2015. máj 31.

A kék szín és néhány hatása

írta: Göbölyös N. László
A kék szín és néhány hatása

kek.jpg

Jean- Gabriel Causse “ color designer”, a Francia Színbizottság tagja A színek csodálatos hatalma című könyvében sorra veszi azokat a hatásokat, amelyeket a színek gyakorolnak a mindennapjainkra és az agyunkra. A Le Figaro ez alkalommal a kék szint emeli ki közülük.

A csecsemők két hetes korukig feketében és fehérben látnak. A színek fokozatosan lépnek be az életükbe. Kezdetben nem érzékelik a pasztellszíneket, a lilát, a zöldet. A kéket a negyedik és a hatodik hónapban kezdik felismerni.

Ez a szín elsősorban relaxáló képességeiről ismert. Csökkenti a vérnyomást, a pulzust, a lélegzés ritmusát. Causse utal egy kísérletre, amelyet epilepsziásokkal végeztek: ha kék üvegű szemüveget viseltettek velük, a krízist elindító jelek az esetek 77 %-ában elmúltak. A kék szint használják bizonyos reklámok idegesítő hatásának csökkentére: hogy ne rémisszék meg a fogyasztókat, egyes márkák például a tamponokon a vért kék folyadékkal helyettesítik.

A nyugtató hatással azonban vigyázni kell: ha valaki reggel melankolikus vagy lusta, az ne fesse kékre a hálószobáját. Viszont, ha kreatív, akkor tegye ezt a dolgozó szobájával. A kék szín serkenti a képzeletet, amit bizonyít egy másik kísérlet is: értekezletet hívtak össze egy pirosra és egy kékre festett teremben és a kék teremben összegyűltek kétszer annyi innovatív ötlettel rukkoltak elő, mint a piros teremben értekezők.

Bizonyított tény, hogy az emberek szívesebben lépnek be olyan üzletbe, amelynek kirakata piros vagy narancsszínű, de ha bent is ugyanezeket a színeket találják, nem szívesen vásárolnak, mert ezek a meleg színek olyan benyomással vannak, hogy rájuk akarnak erőltetni valamit. A hideg színek, köztük a kék, viszont azt a látszatot keltik, hogy nem sürgetik őket, nyugodtan végiggondolhatják, hogy mire van szükségük.

A belső dekorációban is megvannak a kéknek a maga erényei: nagyobbnak mutatja a szobákat és nagy meleg idején hűsítő hatása is van, úgy érezzük, mintha pár fokkal hidegebb lenne. A feng shui szerint azonban nem szabad semmiképpen sem kékre festeni a konyhát, az ebédlőt és főként a hálószobát, mivel árthat a pár közötti egyetértésnek és csökkentheti az intim együttlét gyakoriságát.

A kéknek nem ugyanaz a szimbolikája az egyes civilizációkban. Iránban a gyász színe, Egyiptomban szerencsét hozott a fáraóknak a másvilág felé vezető útjukon. A hinduknál a szexualitás színe és Krishnával asszociálják. Nyugaton akkor lett égi szín, amikor a római katolikus egyház a 15. században kihirdette, hogy Szűz Mária palástjának színe kék volt. De azt se felejtsük el, hogy Európa zászlajának is kék a színe.

A kék szeműek hatásáról ezúttal ne essék szó…

Szólj hozzá

tudomány színek kék