2015. jún 10.

102 évesen doktorált az áldozatokért

írta: Göbölyös N. László
102 évesen doktorált az áldozatokért

ingeborg.jpg

Minden idők legidősebb asszonyaként kapta meg orvosi doktorátusát a 102 esztendős Ingeborg Sylmm-Rapoport, akit 77 évvel ezelőtt a náci faji törvények megakadályoztak ebben.

Ingeborg asszony 1938-ban, 25 évesen szeretett volna diplomázni, a hamburgi egyetemen, tézise a diftéria volt. Mivel azonban édesanyja zsidó volt, őt magát hiába keresztelték protestánsnak, a nürnbergi törvények értelmében zsidónak minősült és nem tehette le utolsó vizsgáját. Pedig még akkori professzora is, aki pedig tagja volt a náci pártnak, a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott tanítványának kutatómunkájáról .

Az asszony hamarosan az Egyesült Államokba emigrált, brooklyni, baltimore-i és ohiói kórházakban dolgozott, majd az NDK-ban telepedett le, ahol elismert neonatológus lett. A hamburgi egyetem csak a közelmúltban értesült az ő történetéről, és úgy döntött, hogy igazságot szolgáltat neki. A professzorasszony májusban „kitűnő eredménnyel” tette le záróvizsgáját az egyetem vizsgabizottsága előtt, doktorátusát pedig a napokban vette át.

„Nem önmagamért akartam megvédeni a tézisemet. Elvégre 102 évesen nem is volt túlságosan könnyű belevágnom ebbe. De tartozam ennyivel az áldozatokért” – mondta Ingeborg Sylmm-Rapoport.

 

Szólj hozzá

történelem tudomány holokauszt nácizmus faji törvények