2014. okt 28.

Naplóval a kezemben a vonaton

írta: Göbölyös N. László
Naplóval a kezemben a vonaton

„Hogyan gyógyíthatnánk meg az emberiséget másképpen, minthogy felmutatjuk előtte a világ minden romlottságát; hogyan tisztíthatnánk meg másképp a világot, mint hogy megértessük vele, micsoda aljasságokra képes?”

„Biztos vagyok benne, hogy az emberek nem látnák szívesen Krisztust a Földön, hiszen visszaadná az embereknek a szabad gondolkodásra való jogát, ezt pedig nehezen viselik.”

„Olyan rövid és drága az emberi élet! Magam körül pedig nem látok mást, mint hogy egyre-másra bűnös módra és teljesen értelmetlenül pazaroljuk az emberi életet.”

„Mintha bizony kétféle halál létezne: az egyiket az Örökkévaló méri ránk, ezt nevezem természetes halálnak, a másik pedig az emberek bűne. Csakis az első létezhetnek. Ember ember életét nem veheti el, nincs hozzá joga.

A Halál záporozik le a Földre. Azt mondják, a háborúban elesettek hősök. Ugyan miféle célért haltak meg?”

„Rettenetesen elkeserítő felfedeznem, hogy az én lázadó magatartásom tulajdonképpen kivétel. Hátborzongató, hogy ebben az iszonyatban olyan kevés a kézzel fogható ember. Ez azért van így, mert a rendszer olyannyira jól kiépített, hogy a felelősök nyugodtan rejtőzhetnek. Nagy kár, hogy így van, mert különben sokkal kiterjedtebb lázadások törnének ki.”

„Nem tudjuk, nem értjük a dolgokat, és még ha tudjuk is, egy ajtó mindig zárva marad a lelkünk mélyén, amely, ha kinyílna, végre valóban felfognánk, amit idáig nem tudtunk.”

„Életünk annyira kimerítő, az emberi élet pedig olyan keveset ér, hogy automatikusan arra gondol az ember, vajon vár-e ránk valami az élet után. Persze semmilyen doktrína vagy dogma nem kényszeríthetne arra, hogy feltétel nélkül higgyek a túlvilági életben, de ami a Földön mostanában történik, hozzásegít, hogy kételkedni kezdjek az eddigi meggyőződésemben.”

„Minden összeesküdött ellenem, hogy bebizonyítsa: az erőszak az igazi, valóságos és kézzel fogható hatalom. Mindennek ellenére a lelkem még tagadja és elutasítja a rideg tényeket. Vajon melyik zugából eredet ez a kiirthatatlan hit?
(Részletek Hélène Berr naplójából, akit Auschwitz-ba deportáltak 1944 februárjában, majd 1945 májusában Bergen-Belsenben halt meg, 24 évesen).

 

 

Szólj hozzá