2015. jún 13.

Az igazi Amy Winehouse

írta: Göbölyös N. László
Az igazi Amy Winehouse

amy.jpg

Asif Kapadia filmét Amy Winehouse-ról versenyen kívül mutatták be a Cannes-i filmfesztiválon. A család előzőleg élesen bírálta az alkotás egyes részeit. A filmről a La Repubblica kérdezte a rendezőnőt.

- Mit tudott Winehouse-ról a film elkészítése előtt?

- Londoni vagyok, megvoltak a lemezei és, mint sokan, tudtam a botrányairól is. Majd elolvastam dalainak szövegét, megnéztem az amatőr filmfelvételeket róla és beszéltem a barátaival. Rájöttem, hogy szórakoztató, intelligens és szarkasztikus volt, hogy milyen volt az igazi Amy a hírnév előtt és azon túl.

- Ön korábban Ayrton Sennáról csinált filmet

- Winehouse kedves lény volt, akit védeni kellett volna. Senna isten volt és balesetben halt meg. Amy története egy megrázó lecsúszás volt, ami az embereket arra vitte, hogy gyűlöljék. Most remélem, hogy aki megnézi a filmet, végre érez valamit iránta.

- A dokumentumfilm ereje abban az anyagban van, amelyet a legintimebb barátai mondtak róla.

- A halála után voltak, akik különböző történeteket meséltek róla számító módon az újságoknak. A barátai megfogadták, hogy nem beszélnek. Egy év kellett ahhoz, hogy megnyíljanak előttem. Az első Nick Shymansky volt, aki rám talált. Látta a Senna-filmet, ezért odaadta nekem a felvételeit, amelyeken nagyon fiatal és tele van élettel.

- Gondolom megkönnyebbültek attól, hogy beszélhettek.

- Az interjúk terápia jellegűek voltak, haragosak és bűntudatosak. Megértették, hogy Amyval valami csúnya dolog történik, féltek, hogy meghalhat, de valaki úgy döntött, hogy folytatnia kell a fellépéseket. Különböző emberek, különböző pillanatokban megpróbálták megmenteni. Sajnos volt valaki, aki azt mondta, hogy minden rendben van, jól van és a gépezet működött tovább.

- Ez a valaki az apa volt, aki, a filmből úgy tűnik, hasznot húzott a lánya sikereiből. Eljutott odáig, hogy valóság-show kameráit vitte be hozzá, amikor folyt a detoxikálása. És ott volt a volt férj is, aki rászoktatta a drogra.

- Mindenkit megkérdeztem. Az anyát, az apát kétszer, a volt férjet. Mindnyájan ugyanabba a londoni stúdióba jöttek. Egyedül voltak a szobában egy rögzítővel az asztalon, mindenki azt mondta, amit akart.

- A családban nem tetszett a film.

- A szülőknek volt, ami tetszett benne, volt, ami nem. Az én feladatom megmondani az igazat. Aki ragaszkodott Amyhoz, az tudja, hogy tartozunk neki az igazsággal. Bonyolult élete volt, aki bizonyos döntéseket hozott, biztosan nem gondolt rá.

- Az apa Amy ‚a lányom című könyvében más változat olvasható.

- Nem olvastam. fehér lappal indulok, abból,amit az emberek elmesélnek és a képekből. Csak azért, mert valamit beleírtak egy könyvbe, még nem jelenti, hogy ez meg is történt.

- Amy-t Kurt Cobain és a többi, fiatalon meghalt művész mellé állítják.

- Amy története egyedül az övé. Nem hiszem, hogy ne lenne semmi „cool” abban, ha valaki fiatalon meghal.

- Egy díjátadáson Amy azt mondta egy barátnőjének, hogy minden olyan unalmas a drog nélkül.

- Felnőtt volt, felelős a tetteiért, de komplikált. Másként gondolkozott, mint mi, ez része volt a tehetségének. Elpusztítója a médiatikus lincselés is volt. A meghallgatások, a paparazzók rohamának periódusa. Egy legalizált törvénytelenség.

Szólj hozzá

zene rock halál híresség Amy Winehouse