2015. máj 21.

Megtalálták Lenin szerelmének fényképét

írta: Göbölyös N. László
Megtalálták Lenin szerelmének fényképét

amor-lenin--644x450.jpg

Csaknem egy évszázadnak kellett eltelnie, mire egy szerencsés történész megtalálta azt a fényképet, amely Apollinarija Jakubovát, azt a lányt ábrázolta, aki 1890-től Lenin szerelme volt.

Robert Henderson, a Queen Mary egyetem professzora bukkant rá az Orosz Állami Archivumban. A fekete-fehér pillanatfelvételt Szibériában készítették, ahol a lány száműzetésben élt. A képen olyan fiatal nő látható, akire illenek a dicsérő jelzők és méltán feltételezhet ő,hogy meghódította a bolsevik forradalom vezetőjének szívét. A lány politikai nézetei is egyeztek Leninével, aki, állítólag, úgy emlékezett rá, mint „forradalmi fáklyára, amely képes meghódítani a legkeményebb szívet is.”

A lány, akinek most vált a világ számára ismert az arca, fizika- matematika tanulmányokat folytatott és Lenint 1890-ben ismerte meg Szentpétervárott. Lenin későbbi felesége, Nagyezsda Krupszkaja mutatta be őket egymásnak. Egyes kutatók szerint néhány találkozás után Lenin feleségül kérte, de a lány elutasította. Lenint ez feldühítette és 1898-ban Krupszkaját vette feleségül. De a visszautasítás, állítólag nem változtatta meg érzelmeit, miután megtudta, hogy Jakubova Londonba menekült, gyakran utazott a szigetországba. Közben a lány politikai nézetei megváltoztak, ezért gyakori volt közöttük a vita. Tudni vélik, hogy az egyik ilyen alkalommal Lenin anarchistának nevezte. Lassan el is távolodtak egymástól.

Jakubova további sorsáról nincsenek hiteles ismeretek. 1913 és 1917 között halt meg és a fáma szerint ezzel sikerült elérnie, ami Leninnél szinte elképzelhetetlen volt, hogy megsirassa.

Szólj hozzá

történelem Lenin Oroszország Jakubovszka