2015. máj 24.

„Álszent dolog lenne megjátszani a zöld embert.”

írta: Göbölyös N. László
„Álszent dolog lenne megjátszani a zöld embert.”

Interjú George Clooney-val

clooney.jpg

George Clooney szép ajándékkal kedveskedett magának: 54. születésnapja alkalmából kerül Amerikában a mozikba a Tomorrowland címü film, amelynek főszereplője. A sci-fi rendezője Brad Bird és Clooney egy kiábrándult zsenit személyesít meg, aki találkozik egy optimista ifjúval és elvállal egy nagyon veszélyes missziót, amelynek célja felderíteni egy rejtélyes hely titkait. Ez a hely valahol a térben és az időben létezik és csak annyi tudható róla, hogy a neve Tomorrowland. Egyébként a Tomorrowland a Disneylandnek egy 1955-ben felépített részlege.

A film megjelenése alkalmából a La Repubblica készített interjút a színésszel:

- A film egy érdekes gondolata, hogy a múlt nagy elméi találkoznak és a világról vitatkoznak. Ha alkalma lenne rá, melyikükkel szeretne találkozni?

- Valószínűleg az amerikaiaknál maradnék, így ugyanazt a nyelvet beszélnénk. Szeretném meghallgatni Jeffersont, mert jól ismerte az alkotmányt és volt elképzelése arról, hogy mennyire lehet formálható a jövőben. Érdekes lenne találkozni Teslával, aki zseni volt a váltóárammal kapcsolatos elmélete miatt, bár ő magyar volt. (Clooney téved, Nikola - Tesla szerb nemzetiségű volt, de kétségtelen, hogy Budapesten, Puskás Tivadar mellett indult feltalálói pályája – GNL). A semmiből jött, de nélküle a világunk más lenne. Tesla imádta Edisont, aki aztán átejtette. Tudom azonban, hogy Edison szórakoztató volt a társasági összejöveteleken, szép lenne berúgatni és meghallgatni, miket mond.

-És ha lenne időgépe, hova menne?

- Az első kérdésem: visszajöhetnék? Vannak helyek, ahova szeretnék elmenni, de nem szeretném, ha elkapnám a gyermekparalizist. Szeretnék visszamenni 1960-ba, ott lenni Kennedy beiktatásán és hallani amint mondja:,” Ne kérjétek tőlem .. .“ Bevallom, szeretnék előre is menni az időben és látni, milyen terveink vannak a jövőre.

- Ön gyakran foglalkozott a Közel-Kelettel. Amióta feleségül vette Amalt (Amal Alamuddin libanoni ügyvédnő, emberi jogi problémákkal foglalkozik), jobban érti?

- Azt gondolom, hogy mindnyájan egyre kevésbé értjük egymást, mert a helyzet komplikáltabb,mint valaha. Vannak erők, amelyek állandó konfliktusban vannak egymással, a mi szövetségeseink barátai a mi ellenségeinknek és ellenségeink barátai a mi szövetségeseinknek, minden nagyon zavaros. A világ egy része lángokban áll, nehéz időket élünk,de én reménykedem, hogy a dolgok rendbe jönnek, de idő kell hozzá.

Amallal mindennap beszélünk erről, de mindennap történnek rettenetes dolgok. Beszélünk Sziriáról, ahol tragikus a helyzet, Ukrajnáról, problémák vannak mindenhol. Természetesen jobban megértem a libanoniakat, azért is, mert tömegével érkeznek. Az esküvőnk után rendeztünk egy második ünnepséget, csak nekik és több százan voltunk. Most van egy nagy családom, de ez nincs ellenemre.

- Ezt kereste már régóta?

-Nem programoztam be, hogy megnősülök, de találkoztam egy nővel, akivel úgy éreztem, hogy le akarom élni az életem hátralévő részét és remélem, hogy ez kölcsönös. Attól a pillanattól, hogy találkoztam vele, az együtt töltött idő a legnagyobb öröm számomra. Érzem, hogy életre szóló párom van, nem hittem, hogy ez valaha megtörténik velem.

