2014. nov 10.

A történelem első dizájn tárgya

írta: Göbölyös N. László
A történelem első dizájn tárgya

Biface_de_St_Acheul_MHNTManapság autó, épület, fegyver, ruhák, minden a dizájn terméke. Lehet azonban, hogy mindnek a közös őse az acheuli fejsze volt. - írja az L43.

Ez a szerszám nem hasonlított mai változatára, nem volt nyele és nem fémből készült. Inkább úgy lehetne leírni, mint kihegyezett kődarabot. Az acheuli jelzőt azért kapta, mert a franciaországi Saint-Acheulben találták belőlük az első példányokat. Az első emberi lények úgy készítették, hogy nagy kövekkel leszakítottak kisebb szikladarabokat és ezeket még kisebbekkel vagy csontokkal formára csiszoltak. Ehhez erőre, ügyességre és időre volt szükség. Becslések szerint 15 perctől sok órára.

Az acheuli fejszék voltak az első termékei a dizájn folyamatnak, de nem ezek voltak az első eszközök. Az elsők gyakorlatilag egyszerű kődarabok voltak, amelyeket úgy törtek le, hogy éles szélük legyen, ősünk, a Homo habilis úgy találta vagy választotta ki ezeket. Amikor azonban a történelem előtti ember megértette, hogy maga is formálhat hasznosíthatóbb eszközöket, a céljának megfelelően élezve a kődarabokat, megszületett az első eszköz, amelyet előre elhatározott céllal készített. Igaz, annak ellenére, hogy sokat találtak belőlük, a tudomány előtt még ismeretlen, hogy mire használta.

Erről csak különböző feltételezések vannak. Az egyik szerint több mindenre, amolyan “svájci kés” volt a hús feldaraboláséra, a dió felnyitására. A megtalált fej szék kopásai erről tanúskodnak. Egyes esetekben az egész felülete éles volt, ez azt jelenti, hogy kézben tartása veszélyeket is rejthetett magában. Nem érthető az sem, hogy találtak olyan fejszéket, amelyeknek élei szimmetrikusak, ami rengeteg felesleges munkát igényelt.

Egy másik feltételezés, hogy az ügyességet bizonyították vele, amolyan versengés formájában. Ezt azonban nehéz elképzelni. Miért akartak volna ennyi időt és fáradtságot elfecsérelni? Sok különbség van a leletek között aszerint is, hogy milyen kőből és milyen pontossággal csiszolták.

A harmadik feltételezés “ killer frisbee” néven ismert. Eszerint azért készítették, hogy, mint egy olimpiai diszkoszként elhajítsák. Lehet, hogy a vadászok ezekkel sebesítették meg az elejtendő vadat. Ez a feltételezés magyarázhatja, hogy miért élesek, szimmetrikusak és aerodinamikusak.

Mindenesetre elterjedtek három különböző kontinensen, Európában, Afrikában és Dél-Ázsiában és készítői egy millió évig átadták utódaiknak elkészítésük művészetét.

Szólj hozzá