2015. máj 29.

A kutyák megérzik a hazugságot

írta: Göbölyös N. László
A kutyák megérzik a hazugságot

labrador.jpg

A kutyák tudata állandó tárgya a tudományos kutatásnak. Számos tanulmányból derül ki, hogy négylábú barátaink képesek felfogni az emberi érzelmeket. Nemrég, például, felfedezték ,hogy különbséget tudnak tenni boldog vagy mérges arc között és féltékenyek is tudnak lenni.

A kyotói egyetem egy kutató csoportja, amelynek vezetője Takaoka Akiko professzor, azt állítja, hogy a kutya megérzi, ha valakiben nem lehet bízni.

Ez olyan vonás náluk, amelyet jól ismernek a kinofil idomítók, akik számára az első szabály, megnyerni az állat bizalmát és következetesen együttműködni vele.

A japán kutatók 34 kutyát teszteltek három különböző helyzetben. Először pontosan megmutatták a kutyáknak, hogy egy konténer belsejébe rakták az élelmet. A második fázisban azonban egy üres konténert jeleztek nekik. Amikor aztán újra az élelmiszeres konténert jelölték meg nekik, a kutyák nem reagáltak. Elkerülték, hogy bele- essenek az üres konténer csapdájába.

„Ez arra enged következtetni - mondta a professzor-asszony - hogy a kutyák fel tudják használni tapasztalataikat annak eldöntésére, hogy megbízzanak-e egy emberben vagy sem. A kutyáknak sokkal finomabb és bonyolultabb szociális intelligenciájuk van, mint gondoltuk. Ez szelektív módon fejlődött ki náluk az emberi lényekkel való hosszú együttélés során.”

A kutatók a következőkben azokat a fajtákat tesztelik, amelyek közel állnak a kutyákhoz, például a farkasokat. Ezzel még inkább fel tudják majd mérni, hogy a háziasítás milyen mély hatásokkal járt a kutyák szociális intelligenciájára.

A tanulmány részletesen az Animal Cognition című szaklapban jelent meg. Mi pedig elgondolkodhatunk azon, hogy miképp alakítsuk át népszerű közmondásunkat. Például így: „Sánta kutya is felismeri a hazug embert…”

Szólj hozzá

tudomány kutya hazugság bizalom