- Vannak Amallal nagy utazási terveik?

-Annyi hely van, amelyet meg szeretnék nézni vele. Időt kellene találni az utazásra, nem a munka miatt. Együtt motorbiciklin a francia Alpokba ... van egy mexikói kis település, Barcelonette a neve, örülnék, ha most ott lehetnénk.

- Gyerekek?

- Fogalmam sincs. Nemrég házasodtunk össze, adjanak egy kis időt.

- Sok libanoni étel kerül Önöknél az asztalra?

-A feleségem nagyon ügyesen rendel és az anyja ügyes a rendelések felvételében. Én elég jó szakács vagyok. Hosszú ideig szingli voltam, megtanultam elkészíteni az olasz tésztát, mert sok időt töltöttem Olaszországban. Ügyesen készítek reggeliket és a töltött pulykát is el tudom készíteni a Hálaadásra.

- Megváltozott az öltözködési stílusa, amióta megnősült?

- Amalnak megvan a maga stílusa, maga vásárolja a ruháit, felnőtt nő. Néha megajándékozzák ruhákkal, mert reklámot akarnak a nevüknek. Amikor paparazzik állnak a házunk előtt, Amal azt mondja: a tegnapi ingedben akarsz elmenni,hogy újra abban fényképezzenek? ’

- Hogy megy a közös élet ennyi szingli év után?

- Nagyon jól. A legnehezebb összeegyeztetni az időnket, mert annyi mindent csinálunk. Ő ügyvéd, ami azt jelenti, hogy szabad mozgása van, különböző helyeken is tud dolgozni. Amikor bejelentettem, hogy New Yorkban leszek egy ideig, mert filmet forgatok Jodie sterrel, Amal azt mondta:” Rendben, akkor én megyek kurzust vezetni New Yorkba a Columbia egyetemre. Igyekszünk a programjainkat úgy alakítani, hogy soha ne legyünk nagyon távol egymástól. Eddig sikerült.

-Igaz,hogy tilalmakat állított fel, hogy a turisták ne közelíthessék meg túlságosan a Comói tónál lévő házukat?

-Nem, Sőt, nem is tudtam erről semmit. Az történt,hogy a polgármester kitetetett egy táblát a kapunk elé, amely tiltja a járműveknek a megállást, mert az út keskeny, mindig forgalmas és ez veszélyes, mert az emberek megállnak, kiszállnak a kocsiból fényképezni. Ez egy biztonsági intézkedés, amiből az jött ki, hogy én gyakoroltam nyomást a polgármesterre, holott ez az ő kezdeményezése volt. Számunkra ez semmin sem változtat, a ház előtt van egy nagy sövény, a magánéletünk védve van és én nem is leszek ott egy pár hónapig.

-Valóban nincsenek politikai ambíciói?

- George, mint kormányzó ? Nem ! Sok politikus barátom van és tudom, hogy az életük nagyon nehéz. Nekem nem kell kompromisszumokat kötnöm, mint nekik. Azt hiszem, hasznosabb vagyok, ha azt csinálom, amit csinálok, olyan dolgokkal foglalkozva, amelyek érdekelnek.

- Folytatja a csatát a tiszta energiáért?

- Igen, de nem leszek a propagálója, mert hiszek a tiszta energiában, de ugyanakkor magánrepülőn utazom, ami rengeteg benzint fogyaszt és álszent dolog lenne megjátszani “ a zöld embert”. Szilárdan hiszek a tiszta és megújuló energiák szükségességében, abban, hogy keresni kell a módját annak, hogy miként változtassunk a világon, amelyen élünk. A jövőt illetően nem vagyok pesszimista, hiszek abban, hogy mindenegyes ember tehet valamit planétánk megóvásáért.

Szólj hozzá

környezetvédelem emberi jogok Film George Clooney Közel-Kelet