2014. jan 30.

A Pechvogel

írta: Göbölyös N. László
A Pechvogel

A Férfi aligha állíthatta magáról, hogy szerencsehozó. Magánéletében is gyakran csak bajt hozott a nőkre, dolgozóként pedig amelyik céggel kapcsolatba került, az előbb-utóbb csődbe jutott. Lehetett az újság, könyvkiadó, rádió vagy egyéb üzleti vállalkozás, mérget lehetett venni rá, hogy ahol ő megjelenik, ott kő kövön nem marad.

Pedig soha nem akart semmi rosszat, nem bántott senkit, nem fúrt senkit, nem végzett ipari kémkedést. És többnyire mindig ő is rosszul jött ki ezekből a kudarcokból. De aztán újra kezdte, és a potenciális áldozatok már előre retteghettek, hogy mikor környékezi meg őket.

A Férfi éppen munkanélküli volt, amikor meghallgatást hirdettek egy tv-sorozatnál. Doku-reality, valós témákkal, valós helyzetekkel. Ő csupán a széria egyetlen részében kapott egy kicsiny, bár abban a részben elég fontos szerepet. Elégedettek voltak a szereplésével, bár abszolút amatőr volt, titokban reménykedett is, hogy még hívni fogják. Közölték vele, hogy egy hónap múlva indul a sorozat az egyik legnagyobb kereskedelmi csatornán.

Aztán a sorozat csak nem akart elindulni. Tulajdonosváltás volt, és ilyenkor minden csúszik – gondolta. Három hónap múlva aztán egyszer csak elindult a széria, mint derült égből a villámcsapás. Még a tv-újságban sem szerepelt, sem azon a héten, sem a következőn. Pedig a második hét elején már vetítették azt az epizódot, amiben ő szerepelt. Kapott is néhány gratulációt és ő is úgy érezte, nem volt rossz. És ő maga is nézni kezdte a sorozatot, ha nem is minden részt, és egész jónak találta. Jobbnak, mint azokat, amikkel évek óta etetik a szerencsétlen nézőket.

Aztán a negyedik héten egyszer csak eltűnt az idősávból a sorozat. Az addigi heti hat adás helyett már csak egyetlen egy maradt, a hét végén, amikor amúgy is összeszedi magát az összes csatorna, hogy valami nézhetőt kínáljon. Helyette jött egy újabb penetráns valóságshow. Talán túlságosan reális volt? Talán túl sokan ismertek rá magukra, vagy a szituációkra? Lehet, hogy úgy gondolták a tulajok, hogy nem kell itt felizgatni a kedélyeket, nem kell gondolkodásra késztetni az embereket, néhány hónappal egy országos, a következő éveket meghatározó esemény előtt? Vagy csak az ellenőrizhetetlen nézettségre hivatkoznak majd?

És a Férfi gondolkodni kezdett.

A minap kapott egy levelet az egyedül üdvözítő párttól, hogy szüksége van rá, így, az országos, a következő éveket meghatározó esemény előtt. Lehet, hogy igent mond nekik.

Szólj hozzá