2015. máj 27.

Fanny Ardant randevúja

írta: Göbölyös N. László
Fanny Ardant randevúja

061-fanny-ardant-theredlist.jpg

Fátyolos, érzéki hangja, kíváncsi tekintete egyik meghatározója volt a mozi legutóbbi 35 évének, amióta François Truffaut, az Új Hullám mestere őt választotta a Szomszéd szeretők Mathilde-jának szerepére, Gérard Depardieu partneréül.

Fanny Ardant, aki három ifjú hölgy édesanyja és sohasem ment férjhez, makacs embernek tartja magát,” aki úgy halad át az időn, hogy mint a bolondok, nem változik, nem javítja vagy módosítja a nézőpontját.”

A színésznő rendez is, a Hamvak és gyémánt után a második filmjét, a Csökönyös ritmusokat. Ő volt a védnöke a Rendez-Vous-nak, az új francia film fesztiváljának, amely újra bemutatta a Szomszéd szeretőket és Francis Ozon Nyolc nő című lélektani drámáját.

“A mozi olyan számomra, mint egy tányér spagetti, minden este meg tudom enni. Néha jobban sikerül, néha ilyen-olyan lesz, mint én, de én hűséges maradok a sötét nézőtér rejtélyéhez. Én a mozit szeretem és nézem. Ne kérjék tőlem, hogy megítéljem, vagy cimkézzem. Nem hiszek az olyan meghatározásokban, mint a nők mozija, az olasz mozi, a japán mozi ... Ez túl redukáló.”

Ardant jól beszél olaszul, Rómában élt és dolgozott olyan rendezőkkel, mint Scola, Zeffirelli, Antonioni.

“Szeretem az olasz szellemet, az életmódjukat, a gondolkodásmódjukat. Mindig értékeltem az életre vetett ironikus tekintetet. Amikor megérkezem Olaszországba, könnyűnek érzem magamat” – nyilatkozta a La Repubblicának. Ardant nagy figyelmet fordít a mozi újdonságaira, a fiatal rendezőkre, de nem hajlandó megmondani, hogy melyik olasz rendezővel dolgozna szívesen. “ A moziban és a színházban az a szép, hogy az ember nem tudja, honnan fog jönni a meglepetés. Én szeretem a meglepetéseket.”- mondja. Arra a kérdésre, hogy mint rendező melyik olasz színészt választaná, így felel:” Szeretnék egy filmet készíteni Monica Vittivel.” A válaszban van egy kis melankólia, mivel az olasz mozi olyan nagy alakját nevezte meg, aki már több mint 20 éve visszavonult a filmezéstől.

Szólj hozzá

film Franciaország Fanny Ardant Új Hullám