2015. jan 25.

Buli van!

írta: Göbölyös N. László
Buli van!

Egy szilveszteri buli romjait kellene eltakarítani egy hatalmas, magas mennyezetű, számos oldalszobából álló lakásból, és erre a legjobb megoldás, hogy senki sem távozik, vagy, aki elment, azt is visszacsábítják. Kialvatlan szemű, elnyűtt ruhájú fiatalok és idősebbek lézengenek, mindenki a másik szavába vágva meséli kellemes és kellemetlen élményeit. Időnként feltűnik egy öregúr, aki mindenáron meg akarja kérni valakinek a kezét, aki természetesen jóval fiatalabb nála. Felismerni vélek egy testvérpárt, akik egyszer együtt jöttek el hozzám, az idősebbik már régóta szerelmes volt belém, a húgával viszont első pillanattól egymásra kattantunk, és ezt a nővére soha nem bocsátotta meg nekem. Valaki egy táblánál fizikai és kémiai képletekkel magyarázza a szexuális vonzalom okozta elektromos és más jellegű kisüléseket. Én pedig semmi másra nem vágyom már, mint csendre és hogy végre ágyamba kerüljek, de csak egy sötét szobában találok nyugalmat, ott is csupán egy emeletes ágy jut nekem.

Osztálytalálkozóra készülünk, és ezúttal rendhagyó buli lesz. Ahelyett, hogy mindenki elmesélné, hogy mi történt vele az elmúlt években, valamilyen cirkuszi produkcióval kell előállnia. Mindenki belemegy ebbe a játékba, de egyik kegyetlenebb, mint a másik, mégis hatalmas taps fogad minden fellépést. A legnagyobb sikere azonban annak van, aki egy óriási kukásautóval köröz körbe-körbe, mert beragadt az összes pedálja. Végül valaki mégis inkább az élménybeszámolókhoz való visszatérést javasolja. Afrikában élt évekig törzsi varázslóként, és egy nagy kirándulásra invitálja a társaságot. Ott lándzsás-dobos szertartásokon kell részt vennie azoknak, akik maguk is varázslóvá akarnak válni, így jutnak el egy völgybe, amelynek alján egy széles folyó hömpölyög, felette azonban szűk utcás hegyi falvak magasodnak. Magyar menekülteket rejtegetnek olasz boltosok, akik már a vészkorszak idején is az ellenállásnak dolgoztak, őket kell nekem tovább vinnem. Előtte azonban el kell olvasnom egy kézzel írott könyvet, amelyen mindenki nagyon jól szórakozik. Amikor a kezembe kerül, látom, hogy a könyv nagy része nem más, mint számadatok, statisztikák halmaza, csupán a végén szerepel néhány nagy motoros verseny leírása, amelyen a két nővér szerepelt, és ott is a fiatalabbik győzött.

A menekültek azonban nem várnak, elindulnak maguk az újabb rejtekhely felé, miközben utamat állja egy gyönyörű nő, aki azt állítja, hogy régóta ismer és azóta vár erre a váratlan légyottra. De csak odáig jutunk el, hogy meztelenül fekszünk egymás mellett, amint hozzá akarnék érni, besüt a virradó nap és mindent tönkretesz…

Szólj hozzá