2015. máj 16.

Orvosi vizsgálat falon keresztül, rádióhullámokkal

írta: Göbölyös N. László
Orvosi vizsgálat falon keresztül, rádióhullámokkal

Hamarosan eljön az idő, amikor egy rutinvizsgálathoz, amely gyakran életmentő lehet, nem lesz szükséges, hogy orvos tartózkodjon a beteg közvetlen közelében. A wifi teszi majd ugyanis lehetővé a légzésnek és a szívnek bizonyos távolságról való orvosi ellenőrzését.

A műszer prototípusát Fadel Adib, a Massachusetts Institute of Technology kutatója fejlesztette ki - írja a Le Figaro.

Az új rendszer, amely 2-3 év múlva kerülhet forgalomba, össze lesz kötve az internettel, úgy, hogy szükség esetén egyszerre több személyt is riasztani lehessen.

A Vital Radio-nak elnevezett rendszer úgy működik mint egy radar, amikor hullámai találkoznak egy testtel vagy valamilyen területtel, és az elektromágneses hullámok visszaverődése alapján a szakember meg tudja állapítani, hogy szabályos-e a lélegzés vagy a szívritmus. A készülék 99 %-os pontossággal dolgozik. Felfogja a jeleket 8 méter távolságból, akár falon keresztül is, ami nagy lépés előre az eddig működő rendszerekhez képest, amelyek a pácienssel való közvetlen érintkezést igényelt. Az orvosi ellenőrzés alatt álló ember így nagyobb önállóságot kap, még a szobáját is. elhagyhatja.

A 70-es évektől kezdve a kutatás két irányba halad. Az egyik a videón keresztüli ellenőrzésre alapul, a másik, mint a Vital Radio is, a drót nélküli információ-továbbítás.

Szólj hozzá

wifi szív lélegzés Egészség