2015. jún 02.

Miről ismerhető fel a maszkilista?

írta: Göbölyös N. László
Miről ismerhető fel a maszkilista?

maszkil.jpg

Ma is vannak olyan férfiak, akiknek averziójuk van a női emancipáció iránt. Van, aki ezt nyíltan kifejezésre juttatja és van, aki leplezi. A La Repubblica a kérdés elmélyítése céljából megkérdezte Nicoletta Suppa szexológus pszichoterapeutát.

- A maszkilisták ma mások, mint a régiek?

-Magatartásukban talán igen, de mentalitásukban nem. A múltban ezt a magatartást gyakran elfogadta a társadalom. Ma a nő megtalálta a helyét és az extrém maszkilizmust elítélik. Ezzel együtt a maszkilista férfi létezik és kimutatja természetét azzal, hogy olyan kapcsolatot létesít a nővel, amelyben övé a parancsnokság. Ez nem kegyetlenség kérdése nála, természetesnek veszi, hogy véleménye szerint a nő nem képes bizonyos feladatok ellátására, ugyanakkor más feladatokat csak ő végezhet el.

-Sokan vannak az ilyen szemléletű férfiak?

-Talán többen, mint hinnénk, mivel a társadalom ezt ma nem nézi jó szemmel, lehet, hogy csak egy részük játszik nyílt kártyákkal. Igazi természete csak az együttélés során nyilvánul meg. Amíg udvarol, „védelmezőnek” tűnhet, aki csak gálánsságból tartja magánál a kormánykereket, később, a mindennapokban derül ki, hogy valójában hogyan gondolkodik.

-Milyen jelekből lehet felismerni?

-Mindig ő dönt és a kritikát nem tűrve nehezen fogadja el partnere javaslatait. Ha siker éri az életében, dicsekszik vele, ha a siker nem következik be, nehezen teszi ezért magát felelőssé. Szeret dirigálni, megmondani, mit kell tenni és megdicséri a párját, ha az úgy cselekszik, ahogy ő mondja.

-Hogyan lehet leleplezni azokat, akik nyitottabbaknak mutatják magukat?

-Oda kell figyelni a kis részletekre, hogy megértsük, hogyan képzeli el a férfi-nő szerepet. Általában olyan partner, aki soha nem engedné meg, hogy a nő is fizesse a közös vacsorát, valamint azt sem, hogy a nő menjen el érte egy közös program előtt. De ha bizonyosságot akarunk, kreáljunk egy olyan helyzetet, amelyben a mindennapi teendőkben láthatjuk: ki mosogat a vacsora után, ki rak rendet?

- Maszkilistának születik az ember vagy azzá válik?

-Kockázatos lenne azt mondani,hogy valaki annak születik, de korán azzá válhat. Gyerekként megfigyeli, hogy milyen típus az apja, milyen szerep jut az anyjának és főleg, hogy a két szerep kiegyensúlyozza-e egymást.

- Miért van az, hogy van, akit vonz ez a férfitípus?

-A biztonság a vonzó, amelyet sugároz. Erős embernek látszik, aki meg tudja védeni a párját és úgy véljük, hogy amit vonzónak találunk, az megfelel a mi szükségleteinknek is. Ebben az esetben a nő igényei kétfélék lehetnek:alárendeltségi- függőségi vagy versenykihívás.

-Milyen kockázatot vállal, aki ilyen típusba szeret bele?

-A szenvedés kockázatát. A női igények háttérbe szorulnak, mert a férfi meg van győződve arról, hogy jogos, hogy az ő igényei legyenek először kielégítve. Hosszabb távon a női igények el vannak felejtve és a végső kockázat a “gazda-cseléd” viszony létrejötte. A másik veszély, ha ez nem történik meg, az örökös konfliktus a partnerek között.

- És az együttélés veszélyei?

A nő a házimunkákra lesz kárhoztatva, amelyek túl sokak lesznek, főként, ha már gyerekek is vannak, a férfi pedig teljesen kivonja magát a konkrét otthoni feladatokból, a takarításból, a főzésből, a vásárlásból... Ez a helyzet börtönné változtatja az otthont a nő számára.

- Vannak-e pozitív oldalai is az ilyen típusú férfival való kapcsolatnak?

- Lehetnek pozitív oldalai, ha a nő ugyanolyan erővel és magabiztossággal válaszol.: lehetnek pozitívumok, amelyek a kihívásból és annak bizonyításából erednek, hogy szembe tud szállni ilyen emberrel.

- Hogyan lehet megélni egy ilyen kapcsolatot?

-Nem kell dramatizálni, iróniával kell közömbösíteni az ilyen magatartást. A nőnek önbecsüléssel és önállósággal kell fellépnie. Keresnie kell a módot, miként lehet egyensúlyt megteremteni, de ehhez találnia kell olyan elemet, amely az ő oldalára billenti a mérleget. Ez gyakran a szexualitás.

-Ilyen emberrel élni alávetettséget jelent?

- Attól függ, hogy a nő előnyére tudja-e fordítani partnerének ezt a jellemzőjét, mert még a legszélsőségesebb “ gazda-cseléd” viszonyban sem teljesen totális a nő passzivitása. Aki benne marad az ilyen kapcsolatban, azért teszi, mert másodlagos előnyöket lát benne.

- Lehet-e paritásos helyzetet teremteni?

- Lehet, de csak akkor ha a nő határozottan meg tudja mutatni, hogy ér annyit, minta férfi. Fontos, hogy legyen egy terület, ahol a szerepeket meg lehet fordítani és kimutatni, hogy ennek vannak előnyei a férfi számára is.

Szólj hozzá

férfi életmód emancipáció együttélés