2015. jún 04.

A madarak és az emberek közös kifejezési génjei

írta: Göbölyös N. László
A madarak és az emberek közös kifejezési génjei

rigo.jpg

A Science közölt egy széleskörű tanulmányt, amely kimutatja, hogy a madarak és az emberek közös génekkel fejezik ki magukat.

Húsz ország kutatóiból álló nemzetközi csoport a madarak hangját és a genetikát tanulmányozva jutott erre a különös felfedezésre. 48 madárfajta genómáját vizsgálták és választ kaptak olyan kérdésekre, hogy miért és hogyan vesztették el a madarak a fogaikat, milyen volt a papagájok, az énekes madarak, a kolibrik, a sólymok és a sasok közös őse és azt is kiderítették, hogy azok a gének, amelyek szerepet játszanak a madarak énekében és az emberi szóban közösek.

Évek óta tudjuk, hogy vannak hasonlóságok a madarak éneke és az emberi szó között, de azt nem tudtuk, hogy miért. Most már ismert, hogy a madarak és az emberek ugyanazokat a géneket használják arra, hogy kifejezzék magukat - nyilatkozta Erich Jarvis, a Duke egyetem neurobiológia professzora.

A kutatók megállapították, hogy egy 50 hasonló génből álló együttes van jelen az éneklő madaraknál és az embereknél, míg ezek nem találhatók meg a nem éneklő madaraknál és a nem beszélő főemlősöknél.

“ A szót nehéz tanulmányozni az emberi agyban. A bálnák és az elefántok ugyan megtanulnak vokalizálni, de nem nagyon alkalmasak laboratóriumi vizsgálódásra. Hála a madaraknak most jobban meg tudjuk érteni, hogy az agyban melyek azok a zónák, amelyek genetikai szinten érintettek mind náluk, mind az embereknél. “- magyarázta a professzor.

Az éneklő vagy beszélő madarak között a papagájoknak nagyon különleges agyi felépítésük van. Az a tehetségük, amellyel utánozni tudják az emberi szót, kapcsolódik a kognitív képességeikhez általában és a társaság-kedvelésükhöz.

Szólj hozzá

tudomány ember madár genóma