2015. jún 14.

Poszt-traumatikus stressz elleni marihuána Izraelben

írta: Göbölyös N. László
Poszt-traumatikus stressz elleni marihuána Izraelben

idf-sniper.jpg

Az izraeli egészségügyi minisztérium, amely élen jár az orvosi célra használható marihuána kutatásban, 2014. júliusában engedélyezte a fű használatát a poszt-trauma kezelésében. Pánik, erőszak, rohamok, feszültség, rémálmok, a múltból szörnyű képek törnek elő. A poszt-traumatikus stressz állapot beteggé tevő, sokszor fájdalmasan kitartó szimptómái “ puzzle-szerűen” jelentkeznek.

Haifai magánrendelőjében dr. Michael Segal fogadja a katonákat, akiknek rossz emlékei még az 1973-as jom kippuri háborúból származnak.” Hosszú távon a poszt-traumatikus stressz az élet minden szeletét érinti. A páciensnek elmegy az életkedve, apatikussá válik és hajlamos az alkoholba menekülni. Gyakran a családi élet is rámegy.”, magyarázta az orvos, egy pszichiátriai kórház osztályos orvosa.

A betegséggel szemben az izraeli pszichiáterek ma már rendelkeznek egy alternatív terápiával. Felbátorodva az utóbbi években végzett kísérletek eredményeitől, az egészségügyi minisztérium engedélyezte az orvosi kannabisz alkalmazását. Minden olyan személy, aki legalább három éve szenved ilyen zavarokban, kaphat kannabiszt, miután a klasszikus kezelések, a magatartási pszichoterápia, és a gyógyszerek nem használtak.

Mostanáig kb. 120 páciens kapott engedélyt a fogyasztására és dr. Segal szerint az eredmények kitűnőek. “ Az alvásra azonnali hatással van, a rémálmok eltűnnek. A kannabisz a kedélyre is pozitívan hat, a koncentrálásra, munkakedvre is. A dührohamok ritkulnak és nem olyan hevesek.”

Golan Gild, aki 1996-ban egy jeruzsálemi öngyilkos merényletben látta meghalni a barátját, elmondta, hogy a marihuána segítsége nélkül nem tud aludni. Az altatók mellékhatásai pedig elviselhetetlenek voltak. “Napközben a fű megnyugtat és segít abban, hogy koncentrálni tudjak”- mondta, ugyanakkor kiemelte, hogy a pszichoterápiának is fontosságot tulajdonit, párhuzamosan részt vesz ilyen terápiában is. “ Még ha a rémálmok és a flash-backek még mindig megvannak, ma már sikerül velük élnem.”

Dr. Ilya Reznik, a kannabisz-féléket tanulmányozó nemzetközi társaság tagja 80 beteget vizsgált meg és azt tapasztalta, hogy a marihuána csökkenti a páciensek szimptómáit és javítja az életminőségüket. Kevesebb orvosságra van szükség és a füvet jól tolerálják. Ezzel együtt hiányoznak még a kezelés előnyeit bizonyító megalapozott tudományos tanulmányok, bár az egészségügyi minisztérium közölte, hogy biztosítja a páciensek további figyelemmel kisérését.

Szólj hozzá

tudomány stressz egészség marihuána hadsereg Izrael