2014. már 22.

Emlékek Szent Ilona szigetéről

írta: Göbölyös N. László
Emlékek Szent Ilona szigetéről

Napóleon valóban aranyat ér. Kincsek rejtőznek azok utódainál, akik vele voltak az utolsó napjain. Látván, hogy mekkora összegekért kelnek el a legcsekélyebb emlékek, az örökösök felnyitják a “ kincses” ládáikat.

Néhány héttel ezelőtt egy fontainebleau-i árverési cég jutott hozzá a császár néhány személyes holmijához, amelyeket hűséges inasa szedett össze gazdája halála után a Szent Ilona szigetén. Achille Thomas Archambault-t Napoleon 1807 körül alkalmazta lovásznak. Majd, miután vele ment a száműzetésbe, inassá és kocsissá lépett elő. .A britek tanúsága szerint Archambault volt az egyetlen ember, aki megsiratta Napóleont és ő fogta a fejét, amikor a halotti maszk nyomatát készítették róla. Hűséges volt, és ezt Napóleon értékelte is, végrendeletében 50 ezer frankot hagyott rá.

Az árverésre kerülő tárgyak között a legértékesebb darab egy N. monogramos, finom batiszt-ing, amelyen a szakértők szerint vannak kisebb stoppolások, helyenként kivörösödött az anyag és izzadtságnyomok is látszanak a nyak körül, ami emeli becsét a gyűjtők előtt. 30-40 ezer eurót remélnek belőle. Az inghez tartozik egy cédula a hűséges inas kézírásával. A szöveg: Ez volt, valószínűleg az az ing, amelyet Napóleon viselt, amikor kimondta utolsó szavait: „Franciaország! Fiam! Hadsereg!”

Egyéb relikviák: az utolsó ing kézelői, 8-10 ezer euró, kis batiszt csíkok, valószínűleg egy ingből vágták ki, amelyeket az izzadtság letörlésére használtak. Napóleon élete utolsó heteiben állandóan lázas volt, izzadt, hallucinált, félrebeszélt. A csíkok 16 cm-esek és becsült értékük 3-5 ezer euró. Szerepel még két zsebkendő, egy papírvágó és egy elefántcsont fogantyús sétapálca is a kínálatban.

Szólj hozzá