2014. jan 12.

Akcióban az akció

írta: Göbölyös N. László
Akcióban az akció

Vödrös narancsakciót hirdetett a közeli nagyáruház – volt már ilyen, van is két hasznos vödrünk belőle. Manapság azonban már gyanakszom, ha valamit olcsón akarnak adni. Ezért méricskélni kezdtem.

Az akció szövege szerint egy vödör narancs, amelybe kb. 5 kg narancs fér, 899 forint. Azaz egy kiló narancs 180 Ft. A minap még 185-ért adták a finom görög gyümölcsöt, most is vehetek külön – 210-ért. No nézzük azt a vödröt: teleteszem, hogy jobban se lehet, a vevők rendelkezésére álló mérlegen – vödröstől – 3,5 kg az egész. Vagyis akkor 3,5 kg narancsért (plusz az ajándék vödörért) 256 forintot fizetnék kilónként. Na jó, ne hülyítsük egymást, gondolom, és maradok a külön zacskóknál. Lemérek egyet – 2, 2 kg – lemérek még egyet – 2,0 kg – azaz 4,2 kg. Az összesen 882 forint, tehát így 700 grammal több narancsot kapok, mint vödröstől, és még marad 17/18 forintom. És különben sincsen szükségünk egy harmadik vödörre.

Megyek a pénztárhoz, ahol a hölgy szintén leméri a két narancsos zacskót. Nála összesen 5 és fél kiló jött ki. Azaz fizetek a narancsért 1092 forintot. Persze jól tudom, nincs két egyforma mérleg: például a házi mérlegen mindig legalább egy kilóval nehezebbek vagyunk, mint a közeli wellness-ben (még úszás és gőzölés előtt!). Úgy látszik, a gyümölcsös pult és a pénztár közötti mérési viszonyok között is legalább egy kiló a különbség. Mi lett volna, ha a vödrös narancsot 5 kilónak mérik a valóságos 3,5 helyett? Igaz, kevesebbet fizettem volna, de kevesebb lett volna a narancsom is.

Vagyis most akkor jól jártam vagy rosszul? Feladom.

Szólj hozzá