2015. máj 23.

Könyvírás az internet-érában

írta: Göbölyös N. László
Könyvírás az internet-érában

anna_todd.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl kezdődhetne a mesék szavaival annak az ifjú texasi nőnek a története, aki egy nagyon szegény ohiói családból származott és 18 éves korában férjhez ment egy katonához. Anna Todd unatkozott otthon egyedül, férje Irakban harcolt és este amikor hazatért az illatszerboltból,ahol dolgozott,sokat olvasott. Kedvence a romantikus Jane Austen volt.

Egy álmatlan éjszakán a neten szörfözve rátalált egy Wattpa nevű honlapra, amely nagyon megtetszett neki. Ebben a számára még ismeretlen világban, mintha összejöttek volna a világ olvasói és írói és sok ezer történetet lehetett olvasni rajta. A történeteken érződött, hogy szerzőik nem felszentelt írók, nem várták el tőlük a nyelvtani szabályok ismeretét, de a történetek izgalmasak voltak.

Annának akkoriban, mint a többi fiatalnak, nagyon tetszett az One Direction angol-ír együttes és különösen a vezetője, Harry Styles gitáros. Ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy amikor 2013 telén feltette a Wattpadra első történetét, az egy Hardin Scott / alias Harry Styles / és egy bizonyos Tessa Young diáklány viharos kapcsolatáról szólt. A folytatások gyors egymásutánban követték egymást. Anna lázasan irt minden szabadidejében, irt a buszon, az ebédszünetben, férje mellett utazva, bár neki nem árulta el, hogy amit ír, az megjelenik egy honlapon.

Aztán elkezdtek érkezni hozzá az üzenetek, először csak tízesével majd százával, ezrével. Mint ahogy ez a fanfictionnak nevezett műfajban szokásos, az olvasók, többségükben nők, kommentálták, bírálták Anna írásait, sőt javaslatokat is tettek arra, hogy miről, hogyan írjon.

Egy napon, amikor egy michigani kisvárosban vásárolt, egy twittelő informálta az olvasóit arról, hogy hol található, ha valaki vele akar ebédelni. Kétszáz rajongó rohanta meg örömujjongással, szelfizéssel. A kidobó embereknek kellett eltávolítani őket. És ha egyszer a hírnév valakit felkap... csodák is történhetnek. Megjelent egy kiadó, aki csekket adott Annának a történeteiért cserében. Kijavítva, kissé átírva az erotikus töltet erősítése végett, az After 2014 októberében papíron is megjelent.

A mai napig négy kötetét adták ki és Anna milliomos lett. Etikai okokból azonban továbbra is felrakja a Wattpadra a történeteit. Nem tartja magát írónak, inkább “ hiperlátogatott mesélőnek.” Négykötetes könyve best-seller lett, eddig 580 ezer példányt vásároltak meg belőle.

Anna Todd példája is azt mutatja, hogy ma, amikor mindenütt a könyv válságáról beszélnek, mégis érdemes próbálkozni, mert az olvasmányos, népszerű irodalom iránt még sokáig lesz kereslet kinyomtatott formában is. A másik tanulság: manapság sok fiatal nő érzi úgy, hogy „jó dolgában nem tud mit csinálni”, unatkozik, mert nem kell a megélhetéséért sem küzdeni. Az írás erre a „bajra” is remek terápia. Azt pedig majd az olvasók döntik el, hogy ezekre az írásokra van-e széles körű igény…

Szólj hozzá

internet Irodalom Anna Todd best-seller