2015. ápr 23.

Veszélyes nyalánkság-függőség

írta: Göbölyös N. László
Veszélyes nyalánkság-függőség

A csokoládék, kekszek, chipsek úgy hatnak ránk, mint a drogok. Apránként hozzájuk szokunk, és nem tudunk lemondani róluk, mivel ugyanazokat a mechanizmusokat indítják el az agyban, mint a drog – olvasható a michigani egyetem tanulmányában.

Állatokon végzett korábbi kísérletek már nyilvánvalóvá tették, hogy olyan élelmiszerek, amelyek finomított zsírokat, szénhidrátokat tartalmaznak, függőséghez hasonló állapotot válthatnak ki. Most az amerikai kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy az úgynevezett finomított élelmiszerek közül néhány arra ösztönzi az agyat, hogy élvezetet találjon bennük és egyre többet kívánjon. Az ízletes nyalánkságok olyan agyi jelenségeket produkálnak, mint a dohány, az alkohol vagy a drog.

A kutatás új határokat nyit meg a túlsúly elleni, személyre szabott diétában, amelyben nem az erős, általános diéta a javasolt, hanem egyes élelmiszerek kiiktatása olyan megközelítéssel, mint amilyent már használnak azoknál, akik drog- vagy alkoholfüggők.

Egy előzetes kutatás, a floridai Jupiter intézeté már összefüggésbe hozta ezt fajta nassolást és a függőséget. Egereken végzett kísérleteikben kimutatták, hogy az úgynevezett „szemét-élelmet” a szervezet úgy fogadja, mint az igazi drogot. A különbség közöttük csak annyi, hogy az előbbi telítettségi érzést produkál, míg a drognál ez nem tapasztalható.

Laboratóriumban azt is kimutatták, hogy azok az élelmek, amelyek hozzáadott sókat, cukrokat és zsírokat tartalmaznak, a dopaminra hatnak, mint ahogy ez történik a drognál is. Így fogyasztói eljutnak a fizikai függőséghez, a hozzászokáshoz, mivel ezek az élelmek stimulálják a hormont és ha a receptorok nem kapnak stimulációt, a test úgy érzi, megvonták egy anyagtól.

Szólj hozzá