2014. már 13.

Kampányván 3.

írta: Göbölyös N. László
Kampányván 3.

Néhány hónapja az aluljáró délről az első kocsmájának kirakatában „székely zászló”, és a „magyar nemzeti arcvonal” plakátja díszelgett. Aztán ezek az ereklyék eltűntek. A napokban feltűnt egy szocdem képviselőjelölt arcképe. Mit is mondott Marx a létről és a tudatról?

Szép barna szeme van a zöld jövőnek. Nem keverendő a szebb jövővel, amely ujjal mutat ránk, mint Uncle Sam. „Kellesz a hazának!” – mondja a főnök, idegen tollakkal ékesítve, miközben megszabadítaná az országot az idegenszívűektől.

Három idősödő narancsos hölgy lézeng a nagyáruház előtt, alkonyatkor. Szólongatják az arra járókat, van, aki szabadkozik, hogy nem ér rá, mások úgy tesznek, mintha nem is hallanák. Engem is megszólítanak. Pechjük van, mert épp egy órája hallottam, hogy a Viktornak bértapsolókat toboroznak 800 forintos órabérért a Múzeum-kertbe. Javaslom nekik, hogy inkább ebbe a munkába segítsenek be. Az egyikük, villogó szemű fúria, valósággal rám ront, mint ahogy a ballibsik a nemzetre szoktak.

-         Viktor nem toboroz senkit! Ő ilyesmire nem ér rá!

-         Nem is azt mondtam – felelek, még szelíden.

-         Viktor nem toboroz senkit! A munkatársai toboroznak! – visít a nőnek látszó egyén.

-         Na, ugye. Mégiscsak toboroznak. Pedig állítólag nagyon népszerű. Akkor miért kellenek bértapsolók? Nem szégyellik magukat? – kezdek én is kicsit izgalomba jönni a vitától.

-         Miért szégyellnénk? Tisztelni kell őseinket, ez az egész nemzet ünnepe! A márciusi ifjak valamennyiük hősei! – visít tovább beszélgetőpartnerem.

-         Hát éppen ez az! – mondom, erősen türtőztetve magamat – Akkor miért nyúlják le a nemzeti ünnepet?

-         Ez az egész nemzet ünnepe, nemcsak a miénk. És különben is, mielőtt kormányra kerültünk, évekig nem lehetett megünnepelni Magyarországon március 15-ét! – sikoltja már szinte fuldokolva a nő.

Most megint tanultam valamit. Érdekes, pedig az elmúlt négy évet megelőző időszakban is több március 15-i rendezvényen vettem részt. Most kell megtudnom, hogy nem is voltam ott. Lehet, hogy nem is létezem?

Szólj hozzá