2015. jún 05.

Hátsónkhoz alkalmazkodó székkel a szétülés ellen

írta: Göbölyös N. László
Hátsónkhoz alkalmazkodó székkel a szétülés ellen

ules.JPG

Egy belga fizikoterapeuta keresztes hadjáratot folytat a sok ülés ellen és felvilágosító előadásokkal járja az országot, amelyekben felhívja a figyelmet arra, hogy milyen káros következményei vannak.

Előadásain, amelyeken hallgatói labdákra és levegővel töltött párnákra támaszkodva vesznek részt, megtudható, hogy csak Európában évente 1 millió 200 ember hal meg ülő életmódja miatt.

Olyan praktikus tanácsokkal is szolgál, hogy nem mindegy,hogy mikor végzünk fizikai tevékenységet, mikor tornázunk. A csigolyák, ugyanis egy fárasztó nap után összébb húzódnak, estére kb. 2 cm-t veszítünk ezért a magasságunkból.

Renaud Scholzen pályája kezdetén Németországban dolgozott és felfigyelt arra, hogy az emberek gerincoszlopa sokszor már a serdülő korban károsodik és a kezelést az állami társadalombiztosítás nem finanszírozza. Ezért munkájában a megelőzés került a középpontba.

“ Nemcsak engem nyugtalanít a dolog, a tudósok mér évekkel ezelőtt meghúzták a vészharangot. Mindnyájan tudjuk, hogy az ember ősei vadászok voltak, akik napjaikat állva, mozgással töltötték. A fiatalokkal kapcsolatban túlzott jelentőséget kap az iskolatáska. De, amikor ül, órákon keresztül a felső test súlya nehezedik a gyerek gerincére. Ezek az órák az egészség szempontjából többet ártanak, mint a táska, amelyet rövid ideig cipel.”- magyarázta.

Scholzen különböző típusú párnákkal, labdákkal kísérletezik, hogy megelőzze a hosszú ülés okozta károkat. Tesztelte már a felfújható ballonokat, / ezt a pedagógusok rosszul tűrték /‚egy széket, amelynek ülő része puha gumiból készült / ez azért alkalmatlan, mert túlmelegíti a fiúknál á heréket/. Most egy új típusu, levegővel telített párnával próbálkozik, amely véleménye szerint “jobb mint az ergonomikus szék, mivel hátsó felünk olyan egyéni, mint a digitális ujjlenyomatunk. Azért jobb a párnázott ülés, mert idomul mindenkinek a lenyomatához.” - mondta.

Scholzen szerint a hosszan tartó ülőhelyzet károsítja az agyat is. Úgy vélekedik, hogy tanulmányozni kellene az emberek mozgása és az Alzheimer kór terjedése közötti kapcsolatot és figyelembe kellene venni, hogy a nyakcsigolyák előrehajlása az ülő helyzetben csökkenti az agy vérellátását és módosítja “ a: agy hűtésére szolgáló vér ideális hőmérsékletét. És akkor még nem esett szó a rekeszizomról, a nyelőcsőről, a gyomorról s a hólyagról. Tanácsa: “Maradjatok, ha lehet, álló helyzetben, ragadjatok meg erre minden alkalmat, maradjatok állva a buszon, telefonáljatok állva s főként hagyjátok a gyerekeket szaladgálni, ne tartsátok őket ülve.”

 

Szólj hozzá

tudomány egészség életmód ülés gerinc