egy héttel karácsony előtt a távfűtő művek egész napos karbantartást tart. Nem lesz sem meleg víz, sem fűtés. A társasház gondnoka a lakóktól értesül arról, hogy a szolgáltató kiplakatírozta a munkálatokat a kapualjakba.

A Jeremiás-külsejű csöves valamennyiünket túl fog élni. Évekig még télvíz idején is mezítláb járt, néhány éve már van tornacipője, de továbbra is rövidnadrágot visel. A kitiltó rendelet nem vonatkozik az orvosi rendelőre, ott hajtja álomra a fejét. Senki nem háborgatja. Mellette szórólap-halom, feltehetően abból él. Még arra is marad energiája, hogy megfejtse egy reklámújság rejtvényét.

 

 

Szólj hozzá