2015. ápr 02.

Elmeél 39.

írta: Göbölyös N. László
Elmeél 39.

Boldogok, akik gondolkodnak, mielőtt cselekednének és imádkoznak is, mielőtt gondolkodnak – mondja Máté evangéliuma. Nem értem: a gondolkodásért imádkozzam? Hiszen az ember olyasmiért szokott imádkozni (már ha szokott egyáltalán), amit nem tud, ami nincs birtokában, de szeretné. Már pedig gondolkodni még mindig tudok, volt is belőle bajom elég. Nem kellene inkább azoknak imádkozniuk, akiket az én gondolataim zavarnak?

Két nappal a nemzeti ünnep előtt egy ismerősöm mögött egy vásárcsarnok mozgólépcsőjén így szólt egy férfi a feleségéhez: „Miért nincsen rajtad kokárda? Még zsidónak néznek!” Egy nappal a nemzeti ünnep előtt bejártuk a fél várost és alig-alig láttunk olyan embert, aki kokárdát viselt volna. Lehet, hogy a zsidók megszállták Budapestet, csak még ők maguk sem tudnak róla.

Az akaratátvitel egykor mágusok, hipnotizőrök kiváltsága volt. Aztán jöttek a politikusok és a marketingesek. Ez utóbbiak már on-line formában is működnek, „Úgyismegveszed”, vagy „Akarokegyilyet” címmel. A legfrissebb kínálat egy hasítófejsze és egy 3D-s egyszemélyes ágynemű-garnitúra. „Ajándékozd meg vele barátaidat” – olvasom az elsőnél. Hát ha ezzel meg lehetne szabadulni a hivatásos akaratátvivőktől, biz’isten vennék néhányat. Ami pedig a másikat illeti, nem tudok mit kezdeni az egyszemélyessel, hiszen párban élek, 3D-ben pedig jobban szeretem az ágyban Életemet.

Sem 9/11, sem a Concorde-katasztrófa nem tudta elvenni a kedvemet a repüléstől. Nem vettem komolyan az Airport-filmeket sem. A Germanways tragédiája azonban mindegyiknél ijesztőbb, hiszen egy lelki sérült pilóta még egy terroristánál is kiszámíthatatlanabb. Ennek ellenére újra fel fogunk szállni, mert tudjuk: van még bőven dolgunk a Földön.

Régen a gyorsbusz feliratát gyrosnak olvastam, a minap a gyrost gyilkosnak. Vajon mit titkolok magam előtt?

„Tetszettek volna forradalmat csinálni” – vágta vissza nyeglén a hajdani miniszterelnök saját híveinek, akik kevesellték a rendszerváltást. Nem is gondoltuk akkor, hogy mindazoknak szólt, akik nem tudtak és főleg nem is akartak forradalmat csinálni, mert nemcsak láncaikat veszthették volna. Vagyis mindenkinek. Így fázott rá az ország a sompolygásra.

Szólj hozzá