2014. ápr 12.

Kötelességek

írta: Göbölyös N. László
Kötelességek

Szakadt fiatal nő veri  sivalkodva a villamosvezető fülkéjét: „Azonnal hívjon rendőrt, engem felpofoztak, megvertek!” – ismételgeti kitartóan.  Külsérelem nem látszik rajta. Többen összesúgnak: a nő egy cigány csajjal szólalkozott össze. „Magának kötelessége rendőrt hívni! Ebben az országban bárkit meg lehet verni?” – sikoltozza egyre hevesebben, már rugdossa is a vezetőfülke ajtaját. A villamosvezető még az ajtaját sem nyitja ki, ellenben a nő minden tiltakozása ellenére a megállóban kinyitja a leszálló ajtókat. „Micsoda? Hagyja leszállni? Azonnal rendőrt akarok!” – követeli már üvöltve a nő. Néhányan ránéznek, de sem csitítására, sem pedig megfékezésére nem tesznek kísérletet.

A villamosvezető kivár, nem indítja a szerelvényt, amíg a nő tombol. Végül a sértett belefárad az ordításba és csendben leszáll. Részvétpillantásokat sem kap.  Az utasok csak eztán néznek körül, hogy ki lehetett a támadó.

Elindul a villamos, ezzel egy időben két ellenőr kezdi teljesíteni kötelességét. Megállnak egy hajléktalan előtt. „Elmúlt már 65 éves?” – kérdezi az egyik. A kortalanná rongyolódott ember némán bólint.

Hozzá sem hívnak rendőrt.

 

Szólj hozzá